Su Jeti Teknolojisi

TCI Water Jet firmasının Türkiye temsilcisi, Mustek Cnc Takım Tezgâhları su jeti teknolojisini pazara sundu. Su jeti tezgâhları, iş parçası yüksek basınçlı su kullanarak kesme işlemlerini gerçekleştiren tezgâhlardır. Su jetleri günümüzde CNC kontrol üniteleri ile operatörlere büyük kolaylık sağlamaktadır. Su jeti tezgâhları, kalınlıkları 0,1 ila 200 mm aralığında...

  • Su Jeti Teknolojisi
    Su Jeti Teknolojisi

TCI Water Jet firmasının Türkiye temsilcisi, Mustek Cnc Takım Tezgâhları su jeti teknolojisini pazara sundu. Su jeti tezgâhları, iş parçası yüksek basınçlı su kullanarak kesme işlemlerini gerçekleştiren tezgâhlardır. Su jetleri günümüzde CNC kontrol üniteleri ile operatörlere büyük kolaylık sağlamaktadır. Su jeti tezgâhları, kalınlıkları 0,1 ila 200 mm aralığında sert veya yumuşak ayrımı olmaksızın 6000 bar yüksek basınca ulaşabilen malzeme üzerine su püskürtülme sistemi ile çalışmaktadır. Suyun hızı ses hızının 3 katına kadar çıkabilmektedir. Bu yöntemle malzemeyi ısıtmadan, aşındırarak keser ve pürüzsüz kesim yüzeyi sağlar. Bu sayede malzeme metalürjik yapısı değiştirmeden işlenebilir. Su jeti ile işlenebilecek malzemelerin kapsamı oldukça geniştir. Karbonlu ve paslanmaz çelikler, titanyum tungsten alaşımları gibi sert metaller, alüminyum, bakır, pirinç, kurşun gibi yumuşak metaller, karbon, lastik sıvalı metal ve kompozit levhalar, mermer, granit, seramik, cam, kauçuk, lastik, plastik, fiber, keçe gibi yumuşak malzemeler, ahşap ve orman ürünleri, sünger, poliüretan, köpük türünde çok yumuşak malzemeler, kumaş, deri gibi tekstil ürünleri, paspas, halılar, yalıtım malzemeleri ve contalardır. Su jeti ile yapılan işlemlerin maliyetleri bir freze, plazma veya lazer tezgâhına göre çok düşüktür. Bunun başlıca sebebi enerji sarfiyatının ve malzeme firelerinin düşük olmasıdır. Isı üretmeden uygulanan bir teknik olduğundan ısı nedeni ile oluşabilecek yanma, erime, sertleşme renk, şekil değiştirme gibi deformasyonlar oluşmamaktadır. Bu nedenle deri, kumaş, alüminyum, paslanmaz çelik, conta, lastik, plastik gibi veya lazer kesim ile kesilemeyecek farklı yanma veya erime sıcaklıklarına sahip kompozit malzemeler için çok uygundur. Metallerin lazer kesiminde oluşan erime ve yüzey deformasyon riskleri su jetinde bulunmamaktadır. Su jeti tezgâhları kimyasal atık oluşturmadığından arıtma, filtreleme gibi ek yatırımlara gerek duyulmamaktadır. Su jeti tezgâhları çok dar ve keskin köşeleri, değişik açılarda kolaylıkla kesebilmektedir. Çapak oluşturmadığı için taşlama ve finishing gerektirmemektedir. Yanma, erime riski oluşturmadığından çok ince malzemelerde bile uygulanabilmektedir. Su jeti ile kesilme yüzeyinin alt veya üst tarafında çapak oluşmamakta, böylelikle ek bir taşlama, düzeltme işlemi gerekmemektedir. Üç boyutlu kesimlerde mesafe kontrol tolerans farklılıklarından doğabilecek hatalara sebep vermemekte ve kesim bölgesindeki diklik yani gönyeden kaçıklık, yüksek performanslı sonuçlar sergilemektedir.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim