Raylı Araç ve Sinyalizasyon Uygulamaları

Çekiş(cer) ve Güç Dağıtımı, Tren Kontrol ve Yönetim, Ana Hat ve Kent içi Sinyalizasyon

  • Tedarikçi ASELSAN A.S.
  • Mayıs 9, 2019
  • 1648 Görüntüleme
  • Raylı Araç ve Sinyalizasyon Uygulamaları
    Raylı Araç ve Sinyalizasyon Uygulamaları
  • Raylı Araç ve Sinyalizasyon Uygulamaları
    Raylı Araç ve Sinyalizasyon Uygulamaları

Savunma sanayinde dünyadaki en ileri teknolojiyi üretebilen, kurulduğu 1975 yılından bu yana, yurtiçi ve yurtdışında büyük başarılara imza atan ASELSAN, 2014 yılında kurulan Ulaştırma, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri (UGES) Sektör Başkanlığı’yla sivil alandaki çalışmalarını başlatmıştır. UGES Sektör Başkanlığının başlangıçta 150 kişilik çekirdek bir ekiple başlattığı çalışmalar, mevcut durumda 700 kişilik yetkin bir kadro ile büyütülerek yürütülmektedir. UGES bünyesinde raylı ve elektrikli araç çekiş ve kontrol teknolojileri, güvenlik sistemleri, algılayıcı sistemleri (sensors systems), enerji, sağlık ve otomasyon sistemleri ile ilgili birçok proje yürütülmektedir.

ASELSAN raylı araç ve sinyalizasyon alanlarında geliştirmekte olduğu özgün ürün ve sistemler ile;
•    Çekiş (cer) ve Güç Dağıtımı,
•    Tren Kontrol ve Yönetim,
•    Ana hat ve Kent İçi Sinyalizasyonu
alanlarında akıllı, verimli, emniyetli ve güvenilir çözümler sunmaktadır.

Türkiye’de yürütülen öne çıkan projelerde ASELSAN Cer Motoru Kontrol/Sürücü Birimleri, Yardımcı Güç Birimleri, Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi ve Ana hat/Kent içi Sinyalizasyon Sistemleri alanlarında sistem geliştirme, tasarım, üretim, entegrasyon, test ve devreye alma faaliyetleri yürütülmektedir.

CESUR (Cer Motoru Kontrol/Sürücü Birimi)
Hafif raylı araçlar, metrolar, lokomotifler ve bölgesel trenler için geliştirilen, modüler mimariye sahip, yeni nesil IGBT teknolojisi ve DSP tabanlı kontrol elektroniği içeren cer motor sürücüleri tasarlanıp üretilmektedir. İleri ve esnek kontrol algoritmaları sayesinde, farklı AC tipteki motorları yüksek verimlilikte ve hassasiyette kontrol edilebilmektedir. Rejeneratif frenleme, kayma/kızaklama giderme, paralel AC motor kontrolü,  yedekli çalışma, yüksek akım ve gerilim koruması ve yüksek verimli anahtarlama teknikleri özgün olarak geliştirilen algoritmalardan başlıcalarıdır. Yüksek verimlilik oranına sahip CESUR; EN50155, EN50125, EN50163, EN50121, EN61287, EN61377 gibi raylı araç standartlarına uygun olarak geliştirilmiştir.

Yardımcı Güç Birimleri
Hafif raylı araçlar, metrolar, lokomotifler ve bölgesel trenler için geliştirilen yardımcı güç birimleri giriş geriliminden beslenerek araç üzerindeki çeşitli AC ve DC yüklerin beslenmesini sağlamaktadır. ASELSAN tarafından geliştirilen SiC ve IGBT teknolojisi içeren birimler düşük/yüksek frekans, düşük/yüksek gerilim, gerilim frekans oran sapması, devamlı tekrarlanan yük kalkışları, hat voltajındaki ve yüklerdeki ani değişiklikler, besleme geriliminin kesilmesi aşırı harmonik ve faz kayıplarına karşı korumalı olarak tasarlanmakta ve üretilmektedir.

Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi (TKYS)
Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi kapsamında raylı ulaşım araçlarının en önemli bileşenlerinden, yüksek emniyet ve güvenilirlik seviyesine sahip bilgisayar donanım, yazılım ve kontrol algoritmaları geliştirilmektedir. Modüler yapıda tasarlanan Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi bilgisayarı raylı ulaşım araçları için kabul görmüş standartlarca (IEC61508, EN50155 gibi) tariflenen yüksek emniyet ve güvenilirlik seviyelerine sahip olup; mimarisi, kontrol, emniyet ve güvenilirlik algoritmaları, donanımı ve gömülü yazılımı ile tümüyle özgün olarak geliştirilmektedir.
Sistem, özgün donanım, algoritma ve yazılımlardan oluşan TKYS Bilgisayarı ile trenlerin fren, çekiş (cer), kapı, iklimlendirme (HVAC), yolcu bilgilendirme ve diğer alt sistemlerinin kontrol ve yönetimi gerçekleştirmektedir.

Kent İçi Sinyalizasyon Sistemleri
Haberleşme Tabanlı Tren Kontrol (CBTC-Communication Based Train Control) tekniği temel alınarak geliştirilen Kentsel Raylı Ulaşım Sinyalizasyon Sistemleri ile günümüzün modern ve yoğun şehir içi raylı ulaşım sistemlerine yönelik maliyet etkinlik, emniyet, güvenlik, verimlilik, dakiklik ve yüksek taşıma kapasitesi sağlanmaktadır.

Ana Hat Sinyalizasyon Sistemleri
Ana hat raylı araçları için geliştirilen araç üstü ERTMS/ETCS (European Railway Traffic Management System/ European Train Control System) seviye 1 ve 2 sistemleri ile emniyetli, verimli ve maliyet etkin çözümler sunulmaktadır.
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim