Akıllı Fabrikalarda Metroloji Entegrasyonu ve CNC Makinalarda Otomasyona Geçiş

5 eksen adaptasyon seçeneği ile herhangi bir makina konfigürasyonuna göre ayarlama

  • Akıllı Fabrikalarda Metroloji Entegrasyonu ve CNC Makinalarda Otomasyona Geçiş
    Akıllı Fabrikalarda Metroloji Entegrasyonu ve CNC Makinalarda Otomasyona Geçiş

İmalat sekötüründe amaç CNC makinada işlenen parçanın istenilen toleranslar içinde imal edilmesi, eğer tolerans içinde değilse istenilen ölçülere ulaşana kadar operatörden bağımsız olarak imal edilmesi amaçlanır.
AAT Otomasyon şirketinin CappsNC yazılımı, offline programlama sayesinde  CNC takım tezgahını, CMM gibi kullanarak makinadan gelen ölçüm sonuçları analiz eder ve hatasız imalat için parametrelerini düzelterek operatörden bağımsız olarak imalatınızı geliştirmeye yardımcı olur.
Karmaşık geometriye sahip bir parçanın matematiksel hesaplamaları yapmak için ölçüm tabanlı anlık karar verebilen güçlü bir CMM yazılımı olan CAPPS NC, imalat sisteminize entegre edilebilir.CAPPS DMIS cmm yazılımının bir versiyonu olan CAPPS NC yazılımı herhangi bir takım tezgahı üzerinde ve ileri seviyede ölçümler yaparak , metrolojik ve geometrik toleranslandırma yapmak için standart DMIS dilini kullanır.  Güçlü ofline programlama ile otomatik çarpışma fonksiyonun kullanarak ve 5 eksen adaptasyon seçeneği ile herhangi bir makina konfigurasyonuna göre ayarlanabilir.

Offline Programlama: CAPPS NC yazılımı ile, CAM stilinde programlama, sanal makina  modeli, simulasyon yapma kapasitesi, otomatik çarpışma önleyici sayesinde prob yolunu oluşturma, geometrik toleranslandırma ve geometrik uyarlama yapmaktadır. Herhangi bir kinematik makina modeli sayesinde imalat parçaları için kolay arayüz ve çok ekranlı görünüşle prgoramlama yapılabilir. 

Online Çalışma Özelliği: CappsNC programı birçok makina kontrol sitemi ile eş zamanlı olarak çalışabilmektedir. DMIS CMM programlama tabanı üzerinden  G kodu ile oluşturulan program sayesinde standart kesim programı gibi oluşturulabilir.Yapılan program ve makinadan gelen datalar yardmıyla hesaplamalar yapılabilir. CAPPS NC grafik ekranında 3 boyutlu simulasyon olarak görülebilir. Elde edilen veriler yardmıyla , örneğin "Best fit" e dayalı doğrultma makrosu ve işleme parametreleri değiştirilir ve kapalı devre işleme otomasyonuna geçilmiş olur.

Birçok Prob Ve Lazerle Çalışma Oalanağı: CappsNC yazılımı CNC makina  üretcisinin ürettiği makrolardan bağımsız olarak kendi makrolarını kullanır.Böylece makina üzerindeki herhangi bir prob ile çalışabilir.  CAPPS NC birçok prob markasıyla uyumlu olarak çalışmaktadır.

Kinematik Problar: Capps NC programı vektör tabanlı kalibrasyon yapma yeteneğine sahip olup, kinematik yapısı nedeniyle meydana gelen hataları telafi edecek şekilde kalibrasyon yapma yeteneğine sahiptir.

"Strain Gage" Problar:  Otomatik prob kalibrasyonu sayesinde sayesinde gerçek prob çap değerine , prob salgısını hesaba katarak , gerçek prob yarıçap ve  5 eksen kaçıklıklarını telafi eder.

Analog Problar: Parçaya sürekli dokunarak tarama yapma özelliğine sahip problar sayesinde dişli ve kanat seklindeki parçalar için otomatik olarak nokta bulut oluşturulabilir.  İleri seviye nokta filtreleme sayesinde  CAD ile karşılaştırma ve 3D Bestfit algoritması ile parça ayarlama mümkün olmaktadır. 
Mavi Işıklı Lazer: CappsNC  ileri seviye nokta bulutu analizine sahip olup ileri seviye yüksek yoğunlukluğu data toplama ve işleme kapasitesine sahiptir.Lazer tarama programı otomatik olarak CAD model üzerinden veya CAM kesim programı üzerinden otomatik olarak oluşturulmaktadır. Nokta bulutu üzerinden elemanlar otomatik olarak çıkarılıp , parçanın gerçek şekline göre G kod adaptasyonu yapılabilmektedir. 

Avantajlar:  CappsNC yazılımı CNC makinayı bir CMM makinası gibi çalıştırır.Buradaki esas amaç  ölçümü CNC makina üzerinden gerçekleştirmektir.

Kesim Öncesi 
•    Özel bir mastar kullanarak takım tezgahının hassasiyet durumunu takip edebilme
•    İleri Seviye parça doğrultma makroları ile "Workofset"  oluşturma ve kontrol sistemine yazdırma
•    Kompozit veya rijit olmayan parçalar için CAM programıını revize edebilme

Kesim Esnasında
•    İşleme esnasında kesici takım ofset ve aşınma değerleri sürekli güncelleme
•    İmalat otomasyonu için ölçüm sonuçlarına göre  operatörden bağımsız ölçüm-kesim-onay verme süreçlerini sağlama
Genel Amaçlar:
•    Parçaların CNC ile CMM arasında gidip gelmesini önleme
•    Komple grafiksel ölçüm raporu çıkarma ve  veritabanında saklama
•    İstatiksel Proses Kontrolü (SPC) ve tezgah için veri toplayabilme
              

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim