3E Endüstriyel ile Endüstriyel Yazılım Üzerine Röportaj

Sadece Isıl işlem tesisleri için değil kaplama ve bombe imalatı gibi farklı proseslere de uygun yazılım

  • 3E Endüstriyel ile Endüstriyel Yazılım Üzerine Röportaj
    3E Endüstriyel ile Endüstriyel Yazılım Üzerine Röportaj

Öncelikle bizlere firmanızdan ve verdiğiniz hizmetlerden kısaca bahseder misiniz?

Firmamız 2005 yılından beri faaliyetlerini sürdürmektedir. Şu an TUBİTAK Marmara Teknokent içerisindeki ofisimizde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Başta endüstriyel fırın ve ısıl işlem sektörlerine olmak üzere yazılım, projelendirme, makina ve yan ekipman tedariği konularında hizmet vermekteyiz.

3E Endüstriyel olarak endüstriyel fırın ve ısıl işlem sektörüne yönelik ürün ve hizmet yelpazenizden bahseder misiniz?

Kurulduğumuzdan bu güne kadar 30 dan fazla ülkede nitrasyon, vakum, atmosfer kontrollü vb farklı tipte endüstriyel fırınların ve ısıl işlem tesislerinin anahtar teslim otomasyon sistemlerinin kurulumunu başarıyla tamamladık. Ayrıca bu tesislerin komple yönetimini sağlayan Eagleye HQM adını verdiğimiz ERP yazılımımızla şu an 17 tane tesisin yönetimi sağlanmaktadır. TUBİTAK projesi olarak gerçekleştirdiğimiz kaynak sonrası gerilim giderme prosedürü için Eagleye PHT adını verdiğimiz portatif ısıl işlem makinalarının üretimini yapıyoruz. Bunun dışında ısıl işlem tesislerinde kullanılan atmosfer kontrollü endüstriyel fırınların Türkiye satışını ve kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Bu fırınlarda kullanılan hassas döküm parçalar, oksijen probları ve akışmetreler gibi yan ekipmanları yurtdışından ithal edip kurulumunu gerçekleştiriyoruz.

Son olarak 3 yıldır SCADA Designer programı üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk başta genel olarak ısıl işlem sektörü özelinde geliştirmeyi planladığımız yazılımımız şu anda tüm proses ve makinalar için kullanılabilir hale gelmiştir. Şu ana kadar 100’e yakın tesiste bir çok farklı proses ve makinada test edilerek kullanılmaya başlamıştır. Eagleye RSD adını verdiğimiz yazılımımızın lansmanını bu yıl sonunda yapmayı planlıyoruz.

Isıl işlem sektörü dışında yazılım çözümleriniz var mı?

Eagleye RSD yazılımımız genel bir SCADA yazılımı olup tüm proses ve makina kontrol sistemlerinde kullanılabilmektedir. İçerisinde ısıl işlem, Gcode gibi bazı özel prosesler için hazırlanmış özellikler ayrıca bulunmaktadır. Eagleye HQM yazılımımız da ilk başta ısıl işlem tesisleri için tasarlanmış olsa da şu anda kaplama, bombe imalatı gibi farklı proseslere sahip firmalarda da kullanılmaktadır. Yine özel olarak geliştirdiğimiz database’leri redundant olarak yedekleme, uygulanan proseslerin standartlara ( AMS 2750E, CQI9 vb) göre doğruluğunun kontrolü ve raporlanması, üretim hattının otomatik planlanması gibi farklı yazılımlarımız da mevcuttur.

Önümüzdeki dönem için projeksiyon yapabiliyor musunuz? Çalıştığınız sektör açısından önümüzdeki yıllar için (Yurtiçi ve yurtdışı) beklentileriniz nelerdir?

Önümüzdeki dönemde Eagleye HQM ve Eagleye RSD yazılımlarımızı yurtiçi ve yurtdışında yoğun olarak satış-pazarlama faaliyetlerine başlayacağız. Özellikle Eagleye RSD yazılımımızın yerli ve milli bir yazılım olarak sektörde önemli bir açığı kapatacağını düşünüyoruz. Yurtdışı satışı için çeşitli firmalar ile görüşmelerimiz sürmektedir.

Firma olarak Türk sanayisine katkı sağlayacak ürünleriniz ve servislerinizi firmalara yeterince anlatabiliyor musunuz? Bunu arttırmak için planlarınız nelerdir?

Açıkçası bugüne kadar çok fazla pazarlama faaliyeti yürütmedik, buna ihtiyaç duymadık. Mevcut müşterilerimiz ve onların referansı ile bize ulaşan yeni müşterilerimiz ile çalışmalarımızı sürdürdük. Proje bazlı özel çalışmalar yürüttüğümüz için tüm zamanımızı bu özel projeler üzerinden değerlendirdik. Bundan sonra satışına başlayacağımız Eagleye RSD paket yazılımımız ile birlikte yoğun pazarlama faaliyetleri içerisine gireceğiz. Başta SCADA kullanan makina imalatçıları olmak üzere SCADA ihtiyacı bulunan tüm üretici ve kullanıcılara yurtdışından alınan farklı yazılımlara ihtiyaç duymadan komple çözüm getirebilmekteyiz. Yerli yazılım kullanımı konusunda tüm kullanıcıların da bizleri desteklemesini bekliyoruz. 
Şu anda çalışmakta olduğumuz birkaç makina imalatçısı için özel fonksiyonlar geliştirerek, yazılım ve devreye alma süreçlerini kolaylaştırdık. 

Türkiye dışında hedeflediğiniz ülkeler hangileri?

Öncelikli hedefimiz Avrupa ve Uzak Doğu. 2019 sonunda Uzak Doğu’ya ilk kurulumlarımızı gerçekleştirdik. Covid-19 sonrası yurtdışı çalışmalarımızı hızlandıracağız. 
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim