Makine, Elektrik ve Yazılımı birleştiren Arayüz

Elektrik planı ile otomasyon projesinin tam senkronizasyonu

  • Makine, Elektrik ve Yazılımı birleştiren Arayüz
    Makine, Elektrik ve Yazılımı birleştiren Arayüz

Makine, elektrik ve yazılım öğeleri geleneksel uygulamada birbirinden kesin bir şekilde ayrılmış ve katı bir sıralama içinde geliştirilmiştir. Günümüzde bu disiplinler daha entegre bir mekatronik yaklaşım içinde buluşuyor. Bu durum daha etkili bir paralel gelişime giden yolu döşemenin yanı sıra makine, elektrik ve yazılım mühendisleri arasındaki koordinasyonu da daha basit hale getirmektedir. B&R´nin mevcut uzman araçlarını tam şeffaflık ve fonksiyonellik sağlayan arayüzler aracılığıyla Automation Studio geliştirme platformuna entegre etmesinin çıkış noktası işte budur. Automation Studio kontrol ve HMI uygulamaları oluşturma, hareket kontrol bileşenleri arasında bağlantı kurma, güvenlik teknolojileri ve daha pek çok otomasyon çözümü geliştirmek ve yapılandırmak için gerekli bütün fonksiyonları sağlamaktadır. Uzman araçları özelleştirilmiş fonksiyonellik sağlamak için, elektrik planlamasına yönelik EPLAN Electric P8 gibi açık ve şeffaf arayüzler aracılığıyla entegre edilmektedir.

Kusursuz etkileşim paralel gelişmeye olanak sağlıyor

EPLAN Electric P8 ile Automation Studio arasındaki kusursuz etkileşim, gelişmenin paralel süreçlerde gerçekleşmesine olanak tanımaktadır. "Kullanıcılarımız B&R Automation Studio´dan alınan donanım yapılandırmalarını ve I/O eşleşme tablolarını kolaylıkla aktarabilmektedir; bu da gereksiz girdi yinelemeleri ile iş akışını ortadan kaldırarak geliştirme işleminin zaman ve maliyetini azaltmaktadır," diyor EPLAN kilit müşteri yöneticisi Rainer Burgard. Bu işi yapan mühendisler için bu iki araç daha kolay olamazdı. Geçmişte ECAD aracı içinde tamamıyla bulunduğu halde donanım yapılandırmasının otomasyon ortamında manuel olarak yapılması gerekmekteydi. Automation Studio ve EPLAN Electric P8 sayesinde mühendisler artık tek bir tuşa basarak hem donanım ağacını hem de I/O eşleşme tablosunu yapabilmektedirler. İlgili işlem değişkenleri Automation Studio´da otomatik olarak hizalanmakta ve mevcut değişkenlerle doğrudan birleştirilebilmektedir. Akıllı karşılaştırma özelliği Automation Studio donanım ağacında hangi bileşenlerin yapılandırıldığının ve elektrik planında hangi B&R bileşenlerinin kullanıldığının net bir genel görünümünü sunmaktadır. Kullanıcı bunun üzerine sadece fareye tıklayarak projeleri senkronize edebilmektedir. B&R çeşitli donanım bileşenlerini barındırmak için gerekli bütün EPLAN makrolarını sağlamaktadır.

Çok yönlü mühendislik aracılığı ile senkronizasyon

Akıllı içe ve dışa aktarma mekanizmaları birden fazla yazılım aracı kullanılırken iş akışını günlük olarak düzenleyebilmektedir. Ancak B&R ve EPLAN bir adım daha ileri çıkıyor:  Çok yönlü mühendislik özelliklerini kullanıyor ve her iki projenin de daima güncel kalmasını sağlıyor. Bu durumun sağladığı avantaj net: "Otomatik veri alışverişi, disiplinler arası iletişim sırasında ortaya çıkabilecek hataları engelleyerek nihai ürünün kalitesini arttırıyor. Bu da daha sonra bir sistemin kullanım ömründe daha düşük bakım maliyetleri ile karşılaşılmasına katkıda bulunuyor," diyor B&R´de EPLAN arayüzünü geliştirmeden sorumlu teknik müdür Heinz Fürnschuss. "Sistemdeki dokümantasyon ve yazılımlar daima güncel ve senkronize olduğundan modifikasyonlar da daha hızlı, daha kolay ve daha az maliyetli yapılabiliyor."

Yeni nesil mekatronik araçlar

Optimum verimlilik arayışı doğrultusunda makine, elektrik ve yazılım mühendisliği alanları giderek sarmal bir yapıya bürünmektedir. Bunun sonucunda da geliştirme araçlarına olan geleneksel yaklaşımların derhal gözden geçirilmesi ihtiyacı doğmaktadır. Geçmişte kullanılan araçlar aralarında basit bir içe/dışa aktarma fonksiyonu dışında hiçbir iletişim aracı olmaksızın tek başlarına dururken, yeni nesil araçlar akıllı senkronizasyon mekanizmalarını kullanarak açık arayüzler boyunca şeffaf bir şekilde etkileşime geçebileceklerdir. Makine imalatçılarının disiplinler arası geliştirmede zaman ve maliyeti büyük ölçüde düşürme yolunda atacakları en önemli adım budur.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim