Tehlikeli Madde Akıntıları ve Sızıntılarının Önlenmesi ve Yönetilmesi

Önleyici Tavsiye Ve Çözümler

  • Tehlikeli Madde Akıntıları ve Sızıntılarının Önlenmesi ve Yönetilmesi
    Tehlikeli Madde Akıntıları ve Sızıntılarının Önlenmesi ve Yönetilmesi

Günümüzde, ilk müdahale ekiplerine çeşitli kimyasal ve biyolojik akıntıları temizleme ve bazen bilinmeyen tehlikeli işlere atılma sorumluluğu veriliyor. En önemli konu, sanayi işçilerinin sağlık ve güvenliklerinin korunmasıdır. Ancak, bununla birlikte, tehlikeli maddeden sorumlu çalışanların, operasyonel etkinliklerini maksimum seviyeye çıkarmak için mümkün olduğunca adaptasyon kabiliyeti yüksek ve rahat kişiler olmaları da gerekmektedir. Ayrıca, temizlik işlemlerinin tümüyle tamamlanmasını sağlamak, çalışanlarınızın sağlığı, çevre ve işiniz için birinci derecede önemli bir diğer konudur..

Önleyici tedbirler en iyi çözümdür.

Dünyanın her yerinde, sanayi tesislerinde tehlikeli maddeler üretildiği, kullanıldığı ve/veya depolandığı için, olası tehlikeli akıntı veya sızıntıları önlemek amacıyla geniş koruma ve önleme yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Avrupa Komisyonu'nun çevrimiçi Büyük Kazaları Raporlama Sistemine (eMARS) göre, 1982 ve 2010 yılları arasında 700'den fazla büyük endüstriyel kaza Avrupa Birliği yetkilileri tarafından rapor edilmiştir. Bu endüstriyel kazaların yarısı kimyasal sanayide ve beşte biri petrokimya ürünlerinin işlendiği ortamlarda meydana gelmiştir ki bu durum, söz konusu sektörlerin acilen güvenlik tedbirlerini artırmaları gerektiğini de doğrulamaktadır. Kazaları azaltma yollarından biri, çalışanlara şu güvenlik kurallarının önemini göstermektir. Bunu yapmanın yolu ise, tüm iş yerlerinde herkesin kolayca görebileceği ve uygun emniyet işaretleri bulundurmak ve çalışırken veya tehlikeli maddelere temas ederken güvenliğin hiçbir zaman unutulmadığından emin olmaktır. Tehlikeleri minimize etmek için izlenebilecek en iyi strateji, çalışanlara güvenlik ve tedbir kültürünü aşılamaktır.

Ne kadar çok eğitim, o kadar az risk.

Kimyasal ve biyolojik tehlikelerin yönetilmesiyle ilgili verilen eğitimlerin öneminden ne kadar bahsedilse azdır. Olası akıntı bölgelerinde veya bu bölgelere yakın yerlerde çalışan işçiler, belirli kimyasallar hakkında ayrıntılı şekilde bilgilendirilmeli ve ayrıca meydana gelecek sızıntıları tespit edebilmeli ve akıntıların raporlanması, durdurulması ve kontrol altına alınmasına ilişkin kurallara uymalıdır. İşçiler, kişisel koruyucu donanımın (PPE) yanı sıra bu donanım bakımı ve denetimi hakkında da eğitim almalıdırlar. Takviye kursları, rutin egzersizler ve olağan denetimler, vakit bulundukça yapılması değil, çalışma haftasına göre düzenli olarak programlanması gereken "olmazsa olmaz" faaliyetlerdir. Eğitimin parçası olarak, çalışanların, akıntı veya sızıntı durumlarında kullanılacak tüm PPE'lerin nerede yer aldığını ve nasıl kullanıldıklarını bilmeleri gerekir. PPE, potansiyel tehlikelere özel olmalıdır ve eğer gerekirse, korumanın sağlanması amacıyla el altında yeterli miktarda donanım bulundurulmalıdır. Son olarak, akıntılar kontrol altına alındığında, çalışanlara, tehlikeli maddelerin toplanması, nakledilmesi ve bölgeden kaldırılması konularında eğitim verilmelidir.

PPE'nizi Dikkatlice Seçin.

Acil durum müdahale ekipleri, sebebi bazen bilinmeyen veya bilmeden birleştirilen ve dolayısıyla tehlikeli bileşikler ortaya çıkaran bazı kimyasalların veya maddelerin doğurduğu kimyasal ve biyolojik tehlikelere karşı koruma önlemleri almalıdırlar. Bu yüzden, koruyucu donanımınızı çok sayıda olası tehdidi göz önünde bulundurarak seçin. Tehlikeli bir vakaya karşı en yüksek dereceli PPE koruması, kendi kendine yeterli solunum cihazına (SCBA) sahip tamamen kapsüllü gaz sırdırmaz özelliği olan bir elbisedir. Bu elbise sayesinde nefes, cilt, gözler ve mukoza zarı açıkta kalmaktan korunur. Elbisenin kimyasal ve biyolojik koruyuculu materyallerden yapılmış ve aleve dayanıklı olmalı ve elbiseye dahil bir siperlik, bot ve hem koruma hem el becerisi sunan bir katmanlı eldiven bulunmalıdır. Bu elbise mümkün olan en ileri dereceli korumaya sahiptir ve farklı bileşiklerin istemeden meydana getirdiği kombinasyonlarından doğan bilinmeyen kimyasal tehlikelerle veya riskli maddelerle karşı karşıya gelindiğinde giyilmesi gerekir. Birçok tehlikeli kimyasal ve biyolojik vakada acil durum müdahale ekiplerinizin tam korumasını sağlamak için, Avrupa'da EN 943 ve Amerika'da NFPA 1991 gibi uluslararası standartların biri veya her ikisi altında onaylanmış ve test edilmiş kimyasal koruyuculu gaz sızdırmaz tehlikeli madde giysilerinin kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, tehlikeli madde elbisesini seçerken, elbisenin kullanım, depolama ve bakım gereksinimleri yönünden uygunluğunu analiz etmelisiniz, böylece, elbisenin gerektiğinde hazır ve kullanıma elverişli olduğu bilinciyle kendinizi emniyette hissedebilirsiniz. Tehlikeli madde elbisesi, sunduğu güvenliğin yanı sıra, hafif, esnek ve rahat da olmalıdır. Ayrıca mevcut görevleri yerine getirebilmeleri için işçilere hareket kabiliyeti de sunmalıdır. Önemli diğer bir husus, bölgedeki temizlik işçilerini kolayca ayırt etme kabiliyetidir. Çoğu tehlikeli madde elbisesinde bu yüzden parlak renkler bulunmaktadır.

Maruz Kalma Riskini Azaltın ve Temizlik İşlemlerini Dikkatle Takip Edin.

Ne kadar çok çaba sarfedilse de bazen kazalar veya hatalar meydana gelmektedir. Bir acil durum vakasında öncelikle yapılması gereken şey, olay yerinde bulunması gereksiz olan personeli derhal güvenli bir yere götürerek maruz kalma riskini azaltmaktır. Çalışanların maruziyet riskini ve olası çevre kirliliğini önlemek için temizlik işleminin olabildiğince ayrıntılı şekilde yapılması gerekir. Denetim kuralları olabildiğince dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Tehlikeli madde elbisesi de dahil olmak üzere tehlikeli kimyasallara maruz kalan tüm ekipmanlar, herhangi bir acil durum halinde hemen yeniden kullanılabilmesi için tasfiye veya depolama öncesinde iyice temizlenmeli ve dekontamine edilmelidir. Bu kuralların izlenmesi ve PPE'nin doğru şekilde muhafaza edilmesi, ekipmanın kullanım ömrünü uzatacaktır.

Yönetmeliklere Uyarken Çıtayı Yüksek Tutun.

Her ülkenin çevre ve güvenlik yönetmelikleri farklıdır ve yerel mevzuatı bilmek ve takip etmek sizin sorumluluğunuzdur. Kendi işinizin yararı için, bu yönetmelikleri fazlasıyla yerine getirmeye çalışmalısınız. Bu sınırı asgari düzeyde tutmanız, yetkili mahkeme tarafından yargılanmanıza sebep olabilir. Ortaklarınız ve tedarikçilerinizin de en katı güvenlik standartlarına ve yönetmeliklerine uyduklarından emin olun. Çoğu durumda, prosedür ve kuralları, kendi yasalara uygunluk halinizi göstermenizde yardımcı olabilir. Son olarak, tehlikeli bir akıntı meydana gelirse, takip soruşturmasının olabildiğince eksiksiz ve şeffaf olmasını sağlayın. Kök neden analizi yapın ve düzeltici önlem alın. Yapılan hatalardan ders çıkardığınızı kanıtlayın. Güvenliği birinci planda tutmak için planlama ve risk koruması kültürüne sahip olmak gerekir. İşçilerin emniyetli ve verimli kalmalarını sağlamak için en iyi uygulamaların yerine getirilmesi ve mevcut teknoloji ve çözümlerin geliştirilmesi sayesinde hatalar azalacak veya en azından bu hataların etkisi minimuma inecektir.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim