Bomaksan Genel Müdürü R. Bora Boysan ile Röportaj

Ar-Ge projeleriyle sektöründe TÜBİTAK’tan destek alan ilk marka

  • Mart 7, 2023
  • 2022 Görüntüleme
  • Bomaksan Genel Müdürü R. Bora Boysan ile Röportaj
    Bomaksan Genel Müdürü R. Bora Boysan ile Röportaj
  • Bomaksan Genel Müdürü R. Bora Boysan ile Röportaj
    Bomaksan Genel Müdürü R. Bora Boysan ile Röportaj
  • Bomaksan Genel Müdürü R. Bora Boysan ile Röportaj
    Bomaksan Genel Müdürü R. Bora Boysan ile Röportaj

1.    Firmanızın iklimlendirme sektörüne yönelik faaliyetleri ve tasarımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?  

Bomaksan olarak HVAC sektöründe toz toplama ve filtrasyon alanında müşterilerimize sistem tasarımından, makine imalatına, saha kurulumundan montaja, satış sonrası servisten bakım hizmetlerine kadar tüm süreçleri kapsayan çözümler sunuyoruz. Pandemi sürecinde ticari ve kamusal alanların iç ortam hava kalitesinin önem kazanması ve virüsün yayılımında etkisinin saptanması ile hava temizleme cihazları üretimine de başladık. Endüstriyel toz toplama, duman emiş ve gaz arıtımı ile ilgili 15 çeşit ürünümüz var. Bu ürünlerden 5’i standart ürünler olup, her birinin altında 6’şar model daha bulunuyor. Diğer ürünlerimiz ise müşteri ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen ürünler. Ülkemizde, endüstriyel toz toplama ve filtrasyonu alanında bizim kadar geniş ürün gamına sahip ve sadece bu alana odaklanmış çok az firma bulunuyor.

Bunun yanı sıra Toz Toplama alanında Türkiye’de TÜBİTAK desteği alan ilk ve tek Ar-Ge projesini yine Bomaksan olarak biz gerçekleştirdik. Yaptığımız geliştirme sayesinde ürünlerimizin enerji tüketimini azaltarak önemli bir avantaj sağladık. Ağırlıklı mühendis kadromuz ile müşterilerimizin en zor problemlerini dahi çözebilmek bizim en güçlü yönümüz. 


2.    2022 yılını şirketiniz açısından değerlendirir misiniz?

Global pazarda artan talebi karşılamak ve taleplere yetişmek için kapasitemizi artırma kararı aldık. Son iki yılda yüzde 100'ün üzerinde büyüme elde ettik.  İç pazarda ve ihracatta bu yıl yine yüksek büyümeler hedefliyoruz. Bu büyümeyi yenilikçi endüstriyel havalandırma ve filtrasyon çözümlerimizin ihracat oranlarını artırarak sağlayacağız. 36 yıldır endüstriyel tesislerin toz, gaz ve duman problemlerine yönelik çözümler üreten yerli marka olarak geçtiğimiz yıl en çok rağbet gören ürünlerimiz, dökümhane toz toplama sistemlerimiz ve kaynak dumanı emiş sistemlerimiz oldu. 2022’yi yüzde 50 büyüyerek kapattık.  2023 yılında ise Avrupa’nın birçok ülkesinde yeni partnerler ile iş geliştirme çalışmaları kapsamında yüzde 50 büyümeyi hedefliyoruz. 


3.    Yakın dönemde ne tür bir yatırım yaptınız? Bu yatırımı rakamlarla paylaşır mısınız?

Yüzde 300 oranında artan yurt dışı talebini karşılamak üzere başlattığımız üretim tesisimizin modernizasyonu ve kapasitesinin geliştirilmesine yönelik 30 milyon TL’lik yatırım sürecimiz devam ediyor. Buna ek olarak tüm departmanlardaki insan kaynağımızı da 2 katına çıkarma kararı aldık. Geçtiğimiz dönemde hem makine hem de insan kaynağı yatırımlarımız gerçekleşti. Büyüme hızı bu derece yüksek bir firma olarak elbette birçok yatırım planımız bulunuyor. Önümüzdeki dönem insan kaynağı yatırımlarımızın yanında 5 yeni ürünümüzün lansmanını daha yapmayı planlıyoruz. 

4.    2023 dönemi için planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2023 yılında ise Avrupa’nın birçok ülkesinde yeni partnerler ile iş geliştirme çalışmaları kapsamında yüzde 50 büyümeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda 2023 yılında hem sektörümüze hem de ülke ekonomisine katma değer yaratacak faaliyetlerimizin alt yapısını oluşturacağız. Önümüzdeki 3- 5 yıl aralığında Hindistan ve Amerika pazarı açılımıyla 6 kat büyümeyi hedefliyoruz. Hindistan ve Amerika pazarı, şu an hitap ettiğimiz pazarlarımızın yaklaşık 15-20 katı büyüklüğünde. Her iki pazar için de hedeflediğimiz sektörler farklı.  Hindistan pazarı özellikle demir çelik ve metal işleme gibi sektörler açısından dünyanın en büyük pazarlarından biri. Bu sektörler bizim yüksek bilgi birikimine ve tecrübeye sahip olduğumuz sektörler olduğu için firmamızın büyüme hedeflerine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Yerli bir ortakla Hindistan’da bir üretim merkezi açarak fiyat rekabetimizi de güçlü kılmak istiyoruz. 

Amerika pazarı ise gerek pazar dinamikleri gerekse lojistik uygunluk açısından çok özel. Burada dağıtım deposu yatırımını, özellikle metal ve çelik sektörü için odağımıza aldık. Döküm sektöründe toz toplama ve havalandırma sistemlerinde elde ettiğimiz teknik bilgi, tecrübeyi Kuzey ve Güney Amerika pazarında yerel ortaklarla birlikte paylaşmak istiyoruz. Kuzey Amerika pazarı, coğrafi olarak uzak bir pazar olmasının yanında; hem kültürel, hem pazar dinamikleri açısından hem de teknik olarak çok farklı.  Bu sebeple ciddi bir hazırlık istiyor. 2023 bu hazırlıkları tamamlamak istediğimiz bir yıl. 2024 senesinde ise ilk pazara giriş denemelerimizi yapmak istiyoruz. Buradan alacağımız sinyaller ışığında pazarda hareket stratejilerimizi revize edebiliriz. Şu aşamada 2025 yılı içerisinde bir depo planlamamız bulunuyor.


5.    Ortalama yıllık bütçenizin yüzde kaçlık kısmını katma değer artışına yönelik Ar-Ge çalışmalarına ayırıyorsunuz? 

Bomaksan olarak kendimizi tamamen hava temizlemeye ve daha yaşanabilir bir dünya oluşturmaya adadık. Tüm faaliyetlerimizi ve stratejilerimizi bu doğrultuda kurgulamaktayız. Bunun yanı sıra toz toplama alanında Türkiye’de TÜBİTAK desteği alan ilk ve tek Ar-Ge projesini yine Bomaksan olarak biz gerçekleştirdik. Yaptığımız geliştirme sayesinde ürünlerimizin enerji tüketimini azaltarak önemli bir avantaj sağladık. Bu yıl Ar-Ge’ye ayırdığımız pay, geçen yıla göre yaklaşık 3 kat arttı. 


6.    Ar-Ge projeleriyle sektöründe TÜBİTAK’tan destek alan ilk marka olarak bu konuda yeni projeleriniz bulunuyor mu? 

Projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Elektronik kart, mobil uygulamalar geliştirerek endüstri 4.0 uyumunu yakalayıp hızla değişen teknolojiyi yerlileştirmeyi hedefliyoruz.  Bu doğrultuda yılda 5 adet proje çıkartmayı hedefliyoruz.  Son olarak Toz Toplama Filtrasyon Sistemleri İçin Otomatik Dozajlama Cihazının Geliştirilmesi, Toz ve Duman Uygulamaları İçin Tasarlanan Mobil Filtrasyon Cihazı isimli projelerimizle TÜBİTAK’tan yeniden destek görmeyi başardık. Projelerle,  cihazların uzaktan kontrolünü kolaylaştırırken, herhangi bir yangın ihtimalini önlüyor, temiz hava kalitesini arttırıyoruz.  Müşterinin uygun fiyata çok kaliteli ürünlere sahip olması için sürekli olarak ürünlerimiz üzerinde iyileştirme, geliştirme çalışmalarını sürdüreceğiz.

7.    Bomaksan Dijital Dönüşüm konusunda nasıl konumlanıyor öğrenebilir miyiz? 

Sanayinin küresel anlamda gerçekleştirdiği atılım ve değişim potansiyeli gün geçtikçe artış göstermektedir. Akıllı üretim sistemleri ve dijital araçlar yardımıyla üretim teknolojilerini geliştirmeye yönelik büyük adımlar atılmaktadır. Kuruluşumuz, dijital dönüşüm kapsamında değişen şartlara ayak uydurmak için mevcut süreçler üzerinde geliştirmeler yapmak, tamamıyla dijital olmak ve üretimde dijital ikiz oluşturmak konusunda hedefler belirlemiştir. 

Bomaksan olarak dijital dönüşüm sürecinde sadece teknolojinin getirisi ile değil; verilerin de katkısı ile dinamikleri yönetebileceğimizi biliyoruz. Ürünlerimizin maksimum verimliliğe ulaşabilmesi ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha kapsamlı biçimde ele alabilmek için teknoloji gelişimini yakından takip ediyoruz. Bu bağlamda, dijital dönüşüm projemiz ile fark yaratacak adımlar atmayı ve sektörün öncü firmaları arasında yer almayı amaçlıyoruz. Kuruluşumuz, dijital dönüşüm projesi kapsamında ürün bazında standartlaşma ve operasyon süreçlerinde iyileştirme çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca bünyesine ürün yönetim sistem yazılımı dahil ederek verileri dijital ortama aktarma konusunda büyük bir adım atmış ve başarıya ulaşmıştır.
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim