canias4.0 IAO Lansmanı Düzenlendi!

IAS, canias4.0 IAO etkinliğinde yeni ürünü Industrial Application Objects (IAO) ve canias4.0 teknolojilerindeki son gelişmeleri duyurdu

  • canias4.0 IAO Lansmanı Düzenlendi!
    canias4.0 IAO Lansmanı Düzenlendi!

Firmaların Endüstri 4.0 yolculuklarında ihtiyaç duydukları teknolojileri tam entegre şekilde sunan IAS, canias4.0 IAO lansmanında müşterileri ve potansiyel müşterileriyle bir araya geldi. Bloomberght.com’da sunucu Hande Berktan moderatörlüğünde canlı yayınlanan lansmanda canias4.0’daki yenilikleri konuşuldu ve IAS’nin yeni ürünü Industrial Application Objects (IAO) tanıtıldı. Etkinliğin ilk bölümünde Berktan’ın konuğu IAS Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Hakan Karabiber oldu. Karabiber, IAS’nin son dönemdeki çalışmaları, yazılım ve donanım ürünleri, Endüstri 4.0 vizyonu ve yeni ürünleri Industrial Application Objects (IAO) hakkında konuştu. Programın devamındaysa IAS Genel Müdürü Metehan Altındil, canias4.0 ekosistemindeki tüm ögeleri birer nesne haline getiren IAO ile ilgili detayları izleyiciye aktardı. IAS’nin sektöre vizyon kazandıracak yeni yazılım geliştirme yaklaşımını IAS Genel Müdürü Bahtiyar Tan açıkladı. canias4.0 IoT çözümü ve proje metodolojisi ise IAS IoT Projeler Koordinatörü İbrahim Tataroğlu tarafından anlatıldı.

IAS Müşterileri IAO İle Tanıştı
IAS Genel Müdürü Metehan Altındil, canlı yayında gerçekleştirdiği bir sunum ile IAO hakkında detaylı bilgi verdi. Sektörde önemli bir adım olarak değerlendirilen ürünün gerekliliğine vurgu yapan Altındil: Industrial Application Objects (IAO) teknolojinin gelişmesi ile ortaya çıkan karmaşayı minimize etmek için ürettiğimiz bir çözüm ve aynı zamanda geleceğe yönelik bir yatırım” dedi. caniasERP içerisinde bulunan 77 modülü de birer obje haline getirildiğini anlatan Altındil, Satış Yönetimi (SAL) modülü üzerinden örnekleme yaparak yeni çalışmaları IAO’nun detaylarını aktardı: “IAO ile kurumsal kaynak planlama çözümümüz caniasERP’deki tüm modülleri tek başına yaşayabilen birer nesne haline getirdik. (Modules as Service) İçerisindeki bütün bileşenler, bağımsız bir şekilde kendi ortamında yaşamını sürdürebilen birer obje haline geldi. Hem güncellemelerde hem test işlemlerinde hedefe yönelik ilerleyebileceğiniz bir objeye sahip olacaksınız. Hepsi ayrı yolda yürüyor ve aynı hedefe gidebiliyor. Tek başına yaşayabilen ve aynı zamanda ERP içerisinde tam entegre yeteneğine sahip, ortam bağımsız çalışabilen objeler tasarladık. Ortam/platform bağımsız bir yapıdan bahsediyoruz: On premise, cloud, private, public ya da hibrit ortamlarda çalışabilen, platformdan bağımsız olarak işlevini sürdüren objeler. Bahsettiğimiz objeler içerisinde pek çok bileşene sahip. Bunları, database, user interface (UI), Selection Report, Functions, Test, Document, Transaction, BPM, IQ, Export, Import, Web Service, Integrity ve Rules/AI olarak sıralayabiliriz.”

ERP Sistemleri Yapay Zeka ile Konuşacak
Son dönemlerin en popüler konseptlerinden biri olan yapay zeka da etkinliğin gündemindeydi. Kendi domain konsepti üzerinden konuşarak yapay zeka konusuna ve IAS’nin bu alandaki projelerine değinen Altındil: “Domainler üzerinde birçok bilgiyi barındırıyor. Biz her bir domain için, yapay zekadaki nöral ağlar içerisinde tanımlayacağımız kurallar sayesinde, bir lisan oluşturmayı planlıyoruz. Nasıl ki nöronlar sinirlerde bir ileti görevindeyse, domainler de aslında burada oluşturacağımız yapay zeka üzerinde nöron görevini üstlenecek; aslında nöronun ta kendisi olacak. Yani ERP sistemleri konuşacak! Biz, cümleler, özneler, sıfat gibi terimler oluşturarak sistem içerisindeki işlemleri otomatik olarak birer cümle haline getireceğiz. Sistem de bir süreç geliştirmek, cümle kurmakla aynı şey olacak ve bütün bu işlemleri kendi yazılım dilimiz TROIA’yı kullanarak kendi veri tabanımızın object oriented kısmı ile çalışarak devam edeceğiz.”

IAS’nin Yeni Yazılım Geliştirme Yaklaşımı
canias4.0 IAO lansmanında IAS’nin yeni yazılım geliştirme yaklaşımını ise IAS Genel Müdürü Bahtiyar Tan anlattı. Yazılım çözümlerinin öneminden ve IAS’nin çalışmalarından söz eden Tan “Günümüzde firmalar iş süreçlerini daha çevik hale getirmeye çalışıyor. Bunun çözümü de genellikle bilişim çözümlerinde arıyor. Dolayısıyla doğru çözümlere sahip olmak önemli. IAS, çeşitli araçları kullanarak uygulama geliştirmekle kalmayan aynı zamanda bu yazılım geliştirmek için kullanılan teknolojileri de geliştiren bir teknoloji şirketi. Vizyonumuz doğrultusunda yazılım geliştirme yaklaşımımızda önemli bir yenilik yaptık. IAS’nin yeni yazılım geliştirme yaklaşımı ile sunduğu avantajları anlatan Tan: “canias4.0 hem native (bilgisayar üzerinde doğrudan çalışan) hem de web browser üzerinden erişilebilen bir sistem. Bu geliştirilen tüm uygulamaların ekstra efor sarf etmeden hem web browser üzerinden veya makina üzerinde kurulu bir uygulama tarafından çalıştırılabileceği anlamına geliyor. Yaptığımız bu çalışma ile geliştirme süreci yalnızca ide üzerinden değil, çalıştırma ortamı üzerinden yapıldığı için, tüm fonksiyonaliteyi web browser üzerinden de kullanmak mümkün hale geldi. Geliştirme ve bakım süreci web tarayıcısı olan herhangi bir cihaz üzerinden yapılabilir.”    

Zaman Kazandırır    
“Çalışma anında geliştirme, geliştiricilerin iki ortam arasında geçiş yaparak kaybettiği zamanı ortamdan kaldırıyor. Geliştiricilerin ekranda gördüğü tüm bileşenlere yalnızca bir tık ile erişebilmesi, bu bileşenlere ilişkin değişiklikleri kolayca yapabilmeleri de geliştiricilerin yaşadığı zaman kaybını minimize ediyor. Bir yazılım geliştiricinin herhangi bir uygulama üzerinde üretken olabilmesi oldukça fazla zaman alan bir süreçtir. Bu da uyarlama veya bakım yapacak geliştiricilere ciddi zaman kaybettirir. Yeni yaklaşımımız ile geliştiriciler uygulamanın teknik bileşenlerini tıpkı bir kullanıcı gibi görüntüleyerek hızlıca arka planındaki bileşenlerine ve kodlarına erişebilirler. Böylece uygulama üzerinde çok fazla zaman harcamadan, ardağını bileşenleri kolayca bulabilir, yaptığı değişikliklerin sonucunu hızla görebilir. Bu sayede geliştiriciler, üzerinde çalıştıkları uygulamayı öğrenme sürecini hızlandırarak, üretken olma sürelerini kısaltırlar”

canias4.0 IoT Çözümü ve Proje Metodolojisi Anlatıldı
Son yıllarda işletmelerin verimliliklerini arttırmak için en çok ihtiyaç duydukları çözümlerden biri olan IoT, etkinliğin gündemindeydi. IAS IoT Projeler Koordinatörü İbrahim Tataroğlu, canias4.0 IoT Çözümü ve Proje Metodolojisini anlattı. Tataroğlu, “Sanayileşme ve otomasyon, son yüzyılda üretim süreçlerinde büyük ilerlemeler sağladı. Bu ortamda, bir şirketin uzun vadeli rekabet gücü, değişim ve çeşitli gereksinimlere daha hızlı uyum sağlama çevikliğine bağlı hale geldi. Ancak birçok şirket, kısa vadede üretim ve destek süreçlerine yönelik performans hedeflerine ulaşmakta zorlanıyor. Endüstri 4.0 yolunda dijital dönüşüm, hem çevikliği hem de operasyonel performansı art arda geliştirmeyi sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesi. Birçok şirket bu konuda faaliyetlerine başlamış olsa da, projeler genellikle pilot durumun ötesine geçemiyor! Belirlenen potansiyeller, özellikle ara yüzlerde ve ölçeklendirme yoluyla, nadiren getirilere dönüştürülürken, başarısızlık büyük ölçüde faaliyetlerin yetersiz eşleşmesine ve gerekli kültürel ve örgütsel değişimin ihmal edilmesine bağlanabilir” dedi ve canias4.0 ile sundukları IoT çözümlerini ve projelerin en yüksek verimle tamamlanabilmesi için izledikleri proje metodolojisini izleyici ile paylaştı. 

canias4.0 IoT Çözümü ile Üretimde Verim Elde Edilir
Tataroğlu, “canias4.0 IoT çözümümüz ile müşterilerimizin bu sürece ayak uydurmasını ve kendi sektörlerinde dijital dönüşüme liderlik eden firmalar olmalarını sağlıyoruz. Müşterilerimizin üretim süreçlerini kendi geliştirdiğimiz canias4.0 endüstriyel olgunluk değerlendirme aracı ile analiz ediyor, projelendirme ve implementasyon süreci boyunca sürekli olarak güncelliyoruz. Müşterilerimizin üretim yönetim süreçlerindeki en temel ihtiyaçlardan başlayarak ileri analitik yöntemleriyle kestirimci bakım, kestirimci üretim ve işletmenin dijital ikizinin oluşturulmasına varana kadar uçtan uca ve senkronize bir yapı sunuyoruz. Tamamen canias4.0 teknolojisiyle geliştirmiş olduğumuz IoT Box IO, IoT Touch IO ve IoT Touch 10 cihazlarımız ile işletmelerde üretim yönetimini kontrol altına alıyoruz. canias4.0 IoT çözümü ile birlikte herhangi bir üçüncü parti entegrasyona ihtiyaç duymadan müşterilerimizin tüm süreçlerini uçtan uca ve kapsamlı bir şekilde dönüştürüyoruz. canias4.0 IoT çözümü, kapasite, kalite, bakım, üretkenlik, sürdürülebilirlik ve kârı artırmak için kullanılan güçlü bir yazılım sistemi ve donanım araçları sunuyor. Müşterilerimiz, operasyonel mükemmelliğe ulaşıp ve tesis üretkenliğini iyileştirebiliyor, tesis kaynaklarını takip edip senkronize edebiliyor ve üretimlerinde neler olduğu hakkında gerçek zamanlı bilgilerle iş sistemlerini ve insan kaynaklarını güçlendirebiliyorlar. canias4.0 tüm süreci müşteri projeleri üzerinde takip ediyoruz ve yeni ortaya çıkan ihtiyaçlara göre Agile döngüler aracılığıyla çevik bir proje yönetimi sağlıyoruz.”
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim