Parmak Frezeler

Hafif Kesmeli Ve Çok Yönlü

  • Parmak Frezeler
    Parmak Frezeler
  • Parmak Frezeler
    Parmak Frezeler
  • Parmak Frezeler
    Parmak Frezeler

İşleme merkezlerinin ATC istasyonlarında ve çok amaçlı tezgahlarda en yaygın kullanılan takımlardan biri de hafif kesmeli kenar frezedir. Bunun nedeni, kenar frezelemenin en yaygın işleme operasyonu olmasının yanında, kesicilerin yüzey frezeleme, oluk frezeleme, açılı frezeleme ve diğer işlemler için kullanılabilecek kadar çok yönlü olmasıdır. Sandvik Coromant, uzun süredir kare kenarlı parmak frezeler konusunda en gelişmiş ürün olarak görülen başarılı CoroMill® 390 konseptini 07 boyutlu küçük kesici uçlarla genişletiyor. Bu ürün, düşük güçlü tezgahlardaki küçük çaplı ve hafif kesmeli uygulamalar için çok yönlülük ve verimlilik konularında etkileyici performansa sahip ilk tercih haline gelmiştir.

Sandvik Coromant tasarım ve geliştirme ekibinin hedefi çok açıktı: Geniş bir operasyon ve malzeme aralığında verimli frezeleme olanağı sağlayacak son derece çok yönlü bir kesici oluşturmak. Çözümün sorunsuz ve güvenilir bir frezeleme performansı ve aynı zamanda uygulama güvenliğini artırmak üzere kolay kullanılan bir uç bağlama sistemi sunması gerekiyordu. Sonuç, 07 boyutu uçlara sahip CoroMill® 390 takımlarıdır. Bu ürün, diğer iki Sandvik Coromant yeniliği ile yakın bir sinerji oluşturur: Coromant EH modüler sistemi ve yeni çelik frezeleme kalitesi GC1130.

Müşteri girişi

Tüm Sandvik Coromant yeniliklerinde olduğu gibi bu ürünler de, her biri yoğun pazar araştırması ve müşterilerin geri bildirimi sonucu ortaya çıkarılan gerçek işleme zorluklarına çözüm getirmek üzere tasarlanmıştır. Karışık üretim yapan bir tezgah imalathanesi, her gün bir sonra gelecek olan işlerin ne olacağını bilememenin belirsizliğiyle karşı karşıya kalır. Farklı parçalar ve malzemeler içeren bu senaryoya göre, her bir parça için optimize edilmiş bir takım kullanımı uygulanabilir bir çözüm değildir. Bunun yerine, tezgah imalathanelerine ihtiyaç duyulan tüm parçaların üretimine olanak sağlayacak bir takım seti gereklidir. CoroMill 390 serisi kesicilere, özellikle de gelişmiş 07 boyutlu kesici uçlarla birlikte sahip olmanız, müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmenizle onları üretim olanaklarınızın yetersizliği nedeniyle reddetmek zorunda kalmanız arasındaki farkı oluşturabilir.

En üst düzey performans sağlayan çok amaçlı parmak freze kesicileri, giderek yaygınlaşan bir endüstri trendi olan "daha az kullanarak daha çok üretme" konseptine de uyumludur. Burada, bağlama tipini seçerken modüler Coromant EH sistemine yatırım yapmanız durumunda daha sınırlı bir envanterle optimum takım tutucu sistemi seçeneklerine kavuşursunuz. Bağlama, kendi kendine merkezlenme sistemine sahiptir ve hızlı ve hassas bir biçimde kesici başlık değiştirme olanağı sağlar; böylece ek olarak özel takım bağlamaları ihtiyacı ortadan kalkacağından tasarruf sağlanır. Bu durum, kuşkusuz küçük işleme merkezlerine sahip ve ATC ünitesinde sınırlı sayıda istasyon bulunan imalathaneler için çok büyük öneme sahiptir. Silindirik saplar çok sayıda takım tutucu seçenekleri için uygun esnek bir çözümdür. Çok amaçlı tezgahlarda ve uzun kullanma mesafesinde frezeleme yaparken stabilite ve boşluk için farklı uzunluklarda ve malzemelerde düşük ölçülü saplar kullanılabilir. Coromant Capto® ve Coromant EH erişimi zor özelliklere erişim sağlar. CoroMill 390'ın sağladığı esneklik, tahrikli takım tutucuları kullanan tornalama merkezlerinde takım konumları sınırlı olduğunda da yarar sağlar. Karma üretim için ideal tercih olarak tasarlanan kesiciler, aynı zamanda belirli bir parça özelliği için gerektiğinde kare kenarlı parmak freze olarak da işleve sahiptir.

Kesici kenarda yenilik

Peki, bu yüksek performans düzeyinin altında yatan teknik özellikler nelerdir? Öncelikle, parmak freze kesici gövdeleri daha yüksek ısı direncine sahip yeni bir malzemeden üretilmektedir. İkinci olarak, serinin parçaları titreşime karşı özellikle duyarlı uygulamalar için diferansiyel ağızlı olarak optimize edilmiştir.

Modern tezgah imalathaneleri, yuva frezeleme gibi operasyonlarda güvenli frezeleme sağlamayı hedefler; bu konudaki en önemli zorluklardan biri de kavitelerin verimli ve güvenli bir biçimde açılmasıdır. Bu işin standart çözümü helisel interpolasyon ve lineer açılı frezeleme kullanarak yekpare bir iş parçasından yuvalar oluşturmaktır; ancak bu işlem güçlü bir kesici uç yüzey geometrisi gerektirir. Sonuç olarak, kesici uçların sert açı veya zorlu interpolasyon nedeniyle oluşan gerilime dayanmak üzere tasarlanması ve düşük titreşimli bir proses ve eşit takım ömrü sağlaması gereklidir. Kenar frezeleme operasyonlarında dar toleranslı kesici uçlar ve hassas kesici uç pozisyonu, kademesiz kenarlar oluşturmaya yardımcı olur. CoroMill 390'ın düzgün kesme işlemi radyal kesme kuvvetlerini sınırlar, böylece minimum bükme ve yüksek kenar dikliği ile işleme sağlar.

Oluk frezeleme çeşitli zorluklar içerir; bunlar genel olarak talaş tahliyesi ve titreşimle ilgilidir. Aslında, büyük kavramalar söz konusu olduğunda titreşim genellikle takımın aşınmasını hızlandırdığı için bu sorunlar daha da ağırlaşır. Burada, hafif kesme geometrisi ve optimize edilmiş diferansiyel ağızlı bir kesici kullanıldığında bu sorun giderilerek düşük titreşimli bir frezeleme işlemi sağlanabilir. CoroMill 390 kesici, özellikle kama kanalı frezeleme işlemleri için boyutları kama kanallarına göre tasarlanmış 07 boyutlu uçlarla sunulur. Kanal genişliğinden 0,3 mm daha küçük takım çapı ile uygun miktarda malzeme sonraki finiş işleme operasyonu için bırakılır.

Proses güvenliği

Her türlü frezeleme operasyonlarında uygulama güvenliğini daha da iyileştirmek için her bir kesiciyle beraber yeni bir tork anahtarı verilir. Entegre yay fonksiyonu doğru sıkma kuvvetine sahip kesici uçların montajını kolaylaştırır, güvenilir ve istikrarlı takım ömrü sunar. Uygulama güvenliğinin bir parçası olarak kesicilerde içten kesme sıvısı da bulunur; bu özellikten örneğin kanallarda olduğu gibi talaş sıkışması olabilecek durumlarda veya yüksek sıcaklıklar istenmeyen malzemelerin işlenmesinde yararlanılır.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim