Profesyonel ve Kolay Markalama

Yazılımdan malzemenin kendisine kadar uzanan bir sistemle Phoenix Contact klemens, iletken/kablo ve ekipmanların markalaması için farklı sektör ihtiyaçlarına uygun zengin bir ürün gamı sunar

  • Profesyonel ve Kolay Markalama
    Profesyonel ve Kolay Markalama

Maliyet baskıları arttıkça hızlı devreye alma, yüksek işlevsellik ve sistem sürekliliği daha da önem kazanmaktadır. Bununla birlikte artan işlevsellik elektrik kablajının kapsamını ve zorluğunu da arttırmaktadır. Bu bağlamda, termal transfer yazıcıları verimli ve ekonomik markalama sağlar.

Bakım veya onarım yapıldığında duruş sürelerinin kısa olması önemlidir. Bu nedenle belirgin ve kalıcı markalama çok önemlidir: Klemens, kablo ve ekipmanların etiketlenmesinde uygulamaya özgü markalama ürünleri gerekir.

Günümüzde elektrik tesis ve sistemlerinin planlanmasında genellikle CAE sistemleri kullanılmaktadır. Markalamayla ilgili tüm bilgiler, örneğin kablo tanımları ve kesit bilgileri, burada saklanır. Phoenix Contact’ın Clip Project yazılımı gibi yazılım programları, yazdırılacak etiketleme verilerini hazırlamak için kullanılır. Program; bağlantı noktaları, kablolar ve iletkenler ile ilgili bilgileri ve devre şemasının tanımları gibi bilgileri belli başlı CAE sistemlerinden tek tuşla alır. Sipariş, parça, tasarım ve montaj listelerini üretir ve ayrıca klemens dizisinin iki boyutlu çizimini  elde etmekte kullanılabilir.

Pano imalatçısının müşterisinden CAE verilerini elektronik ortamda alamadığı durumlarda, etiketleme bilgileri yazılıma elle girilebilinir. Firmanın sunduğu markalama malzemelerinin şekil ve teknik verileri yazılıma entegre edildiği için seçimi basittir. Ürün bilgileri Internet üzerinden düzenli olarak güncellenir.

Markalama malzemelerinin tipi uygulamaya ve prosese göre belirlenmelidir. Örneğin pano imalatçısında montaj sürelerini kısaltmak için hızlı ve basit kullanım önemlidir. Elektrik sistemlerini devreye alırken veya onarım sırasında basit değişim de dikkate alınmalıdır.

Elektriksel parçaların markalanmasında klemens, kablo/iletken ve ekipman olarak ayrım yapılır.  Belirgin bir baskı dar alanlarda bile bilginin kolay okunabilmesini sağlar Çeşitli ekipman ve klemenslerin markalamasında standart bir kalite elde etmek için markalama malzemeleri çeşitli üreticilerin ürünlerine uygun olmalıdır. Markalamayı seçmeden önce birçok faktör dikkate alınmalıdır. Örnek olarak olarak hangi malzemelere izin verilmelidir (silikon, halojen, kadmiyum), kullanılan malzeme hangi kimyasallara dayanıklı olmalıdır, hangi sıcaklık aralığı gereklidir, UL veya CSA gibi onaylar gerekli midir, malzeme UL 94’e göre hangi yanmazlık sınıdında olmalıdır, sorulması gereken soruladan bazılarıdır.

Gelişmiş markalama, kalıcılık, okunabilirlik, güzel görünüm, mekanik ve kimyasal etkilere yüksek dayanım gibi birçok avantaj sunar. Çeşitli baskı teknikleri bu talepleri karşılar. Örneğin bir lazer yazıcı baskının uzun süre kalıcı olmasını sağlar. Bununla birlikte bu yazıcı yüksek maliyetler nedeniyle pano imalatında nadiren kullanılır.

Plotter gibi mürekkep bazlı sistemler daha sık kullanılır. Bu durumda solvent bazlı bir mürekkep kullanılır. Prensip basittir ancak plotter kaleminin kuruma problemi vardır. Mürekkep bazlı sistemler baskı mürekkebinin gereken akışkanlıkta olmasını sağlayan solventler içerir. Buharlaşma sonucunda, ısı olsun veya olmasın, alkol, yağ veya su gibi solventler ortama dağılır ve mürekkep sertleşir. Buharlaşma birçok faktöre bağlı olduğu için bu süreç çok zor kontrol edilir.

Ortam sıcaklığı, nem ve baskı işlemleri arasında geçen süre belirleyici rol oynar. Baskı süreçlerini sürekli olarak planlamak her zaman mümkün olmaz. Ayrıca kurumuş kalem ve kartuşlar çevreye zarar verir.

“Bluemark” yazıcısı mürekkep püskürtme teknolojisini kullanır. Phoenix Contact’ın geliştirdiği sistem solvent bazlı mürekkep kullanmaz, bunun yerine solvent içermeyen etiketleme sıvısı kullanır. Bu nedenle plotter sistemlerindeki kuruma problemleri yaşanmaz. Sıvıyı kurutmak için LED teknolojili UV ışını kullanılır. Bunun sonucu olarak etiketler solventlere, yağ veya kir bulaşmasına ve çizilmelere dayanıklıdır. Bu yazıcı sistemi yüksek hacimli baskıya uygundur.

Termal transfer yazıcısı solvent bazlı markalama sistemlerine bir alternatiftir. Termal baskı kafası ana elemandır (Şek. 3). Baskı kafası üzerindeki ısıtıcı elemanlar arasındaki mesafe baskı çözünürlüğünü belirler. Günümüzde 300 dpi standarttır ve 0.5 mm ebadındaki fontlar bile basılabilir.

Isıtıcı elemanlar çok hızlı şekilde ısınır ve soğur. Mürekkep bir folyo üzerine kaplanarak mürekkep şeridini meydana getirir. Baskı kafasındaki ısıtıcı elemanlar mürekkep şeridiyle temas ederek mürekkebin etiket üzerine aktarılmasını sağlar. Elde edilen baskı kir tutmaz, alkali ve asitlere ve ayrıca 150 °C sıcaklığa dayanıklıdır. Termal transfer şeridi üç ana elemandan oluşur: 3.5–6 μm polyester tabaka; 2–4 μm ısıya hassas transfer kaplama (vaks, reçine, vaks/reçine) ve taşıyıcı folyo.

Tek mürekkep rengiyle çalışan bu sistemin avantajları düşük satınalma maliyeti, yazıcının kompakt ve taşınabilir olması, ve yazıcının hazırlık ve bekleme süresi olmadan her zaman hazır olmasıdır.

Günümüzde endüstriyel ortamda etiket ve daralan makaron baskısında termal transfer yazıcıları sıklıkla kullanılmaktadır. Bu cihazlarla genellikle rulo malzemeler kullanılır. Taşıması ve saklaması kolay olan rulo malzemeler yüksek adetli baskı için elverişlidir. Ebat ve tip her değiştiğinde rulo değiştirmek gerektiğinden, düşük adetler için rulo uygun değildir. Firma, bu tip uygulamalarda da termal transfer baskının avantajlarından yararlanabilmek için kart formatını destekleyen “Thermomark Card” yazıcısını geliştirmiştir. Bu yazıcı 75x120mm formatında kalın etiket tabakalarını destekler ve özellikle klemens etiketlemesi için uygundur. İletken, kablo ve ekipmenların ekonomik markalaması için çeşitli ebatlarda etiketler içeren 115x165mm formatında etiket tabakaları mevcuttur.  Kullanımı son derece basit olan yazıcı 120 etiket içeren bir tabakayı 8 sn gibi kısa sürede basabilir.

Endüstriyel ortama uygun profesyonel markalama sistemlerinde, uygulamaya göre farklı gereksinimleri karşılayan birçok farklı malzeme kullanılır. Yazılım, manuel veri girerek kullanılabileceği gibi, etiketleme verilerinin CAE sisteminden aktarılmasına da imkan tanır. Yazılım, baskı sistemi ve markalama malzemeleri arasında bir ara yüz oluşturur. Kullanıcılar zaman ve para kazanmakla kalmaz, kaliteli baskının uzun vadeli avantajlarından da yararlanır.