Demiryollarına Güvenli ve Hızlı Sanayi Çözümleri

Pantograf baskı ayar standı, Boji Test Cihazı, Vagon Test Cihazı, Vagon Teker Ağırlık Dağılım Ölçme İstasyonu

  • Demiryollarına Güvenli ve Hızlı Sanayi Çözümleri
    Demiryollarına Güvenli ve Hızlı Sanayi Çözümleri
  • Demiryollarına Güvenli ve Hızlı Sanayi Çözümleri
    Demiryollarına Güvenli ve Hızlı Sanayi Çözümleri
  • Demiryollarına Güvenli ve Hızlı Sanayi Çözümleri
    Demiryollarına Güvenli ve Hızlı Sanayi Çözümleri
  • Demiryollarına Güvenli ve Hızlı Sanayi Çözümleri
    Demiryollarına Güvenli ve Hızlı Sanayi Çözümleri


Demiryolları şüphesiz bir ülkenin gelişmesinde en önemli unsurlardandır. Yatırımı karayoluna göre yüksek olsa dahi, çok uzun süre kullanılabilmeleri ve bakım masraflarının çok düşük olması sebebiyle ülkelerin gelişimine önemli katkı sağlar. Bugün medeni ülkelerin gelişmişliklerine bakarken, demiryolu ağı ve demiryolu kullanımının yaygınlığı önemli derecede belirleyicidir. Özellikle Avrupa’da demiryolları en hızlı, konforlu, güvenli ve yaygın seyahat ve yük taşıma seçeneği olarak göze çarpmaktadır.

Ülkemizde de son yıllarda demiryollarına yapılan yatırımların gündeme gelmesi memnuniyet  vericidir. Türkiye’nin coğrafi olarak da oldukça geniş bir alana sahip olması, demiryolu taşımacılığını daha da önemli hale getirmektedir. Ne var ki demiryollları ve demiryollarında kullanılacak vagon ve lokomotif yatırımlarında ileri teknoloji kullanmak, daha güvenli, konforlu ve uzun ömürlü demiryolu taşıtları tasarlamak ileri seviye mühendislik ve üretim kabiliyeti gerektirmektedir. Günümüzde Metro’nun da yaygınlaşma sürecinde olması, birbirinden çok farklı demiryolu taşıtlarının tasarımını ve imalatını da gerektimektedir.

Esit 1980 yılından beri tartı ve kuvvet ölçüm sektöründe tartı indikatörleri, yük hücreleri, statik ve dinamik tartı aletleri üretiyor. Bununla beraber vagon imalatına yönelik farklı prensiplerle çalışan test cihazları da tasarlıyor ve imal ediyor. Bunları tamamen yerli olarak, kendi imkanlarıyla tasarladı ve üretimlerini gerçekleştirdi. Bu test cihazları sayesinde demiryollarında seyahat ve nakliye daha güvenli ve verimli hale geldi.

Bu ürünlerin bazılarını aşağıda sizlere tanıtmak istiyoruz:


PANTOGRAF BASKI AYAR STANDI

Pantograf Baskı Ayar Standı demiryolu araçlarının enerji beslemesi için kullanılan pantograph sistemlerinin çalışma mesafesi içinde uyguladığı kuvvetin ölçümü amacıyla kullanılır. 
Hareket tahrik sistemi olarak servo motor kullanılmakta olup sistemin düşey eksendeki konumu motor üzerinde bulunan encoder vasıtası ile takip edilmektedir. Hareket esnasında pantograf kömürüne temas halinde olan yük hücresi ve LCA vasıtası ile pantografın uyguladığı kuvvet ölçülmektedir. Sistem tamamen bilgisayar yazılımı üzerinden kontrol edilmekte olup alınan ölçüm değerleri yine yazılım üzerinden takip edilebilmektedir. Ölçüm sonuçları cihaz üzerindeki yazıcıdan çıktı alınabileceği gibi usb ile başka bir bilgisayara da aktarılabilir.
 

BOJİ TEST CİHAZI

Boji Test Cihazı vagonun aks grubunun maruz kalacağı kuvvetleri simüle ederek, bojileri test eden ve dayanıklıklarını ölçen bir cihazdır. Üstten muhtelif nokta veya noktalardan boji gövdesine belirli kuvvet uygular. Altta 4 adet yük algılayıcı ile gelen kuvvetin dağılımını gösterir. Yanal yükleri simüle etmek için ayrı bir yan kuvvet düzeneği mevcuttur.
 Sistem verilen kuvvet zaman tablosuna göre otomatik olarak yorulma testlerini yapabilmektedir.  2 x 400 kN lık kapasiteye kadar testler yapılabilir.
 
 Sistemin elektronik kontrol tarafında,  
-  2 adet dikey hareket eden hidrolik silindirlerin ucunda yer alan 60t kapasiteli yük hücreleri, -  1 adet yatay hareket eden hidrolik silindirin ucunda yer alan 20t kapasiteli yük hücresi, -  4 adet zemin köşelerinde yer alan 40t kapasiteli yük hücreleri, -  Tüm yük hücrelerine bağlı 7 adet gösterge, -  Uzaktan kuvvet değerlerinin görülebilmesi için 50mm yüksekliğinde 7 adet harici göstergeler, -  Manuel kontrol amaçlı kullanılan kontrol buton kutusu, -  Sistemin görsel izlenmesi ve kontrolü amaçlı 10” renkli dokunmatik operatör paneli, -  Sistemin kontrolü için kullanılan PLC yer almaktadır. 

 

VAGON TEST CİHAZI

Vagon test cihazı içina vagonu koyup farklı eksenlerden kuvvet uyguladığımız bir test cihazıdır. Vagonun gerçek ortam maruz kalacağı yükleri simüle ederek dayanıklılığını ölçer. Basma veya çekme şeklinde uygulanan yük karşısında gövdedeki deformasyonlar tespit edilir. Sistemde vagona ön taraftan uygulanan kuvvetler ölçülürken, arka tarafta oluşan kuvvetler ayrı sensörlerle ölçülmektedir. Vagonun kuvvet altında iken boji sistemine kaçan yüklerde algılanmaktadır. Tüm kuvvet uygulamaları ve karşılayan noktalara yerleştirilen sensörler  ile testler 1/3000 hassasiyet ile yapılabilmektedir.   

Kuvvet büyüklüğü  basma eksenleri, piston sayısı müşteri talebi ile şekillenir. 2500kN basma, 1500kN çekme kapasiteleri ne kadar testler yapılabilmektedir. Tüm okumalar dijital olarak yapılır sistem bilgisayar kumandası ile istenilen noktaya, set edilen büyüklükte, yine set edilen zaman diliminde kuvvet uygulanabilmektedir. 


VAGON TEKER AĞIRLIK DAĞILIM ÖLÇME İSTASYONU

Vagon Teker Ağırlık Dağılım Test cihazı, Vagonların tekerlerinin raya basma kuvvetlerini ve tekerleklerin seviyelerini ayrı ayrı ölçebilen bir test standıdır. Vagonda seyahat güvenliği için vagonların tekerleklerinin mükemmel bir düzlemde olması çok önemlidir. Bu cihaz ile tekerleklerin seviye ayarı gerekip gerekmediği de algılanır.

-    Sistem 4 - 8  veya daha fazla demiryolu tekerini bağımsız olarak ölçerek yük dağılımını bilgisayar      çıktısı olarak kaydederek raporlar.  -    Her teker içib 15000 kg kapasiteye sahiptir. -    5 kg hassasiyet ile çalışmaktadır.  -    Sistemde ray tipi ve aks aralığı müşteri talebi doğrultusunda seçilmektedir.  -    Modüler tip olup aks araları değiştirilebilen modelleri vardır.  -    Sistemin 10+40 derece aralığında 1/3000 kararlılık ile çalışabilmektedir.  -    AT ve Akredite belgeleri vardır.

Test cihazları elbette ki bunlarla sınırlı değildir. Vagonların imalatı esnasında, imalat sonrası test ve ayar süreçlerinde ve demiryollarında kullanımda iken muhtelif özelliklerini test eden birçok farklı test cihazları mevcuttur. 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim