Tarımda Toprak ve Hava Şartları Takibi

Pek çok sebze ve meyvenin yetiştirilmesi hassas bir takibi gerektirir. Toprağın nemi ve sıcaklığını takip etmek tarlalardaki ürünler için kritik önem taşır. Özellikle kök derinlikleri göreceli olarak sığ olan bitkiler, toprak nemine karşı hassastır. Ayrıca don olaylarına karşı, hava sıcaklığının da takip edilmesi gerekir. Sıcaklık donma noktasına yaklaştığında...

  • Tarımda Toprak ve Hava Şartları Takibi
    Tarımda Toprak ve Hava Şartları Takibi

Pek çok sebze ve meyvenin yetiştirilmesi hassas bir takibi gerektirir. Toprağın nemi ve sıcaklığını takip etmek tarlalardaki ürünler için kritik önem taşır. Özellikle kök derinlikleri göreceli olarak sığ olan bitkiler, toprak nemine karşı hassastır. Ayrıca don olaylarına karşı, hava sıcaklığının da takip edilmesi gerekir. Sıcaklık donma noktasına yaklaştığında sulama sisteminin otomatik olarak devreye girip bitkileri dona karşı koruması gerekir. Bu sayede su ve dolayısı ile enerji tasarrufu da yapılmış olur. Çünkü sulama sistemi, sadece sıcaklık belirli bir seviyenin altına düşünce devreye girer. Elif Mühendislik tarafından komple uygulama olarak sunulan SYDMA firmasının çözümü bu faktörleri tarım için en iyi seviyede tutmayı hedeflemektedir. Toprağın nemini ölçmek için analog girişe sahip bir ARM-IO-A analog (0-20mA) radyo modemi (Kablosuz Kontrol Noktası - KKN), analog arabirime ( nem bilgisini 0-20mA elektriksel bilgiye dönüştüren çeviriciyi, dahili olarak bulunduran) sahip bir nem sensörüne bağlanıp kullanılabilir. Bu ölçüm sistemi, bitkilere yakın bir noktadan toprağa saplanmış ahşap bir kazık üzerine monte edilebilir. Yine bir termistör toprağın sıcaklığını ölçmek amacı ile radyo modemin analog girişine bağlanabilir. Toplanan nem ve sıcaklık bilgisi, kablosuz olarak, MODBUS RTU kullanan, motor kontrolörüne bağlı kablosuz ağ geçidine (ARM-SE) gönderilir. Çevresel koşulların belirlenmesi ve kablosuz olarak iletilmesi ile birlikte, sistem otomatik olarak devreye girecek ve optimum toprak nem ve sıcaklık değerlerinin ayarlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca ek KKN yerleştirilerek vanaların uzaktan açılıp kapaması (kablosuz sayısal kontak aktarımı) da yapılabilir. Sistem güneş panelleri ya da bataryalar ile beslenebilir. Çalışma şekli tanımlanarak (ayarlanabilen belirli aralıklar ile nem ve sıcaklık bilgisinin iletilmesi) başka bir enerji kaynağına ihtiyaç olmadan, yıllarca çalıştırılabilir.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim