Su Dağıtımında Pompa Çözümü Uygulaması

375 ila 5500 rpm Hız ve 0,75 KW ila 600 KW Geniş Ürün Aralığı

  • Su Dağıtımında Pompa Çözümü Uygulaması
    Su Dağıtımında Pompa Çözümü Uygulaması
  • Su Dağıtımında Pompa Çözümü Uygulaması
    Su Dağıtımında Pompa Çözümü Uygulaması
  • Su Dağıtımında Pompa Çözümü Uygulaması
    Su Dağıtımında Pompa Çözümü Uygulaması

Bir su arıtma ve dağıtım şirketi olan SEMEA, bir pompa tesisatını LEROY-SOMER ve FLOWSERVE tarafından geliştirilen bir çözüm ile değiştirerek 14 aydan fazla bir süre içinde yatırım getirisi elde etti. Düşük hız değişiklikleri özelliği ile ön plana çıkan bu uygulamanın, başta sabit hızla enerji tasarrufu sağlama potansiyeli yok denecek kadar azdı. Öte yandan bu çalışma, pek çok durumda tahrik mekanizmasını değiştirmenin ekonomik avantajlar sağlayacağının da göstergesi oldu. SEMEA, Angouleme şehrinin(16 belediye - 110.000 nüfus) su arıtma ve dağıtım işini yönetmektedir. Şirket, iki motor ve bir pompadan oluşan ve Ruelle on Touvre´de bulunan su kulesinden (4000m3) su sağlayan sistemi değiştirmek istemiştir. Bu amaçla başvurduğu Leroy-Somer ile pompa imalatçısı FLOWSERVE, şirkete, enerji tasarruflu bir çözüm aramasını önerdiler.

Nantes FLOWSERVE Satış Müdürü Didier HEISSAT durumu şöyle açıklıyor: ''İlk analizi LEROY-SOMER ile yaptık. Hidrolik sonucu pompa özelliğine göre optimize edebileceğimizden emin olmak istiyorduk. Her hidrolik tesisat; pompa ve valflardan oluşan üniteye ve borulardaki basınç kaybına bağlı olarak farklı çalışır. Enerji tasarrufunu iyileştirebilmek için çok düz olmayan bir pompa karakteristik eğrisine ihtiyaç vardır. Başta çok yüksek görünmese de, SEMEA´da da bu potansiyel gerçekten vardı. Sonuçlara göre yeni ve daha verimli bir pompa entegre etmeye karar verdik. 300LNN600 modelini seçtik. Bu model hem eko-tasarım yaklaşımımızın bir parçasıdır hem de split case teknolojisi kullanmaktadır. 500 ilâ 1100 m3/sa arasında değişen bir kapasiteye sahiptir. Bunun yanı sıra pompa kapasitesi ve şebekeye göre en iyi motor hızını belirledik". LEROY-SOMER, iki adet motoru 350 KW güç değeri ve 1500 rpm hıza sahip PLSRPM 315 model tek sabit mıknatıslı senkron motorla değiştirdi. SEMEA´da akış hızı genellikle stabil olduğu halde, yine de değişken akış hızlarını en iyi şekilde yönetmek amacıyla yeni motoru POWERDRIVE MDS 470T invertörü ile kontrol etmeye karar verdik. Yaptığımız analizler ve simülasyonlar doğrultusunda böyle bir yapılandırmayı seçtik. Buna paralel olarak, en iyi pompa tasarrufu noktasını belirlemek için FLOWSERVE ile tam teşekküllü testler yapıldı'' diyerek açıklıyor süreci Tahrik Sistemleri Bölümü Başkanı Pierre-Emmanuel Sarre.

SEMEA elindeki sonuçlarla bu tahrik mekanizması çözümünü seçti: ''Yalnızca tasarım ömrünü tamamlamış bileşenleri de değiştirmekle yetinebilirdik. Ancak çevresel ve ekonomik nedenler sebebiyle, en iyi seçeneği belirlemek daha çok zaman almasına rağmen en iyi çözümü değerlendirmeyi tercih ettik. Enerji tüketimi, aktarılan kübik metre başına %10 azaldı. Ayrıca yeni pompa %15 oranında daha yüksek su akışı sağlamakta, bu da 8 saatlik gece hızından daha iyi kâr sağlamamızı mümkün kılmaktadır. Gündüz hızından da 2 saat kazanmaktayız. Bir bütün olarak, değişken hız ile ilgili genel maliyet 14 ay içinde amorti edilecektir. Ben bunu bir başarı olarak görüyorum. Üstelik bu durum şirketimizdeki diğer makineler için de aynı yaklaşımı benimsememizi sağlayacaktır''diye belirtiyor SEMEA Üretim Müdürü Michel LABET.

Enerji tüketimini optimize etmek LEROY-SOMER firmasının önceliğidir. Pierre-Emmanuel Sarre durumu şöyle açıklıyor: ''Ekonomik ve çevresel kazançlar büyük öneme sahip: Standartlarla uyumluluk, CO2 oranının azaltılması ve elbette enerji optimizasyonu gibi kazançlarımız var. On yılı aşkın süre içinde, bir tahrik sisteminin toplam maliyetinin %95´ini, sistemin enerji tüketimi oluşturmaktadır. Satın alma fiyatı ile bakım maliyeti, sırasıyla toplam maliyetin yalnızca %2 ve 3´ünü oluşturmaktadır. Her durum kendine özgüdür ve potansiyel maliyet düşürme oranı asla aynı değildir. Bizim görevimiz, müşterilerimize yatırım getirisi imkânını değerlendirmelerinde yardımcı olmaktır. Şirket olarak bu alanda gerçek bir yapım bilgisine sahibiz ve benzersiz yazılım araçlarımıza güveniyoruz. Bu yaklaşıma sıkı sıkıya bağlıyız. Bununla ilgili olarak da Servis Merkezi ortaklarımız için bir tahrik sistemleri optimizasyonu uzmanı işareti oluşturduk. Ortaklarımız sahada bir dizi ölçüm yapıyor, teklifler oluşturup bunları uyguluyor ve bu tekliflerin sürdürülebilirliğini sağlıyor. Ayrıca enerji tasarrufu programı içerisinde mevcut yatırım yardımları konusunda bilgi veriyoruz'' diyerek noktalıyor sözlerini. Bu hizmet LEROY-SOMER´in teknik çözümlerini temel almaktadır. Bu teknik çözümler, sabit hızlı ve yüksek verimli motor ve motor tahriklerinin yanı sıra Powerdrive gibi 2800 KW´ye kadar güç değerlerini ve değişken hızları yönetebilen çözümlerden oluşmaktadır. Bu ürün serisi her şeyden önce kolay programlama özelliği ile benzersizdir. Değişken hızı kullanmak suretiyle motorların hızını uygulamanın gerçek ihtiyaçlarına göre ayarlamamız mümkün olmaktadır. Değişken hız, uygulamada akış değişiklikleri yapmak gerektiğinde, genellikle enerji maliyetlerinde düşüşü sağlayan ana faktördür'' diyor Pierre-Emmanuel Sarre.

'Tabii bunlar uğraşmak zorunda olduğumuz en kolay işler. Değişken hıza her zaman güvenemeyiz; zira invertörlerin enerji tüketimini %3 arttırdığının da bilinmesi gerekir. Bununla birlikte, her iki durumdan birinde, kullanımdaki bütün tesisatlar içinde tahrik sistemini değiştirmenin ekonomik avantajlar sağladığını söyleyebilirim''diyor Didier HEISSAT.

LEROY-SOMER tarafından kurulumu yapılan ekipman Dyneo® ürün serisinden olup bu serideki ürünler sabit mıknatıslı motor teknolojilerini değişken hızlı motor teknolojileri ile birleştirmektedir. ''IE'' verimlilik gerekliliklerine ilişkin standartlarla uyumlu olan bu çözümler, IE3´ün de üstünde son derece yüksek ve bütün hız aralığı içinde benzersiz bir verimlilik seviyesine ulaşmaktadır. Bu çözümler çok kısa sürede yatırım getirisi sağlamaktadır. Son derece kompakt Dyneo® çözümleri 5500 rpm´ye varan hız aralıklarındaki motorlara sahip bütün sistemlere kolayca entegre edilebilmektedir. Sabit mıknatıslı senkron teknolojisi, verimlilik açısından avantajlar sunmaktadır. Dyneo® motorun manyetik akısı, AC endüksiyonlu motor rotorunun aksine stator ile başlatılmaz, rotora yerleştirilmiş bir dizi sabit mıknatıs ile doğrudan oluşturulur. Asenkron motorlarda ise, rotorun devir sayısı stator frekansından düşüktür. Sabit mıknatıslı motor sayesinde, manyetik akı statorun başlattığı frekans ile senkron kalır. Öte yandan, asenkron motor rotoru kayıpları, toplam kayıpların yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Dyneo® rotorun rotor kayıpları ise çok büyük önem teşkil etmemektedir. ''LEROY-SOMER uzun yıllardır sabit mıknatıslı motor teknolojisi geliştirmektedir. Bu sayede bugün 375 ilâ 5500 rpm aralığında motor hızlarıyla 0,75 KW ilâ 600 KW aralığında geniş bir ürün yelpazesi sunabiliyoruz'' diyor Pierre-Emmanuel Sarre.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim