Takım Tezgahlarında Geri Dönüşüm

Malzemeler geri kazanılarak yeni kesici takımların üretiminde kullanılabilir

  • Takım Tezgahlarında Geri Dönüşüm
    Takım Tezgahlarında Geri Dönüşüm

Talaşlı imalat ve takım tezgahı uzmanı Sandvik Coromant, Sandvik Group ile işbirliği yaparak gelişmiş bir takım geri dönüştürme programı başlatıyor. Mevcut geri alım programının başarısının üzerine inşa edilen yeni geri dönüşüm programı, aşınmış karbür takım tezgahlarının yeniden değerlendirilmesi sürecini müşteriler açısından kolaylaştırarak tedarik zincirinde malzeme döngüselliğini destekleyecektir. 

Sandvik Coromant, semente karbürün geri dönüştürülmesini onlarca yıldan beri desteklemektedir. Sandvik, 1997 yılında tungsten tozu ve tungsten karbür üretimi konusunda dünya lideri bir firma olan Wolfram Bergbau und Hütten'i satın aldı ve karbür malzemeyi geri dönüştürmek için ilgili bölümde Sandvik Coromant tarafından hâlâ uygulanan bir geri alım program başlattı.

Bu program o zamandan itibaren Sandvik Coromant'ın üretim döngüsünün temel bir parçası olmuştur. Program sayesinde müşteriler eskiyen takımlarını Sandvik Coromant'a satabilmektedir. Malzemeler geri kazanılarak yeni kesici takımların üretiminde kullanılabilir; program üretimde kapalı bir döngü oluşturur. 

Bu toz daha sonra kimyasal saflaştırma işleminden geçirilir; böylece en başta Wolfram madeninden çıkarılan tungsten ile aynı özelliklere sahip olan malzemeler toplanır. Semente karbür içindeki ek öğeler de sürdürülebilir bir şekilde işlemden geçirilir. Örneğin, kullanılmış takımlardan elde edilen kobalt, geri dönüşüm için üçüncü taraf bir kuruluşa gönderilir. Tüm üreticilere ait karbür takımlar Sandvik Coromant'ın geri dönüşüm programına kabul edilmektedir.

Artık programda yapılan iyileştirmeler sayesinde Sandvik Coromant müşterilerine daha modern ve veri odaklı bir geri dönüşüm süreci sunulacak. Geri dönüşümlü takımlarını Sandvik Coromant'a satmak isteyen müşteriler, çevrimiçi bir portala giriş yaparak geri dönüştürmek istedikleri miktar için anında fiyat teklifi alabilecek, teslimat zamanını belirleyebilecek ve geri dönüşüm kutularını önceden alabilecekler. Müşterilerin geri dönüşüm çabalarının çevre üzerindeki etkisini kavramasına yardımcı olmak için portalda müşterinin geri dönüştürdüğü metal sayesinde ne kadar karbon emisyonunun azaltıldığını gösteren veriler de yer almaktadır.

Sandvik Coromant geri dönüştürülmüş takımların gönderilmesiyle ilgili lojistik işlemlerini daha basit hale getirmek için, takımların nakliyesini yönetmek üzere pazara özel taşıyıcılarla işbirliği yapmaktadır. Bu hizmeti kullananlar taşıma konteyneri sipariş edebilecek, otomatik fiyat teklifi alabilecek ve nakliye için yetkili bir taşıyıcı ile otomatik olarak rezervasyon yapabilecektir. Hedef, geri dönüşümü mümkün olduğunca basitleştirmektir.

Sandvik Coromant EPMO Program Müdürü Antonia Dåderman şunları anlatıyor: “Kullanılmış bir karbür kesici ucun %95'i geri dönüştürülebilir. Bu karbürün yaklaşık %75'i tungsten metalidir. Sürdürülebilirlik, hem Sandvik Coromant hem de müşterilerimiz için önemlidir; müşterilerimize kendi sürdürülebilirlik hedefleri için katkı sunarız ve kullanılmış karbür takımları sorunsuz bir süreç kapsamında onlardan geri satın alırız. Müşterilerimiz ve ortaklarımızla birlikte çevre konusunda sorumluluk üstleniriz.

Örneğin tahmini tungsten rezervlerinin yedi milyon ton civarında olduğunu biliyoruz, bu da 100 yıllık tüketim anlamına gelmektedir. Sonuç olarak, semente karbürün bu hayati bileşenini tedarik ederken çevresel etkilerini minimumda tutmanın yollarını bulmalıyız. Geri dönüşüm programımızda yaptığımız iyileştirmelerle müşterilerimizi geri dönüşümün avantajları konusunda daha da bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Müşteriler, takımların geri dönüşümünden ne kadar para kazanabileceklerini görebilecek ve ayrıca bunu yaparak karbon salınımını ne ölçüde azaltacakları konusunda fikir sahibi olabilecekler. Tüm mesele, hem kazanç için hem de gezegen için geri dönüşümün faydalarını mümkün olan en etkili şekilde vurgulamaktır."

İyileştirilmiş geri dönüşüm programının pilot uygulamaları global olarak devam etmektedir ve bu uygulamaların 2025 yılına kadar tüm müşterilere sunulması planlanmaktadır. 
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim