Kaçak Akım Koruma Röleleri

Çalışma Prensipleri, Direk Temasa Karşı Koruma

  • Kaçak Akım Koruma Röleleri
    Kaçak Akım Koruma Röleleri
  • Kaçak Akım Koruma Röleleri
    Kaçak Akım Koruma Röleleri
  • Kaçak Akım Koruma Röleleri
    Kaçak Akım Koruma Röleleri

Alçak gerilim tesisatlarında kaçak akım koruma röleleri IEC 61008-1 / IEC 61008-2-1/ IEC 61008-1/A11 ve IEC 61008-2-1/A11 standartlarına uygun olarak alçak gerilim tesisatlarında insan koruma ve yangın koruma olmak üzere iki farklı amaçta kullanılmaktadır. Chint marka NL1 kaçak akım röleleri uluslar ası standartlara uygun olarak yüksek üretim kalitesinde üretilmektedir. Kaçak Akım koruma rölesi akım dengesi sistemine göre çalışır. Besleme kaynağı dan gelen faz ve nötr kaçak akım rölesinin birincil akım trafosu ve toroid üzerinden geçer. ikincil sargı ise aşırı hassas trip mekanizmasını çalıştıran elektromanyetik k röleye bağlanır.

Sağlıklı çalışma koşullarında faz akımı toplamı nötr akım toplamına eşit olup akımların vektörel toplamı sıfırdır. Izolasyonda veya topraklama hata olması durumunda kaçak akım toprağa doğru akar ve akımların vektörel toplamı sıfır olmaz. Bu durumda akım trafosu röleyi trip ettiri ve besleme gerilimi kesilir. Kaçak akım koruma röleleri kötü kablolama, yanlış topraklama, yanlış ürün seçiminden doğan hatalı montaj sebebiyle insan sağlığı açısından ciddi riskler taşır. Temas noktasıyla insan vücudundan akan kaçak akımın yarattığı tehlike itibariyle iki başlık altında toplanır. Nefes almaya olumsuz etki ve kalp krizine neden olan etki olarak ayrılır. Standartlara uygun seçilmiş kaçak akım koruma rölesi aşağıda belirtilen formda oluşan akımın insan vücudunda yaratacağı olumsuz etkiyi ortadan kaldırır. Elektrik çarpması sadece akım la değil aynı zamanda temas gerilimiyle orantılı biçimde oluşur. Gövdesinde kaçak olan cihazla kişinin temas etmesi anında birbirlerine göre oluşan eş potansiyel farkından dolayı insan elektrik akımına kapılır. İnsan vücudunun limitlleri; Kuru şartlar altında gerilim limiti 50 V ve ıslak zeminde gerilim limiti 25 V olarak ölçülmüştür.

Direk Temasa Karşı Koruma

Kaçak akımın oluşan arıza akımında acilen sistemi açması gerekmektedir. İzolasyon hatası oluşmuş makine ve ev aletler iriyle doğrudan veya dolaylı temas edilen noktasında, müsaade edilen temas gerilimine göre oluşan kaçak akım rölenin arızaya geçmesine neden olur. Topraklama Dirence (ER) = Temas Yüzeyi Gerilimi (U) / Kaçak Akım rölesi Nominal Akımı (I) Maksimum topraklama direnci standartlarının tarif ettiği üzere maksimumum 25V, 50V ve 65V tur. Topraklanmamış veya topraklama arızası olan yüzeyle doğrudan temasta oluşan kaçak akıma karşın güvenli koruma yapmak için standart 30mA kaçak akım yerine daha hassas ve hızlı I= 30mA kaçak akım kullanılması zorunludur. Kaçak akım rölesinin 10-30mA arasında oluşan arızayı kesmesi, oluşabilecek düzensiz kalp çarpması ve zararların önüne güvenle geçer. Aşırı akım devre kesiciler oluşan kaçak akımda sistemi istenilen hızda koruyamaz. Standartlara uygun topraklama tesisatında, oluşan kaçak akım devresinde empedans değeri nominal kaçak akım değerine göre 50 değerini aşamaz. Modern hayata uygun olarak oluşan kaçak akımın formuna uygun olarak hızlı ve hassas açma yapması için A tipi kaçak akımlar kullanılır. Akıllı bina ve akıllı cihazların kullanıldığı evlerde arıza kaçak akımı ana frekansın her dalga hareketi boyunca ya sıfıra gider veya sıfıra yaklaşmasını engellemek için A tipi kaçak akım kullanılması zorunludur.

Web Editor

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim