Opet sevkiyat planlaması ve optimizasyonu konusunda Ortec’i seçti

Petrol endüstrisindeki en önemli oyunculardan biri ve Koç Holding'in bir parçası olan OPET, madeni yağ ürünlerinin tüm Türkiye'ye olan dağıtımının planlamasını otomatize etmek ve planlamada optimizasyon sağlamak amacıyla başlatmış olduğu projesinde, uzun bir değerlendirme aşaması sonucunda ORTEC'i seçti. OPET'in sevkiyat planlama ve optimizasyon Proje Yöneticisi Murat...

  • Ocak 18, 2012
  • 533 Görüntüleme
  • Opet sevkiyat planlaması ve optimizasyonu konusunda Ortec’i seçti
    Opet sevkiyat planlaması ve optimizasyonu konusunda Ortec’i seçti

Petrol endüstrisindeki en önemli oyunculardan biri ve Koç Holding'in bir parçası olan OPET, madeni yağ ürünlerinin tüm Türkiye'ye olan dağıtımının planlamasını otomatize etmek ve planlamada optimizasyon sağlamak amacıyla başlatmış olduğu projesinde, uzun bir değerlendirme aşaması sonucunda ORTEC'i seçti.

OPET'in sevkiyat planlama ve optimizasyon Proje Yöneticisi Murat İnci, seçim aşamasını şu şekilde açıkladı: "Bu süreçte birçok farklı firmayı ve çözümlerini değerlendirdik. Ortec bu değerlendirme sonucunda, ihtiyaçlarımıza en iyi cevap verebilecek ve planlamadaki kısıtlamalara en uygun çözümleri sunabilecek firma olarak öne çıktı. Kararımızı etkileyen en önemli faktör, Ortec'in nakliye giderlerini minimuma indirmesidir (geçen yıla nazaran min. %5 tasarruf öngörülmektedir). Bu projedeki yatırımımızı, yaklaşık 1 yıl içerisinde geri kazanmayı hedefliyoruz."

Opet endüstriyel ve otomotiv sektöründeki müşterileri için günlük yaklaşık olarak 50 adet sipariş planlamaktadır. OPET'in İzmir'de, yer alan madeni yağ merkez deposunda, kullanılacak olan Ortec'in gelişmiş rota planlama ve optimizasyon çözümü Shortrec ile Türkiye genelindeki yaklaşık 2500 noktaya yapılan sevkiyatlar planlanacaktır. Proje şu an analiz safhasındadır ve proje devreye alındıktan sonra, bu projeyi ORTEC'in talep tahmini alanındaki güçlü çözümü ORTEC Orion uygulaması izleyecektir.

Etkin raporlama imkanları

Mevcut durumda sevkiyat planları ve raporlamaları excel dosyaları üzerinden yapılmaktadır. Murat İnci, otomatik sürece geçişin ekstra avantajlarından şöyle söz ediyor: "Daha önce belirtilen finansal avantajlar yanında, otomasyon ile aynı zamanda zamanda da tasarruf etmeyi umuyoruz. Böylece planlamacılarımız diğer işlerine daha fazla zaman ayırıp, işlerine daha iyi konsantre olabilecekler. Ayrıca şu an excel dosyaları üzerinde saatlerimizi alan raporlama ve analizlerin daha detaylı, esnek ve hızlı bir raporlama altyapısına taşımış olacağız. Aynı zamanda SAP ile sağlanacak olan entegrasyonla, nakliye maliyetlerimizi anında sistemimize aktarabileceğiz."

Çok kısıtlamalı planlama

OPET sevkiyat planlamacıları günlük planlarını oluştururken birçok dar boğaz ve zorluklarla karşılaşmaktadır. Murat İnci bu durumu şöyle özetliyor: "Sevkiyat planları oluşturulurken, planlamacılar; siparişlerin teslimat tarihlerini, depodaki kullanılabilir stok miktarlarını, müşterilerin kredi risk limitlerini, araç ve müşteri rotalarını, müşterilere gidebilecek uygun araç tiplerini (tır, kırkayak, kamyon, parsiyel vb.), bu araçların ağırlık ve hacim kapasitelerini, depo çalışma kapasitesi gibi kısıtlamaları göz önünde bulundurmaktadır. Ayrıca gün içerisinde çıkabilecek her türlü değişiklik nedeniyle planların tekrar revize edilmesi gerekebilmektedir. Tüm bu işlemler planlamacıların çok fazla vaktini aldığı, manuel olarak yürütüldüğü ve her zaman için hataya açık bir sistem olduğundan dolayı ORTEC Shortrec gibi otomatik bir çözümü tercih ettik."

OPET, en uygun ve optimum çözümü bulabilmek için birçok firmayı uzun süren bir değerlendirme sürecinden geçirmiş. Bu süreç sonunda Ortec'in tercih edilmesinin ana sebeplerini Murat İnci şöyle açıklıyor: "ORTEC, kullanıma hazır, aynı zamanda son derece esnek ve SAP ile iki yönlü entegrasyon sağlaması nedeniyle öne çıktı. ORTEC'in sektördeki kalitesini fazlasıyla kanıtlamış olması, geniş bir referans listesine sahip olması ve yine Koç Holding bünyesinde bulunan Arçelik'in de ORTEC uygulamalarını başarıyla kullanıyor olması tercihimizi etkileyen diğer önemli sebeplerdir. Ayrıca ORTEC yalnızca mevcut taleplerimize cevap vermekle kalmayıp, aynı zamanda yenilikçi ürünleri ile, gelecekteki olası ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir alt yapıya sahip olduğunu göstermiştir.."

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim