Sipariş Üzerine veya Stoka Üretimde 1C:Drive ERP çözümü

Üretim şirketlerinin sipariş yönetimini kolaylaştırır, siparişleri gerçek zamanlı olarak izler, öncelikleri yönetip teslimat tarihlerini takip etmede yardımcı olur

  • Sipariş Üzerine veya Stoka Üretimde 1C:Drive ERP çözümü
    Sipariş Üzerine veya Stoka Üretimde 1C:Drive ERP çözümü
  • Sipariş Üzerine veya Stoka Üretimde 1C:Drive ERP çözümü
    Sipariş Üzerine veya Stoka Üretimde 1C:Drive ERP çözümü

Üreticilerin, sektöre ve şirket büyüklüğüne bağlı olarak tercih ettiği çeşitli üretim modelleri vardır. En yaygın bilinen üretim modelleri, sipariş üzerine üretim ve stoka üretim yaklaşımlarıdır. İlk bakışta pek çok ortak noktaya sahip gibi görünürler; ancak, üretim planlaması ve yönetimi söz konusu olduğunda aralarında çok önemli bir fark ortaya çıkar.

Sipariş üzerine üretim iş akışında, mallar bireysel siparişlerde üretilip yüksek oranda özelleştirilebilirken, stoka üretim yaklaşımında üretilen malların sayısı talep tahminleri baz alınarak belirlenir. Bu iki iş akışı, tedarik zincirleri, üretim planlaması, teknolojik süreçler vb. dahil olmak üzere üretim sürecindeki birçok alanı etkiler.

Üretim farklı yönlerden sınıflandırılabilir. Örneğin, kullanılan teknolojilere veya üretim zaman döngülerine bağlı olarak sınıflandırma yapılabilir. Sipariş üzerine üretim ve stoka üretim ayrımı, üretim şirketleri için iş modeli açısından bir sınıflandırma sunar çünkü bazı işletmeler her iki yaklaşımı da kullanır. Ancak yine de sipariş üzerine üretim modelini kullanan şirketler farklı uluslararası pazarlarda daha başarılı finansal sonuçlar elde edebilmektedir.

Bu makalede, sipariş üzerine üretim ve stoka üretim modellerini karşılaştırdıktan sonra, otomasyon çözümlerinin üretim şirketlerinin genel verimliliği iyileştirmesine nasıl yardımcı olabileceğine değinilecektir.
 
Sipariş İşleme ve Yönetimi

Sipariş üzerine üretim ve stoka üretim modellerinin sipariş işleme ve yönetiminde ayrıştıkları bazı özellikleri vardır. Stoka üretim için şirketler, ürün parametrelerini ve özelliklerini önceden tanımlayabilir: üretilecek ögenin, mesela mobilya rengi önceden tanımlanabilir. 1C:Drive, bu tür üreticilerin önceden tanımlanmış özelliklere ve türlere göre ürün özellikleri oluşturucusunu kullanarak bu süreci optimize etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, sipariş üzerine üretim firmaları, malzeme tedarikini, kullanımını ve tamamlanma süresini planlamak için yerleşik sipariş ilerleme raporları ve talep planlama aracını kullanır.

Üretim Planlama

Stoka üretim üreticileri, siparişler alınmadan önce üretime odaklanır. Bu durumda, çıktı seviyesi planlaması esas olarak talebi mümkün olduğunca doğru tahmin etmeye dayanır. Geçmiş kayıtlar ve gerçek zamanlı veriler, üretilmesi gereken optimum ürün sayısının/miktarının belirlenmesine ve aşırı üretimden kaynaklanabilecek israfın azaltılmasına yardımcı olabilir.  
Sipariş üzerine üretim yapan işletmeler, sadece müşteriden sipariş alındıktan sonra üretime başlar. Üretim planlaması seri üretimden daha karmaşık olabilir, çünkü sipariş özel ekipman, malzeme ve çalışan kaynakları gerektiren benzersiz standartlarda olabilir. Ayrıca, ilk fiyat teklifine göre sapmaların minimum düzeyde olması için, imalatçıların üretime geçmeden önce her bir ürünün maliyetini doğru bir şekilde değerlendirmeleri çok önemlidir. Çoğu zaman planlama, müşterilerle yapılan görüşmeler sırasında başlar.

Bu süreçlerin otomatikleştirilmesi birçok farklı yönden gerçekten yardımcı olabilir. Örneğin, 1C:Drive ERP çözümü ile sipariş üzerine üretim yapan üreticiler, üretim planlaması üzerinde tam kontrole sahip olur. Üretim kaynaklarını takip ederek, önceliklendirme ve çizelgeleme işlevleri sayesinde üretim siparişlerinin durumunu izleyerek aynı anda daha fazla siparişi yerine getirebilirler.

Depo Stokları

Yukarıda belirtildiği gibi, stoka üretim stratejisi, depo stoklarını beklenen tüketici talebiyle eşleştirmeye odaklanır. Önemli olan gelecekteki talebi doğru tahmin etmek ve stoktaki envanterin yeterli olmasını sağlamaktır. Talebin beklenenden düşük olması aşırı stoklanmaya ve para israfına yol açarken, tahmin edilenden yüksek gerçekleşen talebin karşılanamaması da kardan zarar edilmesine neden olabilir.

Siparişe göre üretim iş akışında, tamamlanan ürünler depoda saklanmaz, özellikle belirli bir satış siparişi için üretilir ve müşteriye hemen teslim edilir. Ancak, talep analizi yapılmasını gerektiren ve çözüm isteyen iki temel sorun vardır: malzeme stokunun yeterli olması ve üretimi gerçekleştirecek insan kaynağı. Üretim süreci, teslimat şartlarında yapılan değişikliklerden de etkilenebilir.

1C:Drive çözümü, üretim kaynaklarının kullanılabilirliğini izleyerek ve kontrol ederek ambar kullanımını optimize etmenize olanak tanır. Malzeme tedarikini deponuzun yalın kalmasına yardımcı olacak şekilde müşteri talep analizine göre yapabilirsiniz.

Operasyonel Analiz

Stoka üretim işletmeleri, talep, stok ve üretim kapasitesi hesaplamalarında birçok hataya açıktır. Stoka üretim, sorunsuz ürün akışı için optimize edilmesi gereken birçok alt süreci ifade eder. Bu nedenle, her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamak için operasyonel analiz çok önemlidir.

Sipariş üzerine üretim yapan üretim şirketleri, üretim büyüme noktalarını bulmak, maliyetleri düşürmek ve kaynakları optimize etmek gibi farklı sorunlarla sık sık karşılaşmaktadırlar. Bu durumda, operasyonel veri analizi ve kapsamlı raporlar, bu sorunlarla nasıl başa çıkılacağına ve büyüme potansiyelinin açığa çıkarılmasına ilişkin içgörüler elde edilmesine yardımcı olabilir.

İşte tam da bu noktada ERP vazgeçilmez işlevsel özellikler sunabilir. 1C:Drive ile sipariş üzerine üretim yapan işletmeler kaynakları optimize edebilir, malzeme stoklarını izleyebilir ve darboğazları belirleyebilir. Örneğin, eldeki verilerle yöneticiler ve işletme sahipleri, yeni ekipman eklemenin gerekli olup olmadığı veya mevcut olanın nasıl daha yüksek bir yatırım getirisi sağlayabileceği konusunda fikir edinebilir.

1C:Drive kullanan şirketler, birden çok parametre kullanarak maliyetlerini hesaplayabilirler:

 

  • Üretim maliyeti. Birim bazında fiili maliyetler.
  • Bordro: Genellikle satılan malın maliyetine dahil edilmez. Ancak, bordro diğer dolaylı maliyetler arasında sayılabilir.
  • Dolaylı maliyetler: Normatif değerlere göre hesaplanır.

Sevkiyat

Stoka üretim modelinde, müşteri siparişini verir vermez ürün sevk edilebiliyor, bu da müşterilerin bekleme süresini azalttığı için oldukça uygun. Sipariş yönetimi, esas olarak çok sayıda siparişin aynı anda doğru oluşturulması ve hızlı bir şekilde teslim edilmesi içindir.

Sipariş üzerine üretim iş akışı, etkin sipariş takibi ve gerçek zamanlı kontrol gerektirir. Üreticiler, üretim kapasiteleri sınırlı olduğu için genellikle müşterilerin siparişlerine öncelik vermek zorundadır. Teslimat tarihlerini yönetmek ve ani değişikliklere tepki vermek de önemlidir.

Sonuç

1C:Drive, üretim şirketlerinin sipariş yönetimini kolaylaştırmasına, siparişleri gerçek zamanlı olarak izlemesine, öncelikleri yönetmesine ve teslimat tarihlerini takip etmesine yardımcı olur. Sistem, küçük ve orta ölçekli işletmelerin siparişleri hızlı bir şekilde tamamlamasını ve sonraki siparişler için üretim hattını boşaltmasını sağlar.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim