IoT İş Konnektörü ( IoT Business Connector)

Veri toplama - analiz / analiz - eylem arasındaki boşluğa köprü

  • IoT İş Konnektörü ( IoT Business Connector)
    IoT İş Konnektörü ( IoT Business Connector)
  • IoT İş Konnektörü ( IoT Business Connector)
    IoT İş Konnektörü ( IoT Business Connector)

Yeni başlayan “Dördüncü Endüstri Devrimi – Endüstri  4.0” ile sanal ve fiziksel sistemler entegre olarak kullanılacak. İnternete bağlı her nesnenin üretim alanında daha fazla kullanımını içeren bu trend ile birlikte endüstriyel alanda köklü değişimler olacak ve iş geliştirmeden-mühendisliğe birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Dijital dönüşümün tüm şirket tarafından içselleştirilmesi ve kabul edilmesi bu süreçte çok önemlidir. Dijital dönüşüm çağında, artık eski üretim fikirlerinin geçerli olmadığı gibi, günümüzde üreticiler, artan karmaşıklığı ve kısalan ürün döngülerini yönetebilmek için akıllı üretime uyum sağlayabilen son derece vasıflı ve çevik çalışanlara ihtiyaç duyuyor. 
Dijital Dönüşüm, verimliliğin artırılması ve mevcut süreç maliyetinin düşürülmesi ile ilgilidir. Dijital Dönüşüm, aynı zamanda ürün tasarımlarını iyileştirmek ve yeni hizmetler sunmak için fırsatlar da sunar. Varlık yoğun işletmeler; ürün, varlık ve cihazlardan toplanan büyük miktarda veriye sahiptir. Ancak, günümüzde çok az işletme bu veriyi tam anlamıyla kullanabiliyor. Bunun için etrafınızdaki dünyada neler olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Sadece veriye ihtiyaç duymazsınız, analiz edebileceğiniz verilere ihtiyaç duyarsınız, böylece eyleme dönüştürülebilen anlamlı gözlemleri yakalayabilirsiniz.
Sosyal medya teknolojileri, mobil ve bulut bilişim, analitik, yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti (IoT) yeni endüstri çağının ana bileşenleri. Özellikle Endüstriyel IoT, önümüzdeki on yılda büyüme ve inovasyonunu teşvik ederek şirketlerin daha önce IT sistemlerine bağlı olmayan süreçlerini dijitalleştirmek, optimize etmek ve otomatikleştirmek için büyük katkı sağlayacak. IoT'nin önemli bir avantajı, iş süreçlerine nesnel bir bakış açısı sağlayarak, ele alınması gereken parçalarının tam yerini belirlemenize olanak tanır. Örneğin; farklı cihazların durumunu bilmek, bir servis organizasyonunun öngörücü bakımı kullanarak daha tutarlı hizmet vermesini sağlar.
Varlık yoğun endüstriler için uzmanlaşmış global bir kurumsal uygulama şirketi olan IFS, müşterilerinin Dijital Dönüşüm virajından hızlanarak çıkmasına yardımcı olmak için yola çıktı. Yakın zamanda tanıtılan IFS IoT Business Connector, veri toplama - analiz / analiz - eylem arasındaki boşluğa köprü kuran bir araçtır. Tak ve çalıştır mantığı ile müşteriler; kullanıcı tanımlı, otomatikleştirilmiş veya yarı otomatikleştirilmiş işlemleri tetikleyebilen ve eyleme dönüştürülebilen gözlemleri tespit edebilirler. Bu şekilde tetiklenen eylemler, önleyici bakım, servis yönetimi, varlık yönetimi ve üretim için kullanılarak süreç maliyetinin düşürülmesine yardmcı olur.

Peki bu ortamda IFS, müşterilerini değişime ayak uydurabilen ve çevik bir organizasyon haline getirmek için ne yapıyor?


IFS Business Connector IoT analizlerini IFS Uygulamalarındaki eylemler haline getiriyor. Amaç, çevreyi gözlemlemek ve algılanan zorlukları fırsatlara çevirmektir. 
İlk adım veri toplamaktır. Bu, tesisin içinde veya sahadaki cihazlarda bulunan sensörler vasıtasıyla yapılabilir. Toplanan verilerin tümünden yararlanmak için bir keşif aşamasından geçilmesi gerekiyor. Bu işlem, verinin sizin için anlamlı kısımlarını "gözlem" leme  bulma işlemidir. IFS IoT Business Connector'ün bir bileşeni olan IFS IoT Discovery Manager, keşif platformları ile uyumlu çalışarak ek yönetim ve izleme özellikleri sağlar. 
IFS IoT Gateway (IFS IoT Business Connector'ün bir başka bileşeni) bulut tabanlı keşif ve IoT verisinin analizi ile kurum içi veya bulut tabanlı IFS uygulamaları arasındaki iletişimi sağlar.
Toplu taşıma aracının (örn. Metro) kapısının açılmaması bir servis çağrısını tetikleyebilir. Dolu ve boşaltılması gereken haşere kapanı, haşere kontrol şirketindeki bir servis mühendisini uyarabilir. Bir ekipman parçasının titreşimi, sıcaklığı veya voltajındaki değişiklikler, ofis saatleri dışında bile bakım şirketine bir uyarı sinyali göndererek üretimin durmasını önleyebilir. Bunlar, IFS IoT Business Connector'ün pilot uygulayıcılarının, insan incelemesi ve detaylandırılması ya da (kurallara bağlı) otomatik eylemler ya da her ikisi aracılığıyla toplanan veriler ile nasıl işlem yapılabileceğine ilişkin örnekleri. 
Gerçek sonuç yalnızca, işletmenizi optimize etmek için verileri, keşfi ve operasyonları etkili bir şekilde kullanıp eyleme dönüştürdüğünüzde ortaya çıkar. Yeni gelir kaynakları geliştirmek için farklı bir düşünme biçimi gerekir. Geçmişte sadece ürün yapımı ve taşınmasıyla para kazanmış şirketler bile, hizmetler ve/veya veriler aracılığıyla yeni gelir akışları bulabilirler. Yeni dönemde ürün artık “hizmet" diyebiliriz. Ürün satışlarınız devam ederken yeni gelir fırsatları, bakım veya danışmanlık hizmetleri, bir hizmet olarak yazılım veya verimli çalışma saatleri gibi sonuçlar olarak size dönebilir. (Netflix = Sıfır Sinema, AmazonFresh = Sıfır Depo, Uber = Sıfır Araç)
Dijital Dönüşüm, birçok sanayide gerçek bir “oyun değiştirici” olarak konumlandırılmıştır. IFS olarak biz; müşterilerimizin bir sonraki aşamaya güvenle geçmelerine yardımcı oluyoruz.
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim