Fotokromik mercek üretimi için Kompakt Kontrolör Uygulaması

Kompakt Kontrolör Uygulaması

  • Fotokromik mercek üretimi için Kompakt Kontrolör Uygulaması
    Fotokromik mercek üretimi için Kompakt Kontrolör Uygulaması

Kısa dalga ışığa tepki olarak otomatik kararan gözlük camları 1960'ların ortalarında ABD'de icat edildi. Fotokromik süreç, mercek malzemesinin içine katıştırılmış, ve görünür ışığın önemli bir oranını emen nötr gümüş atomlarına dönüşen gümüş halojenür moleküllerini kullanıyor; diğer bir ifadeyle, mercek koyulaşıyor. Bugün, organik fotokromik olarak adlandırılan mercekler de mevcut. Her iki imalat süreci de çok karmaşık ve dolayısıyla pahalı. Geleneksel maliyetin onda biriyle fotokromik mercek üretebilen genç İngiliz şirketi Shyre Ltd.'nin geliştirdiği kaplama prosesinin bu alanda büyük bir devrim anlamı taşımasının nedeni bu.

İlk fotokromik gözlük camları 1960'larda piyasaya sürüldüğünden beri, segmente birkaç büyük şirket hakim oldu. Shyre tarafından geliştirilen kaplama teknolojisi artık büyük gözlük perakendecilerinin veya laboratuvarların, müşterileri için her türlü malzemeden yapılmış fotokromik mercek çeşitlerini kişiye özel olarak üretmelerine olanak tanıyor ve önceden yapılmış pahalı fotokromik merceklerin stokta tutulmasına gerek kalmıyor. Bu teknolojinin geliştiricileri ve Shyre Ltd.'nin yönetim kurulu üyeleri Lee Gough ve Dan Hancu iş kavramlarını şöyle açıklıyorlar: "Mercekleri kaplamak için bir kimyasal proses geliştirilmesi ilk büyük zorluk oldu. İkincisiyse makine tasarımıydı."

Prosesi başlatmak için önce mercekler bir taşıyıcıya yerleştiriliyor ve makineye naklediliyor. Burada beş aşamalı bir kimyasal temizlik sürecinden geçtikten sonra kurutuluyorlar. Daha sonra kaplamanın uygulandığı daldırma istasyonuna taşınıyorlar. Son olarak, gözlükçü kaplanmış mercekleri müşterinin seçtiği çerçeveye uygun ebatta kesiyor. Shyre tarafından geliştirilen proses fotokromik mercekleri bilinen büyük markaların fotokromik mercek maliyetinin onda biri maliyetle üretiyor. Başka bir avantajı da, klasik proseste yalnızca grileşen ya da kahverengileşen mercekler üretilebilmesine rağmen, bu proseste kaplamaların her renkte ve hatta degrade olarak uygulanabilmesi.

Kaplama çözümü kompakt kontrolöre ihtiyaç duyuyor

"Beckhoff'un çözümlerini ilk kez 2014'te Birmingham'da düzenlenen Drives & Controls fuarında gördük," diyor Lee Gough. "Bizi ilk başta etkileyen, Beckhoff'un servo motorlar için geliştirdiği Tek Kablo Teknolojisi (One Cable Technology - OCT) oldu. Sürücülerin makinenin içine entegre edilmesi gerektiğinden, bir süredir kompakt bir çözüm arayışındaydık. AM8100 servo motorları OCT ile birlikte kullanınca istediğimiz hacim tasarrufunu fazlasıyla sağladık, çünkü kontrol kabininin sadece 20 santimetre derinlikte olması gerekiyor. Laboratuvar tesisleri genellikle pahalı ve hacim çok değerli olduğundan, bu belirleyici bir kriter oldu."

Intel® Atom™ işlemcili, TwinCAT 3 otomasyon yazılımını çalıştıran bir CX5120 Gömülü PC, merkezi kontrolör olarak görev yapıyor. Bir CP2912 çoklu dokunmatik panel, operatör etkileşimi ve "reçete" kontrolü için kullanılıyor. Önde IP 65, arkada IP 20 koruma sınıfıyla, panel bu uygulama için ideal. Lee Gough ayrıca kontrol sisteminin esnekliğinden de heyecan duyuyor. Sistem, henüz tasarım aşamasında TwinCAT 2'den TwinCAT 3'e geçmelerine olanak tanımış. "PC tabanlı platformun bağlantı özellikleri bir diğer artısı, çünkü VPN sistemimize doğrudan entegre etmemize izin veriyor" diyor Gough. "Güvenli ve bu işleve ayrılmış bir internet arabirimi kullanarak müşterilerimize Shropshire'daki merkezimizden doğrudan destek verebiliyoruz. Kaplama makinesi, katı hal anahtarlar ve sensörler, LED aydınlatma, fırçasız motorlar ve yağlama gerektirmeyen yataklar gibi, bakım ve çalışma kesinti sürelerini mümkün olan en düşük düzeyde tutacak bileşenlerden oluşuyor. Ve proses uzmanlarımız, sistemde depolanan verilere erişim sağlayarak her türlü sorunun kök sebebini çabucak tespit edebiliyor ve iyileştirme önlemlerini uzaktan tavsiye edebiliyor; saha ziyaretini beklemeye gerek kalmıyor."

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim