Maxymos ile Süreç Takibi, Kalite Kontrolü ve İyileştirme

Anlık kontroller sayesinde hatalı parçalar ayrılır, müşterilere sadece uygun ürünler ulaşır ve üretim sürecindeki iyileştirme noktaları belirlenir

  • Maxymos ile Süreç Takibi, Kalite Kontrolü ve İyileştirme
    Maxymos ile Süreç Takibi, Kalite Kontrolü ve İyileştirme
  • Maxymos ile Süreç Takibi, Kalite Kontrolü ve İyileştirme
    Maxymos ile Süreç Takibi, Kalite Kontrolü ve İyileştirme
  • Maxymos ile Süreç Takibi, Kalite Kontrolü ve İyileştirme
    Maxymos ile Süreç Takibi, Kalite Kontrolü ve İyileştirme

Üretim süreçlerinde montaj ve ürün testini eş zamanlı olarak gerçekleştirmek üretkenliği artırırken verimlilik ve kaliteyi de geliştirme inkanı sunar. Bunun için gerçekleştirilen prosese göre (perçinleme,  rulman çakma, sac şekillendirme, yay testi, salınım testi, tork testi..vs) belirli fiziksel parametrelerin takibini yapmak ve değerlendirmek gerekir. Bu parametreler tork-açı/zaman, kuvvet-mesafe/zaman, basınç-yol/zaman olabilir.

Bu ihtiyaca yönelik geliştirilen Kistler maXYmos görüntüleme sistemleri de üretim esnasında çizilen XY eğrileri (tork-açı/zaman, kuvvet-yol/zaman..vb) üzerinden üretim sürecini izleme ve kaliteyi kontrol etme imkanı verir. Proses esnasında oluşan eğri, grafik alanı üzerine yerleştirilmiş geçme kriterlerine göre olumlu (OK), veya olumsuz (NOK) olarak değerlendirilerek ürün onayı yapılır. Bu şekilde yapılan anlık kontroller sayesinde hatalı parçalar ayrılır, müşterilere sadece uygun ürünler ulaşır ve üretim sürecindeki iyileştirme noktaları belirlenir. 

Kistler görüntüleme sistemleri iki noktada çözüm sunmakadır. Bunlardan ilki maXYmos BL (Basic Level) iken diğeri de maXYmos TL’dir (Top Level). maXYmos BL özellikle standart uygulamaların izlenmesi için tasarlanmış olup 1 adet XY ölçüm kanalında kullanılır. maXYmos TL ise maXYmos BL’ye kıyasla çok daha fazla seçenek sunan ve komplike bir cihazdır. Bu cihaz, sensörün bağlandığı, sinyal işleme ve hesaplama işlemlerinin gerçekleştirildiği MEM (Ölçüm ve Değerlendirme Modülü ) ünitesi ve kullanıcı ekranını oluşturan DIM (Görüntüleme Modülü) ünitesinden oluşur. 

Bir DIM üzerinden 8 adede kadar MEM’in seri şekilde bağlanabilmesi sayesinde aynı anda 8 farklı XY operasyonu (üretim prosesi) takip edilebilmektedir. Profibus DP, ProfiNet, EtherNet/IP and Modbus/IP  arayüzleri ile donatılmış bu üniteler birbirinden ayrı lokasyonlarda ya da bütünleşik bir şekilde kullanılabilir. 

Bir adet MEM 128 farklı programa (üretim prosesi proses) imkan vermektedir. Bu programlarda üretilen parçaya dair uygun kriterler belirlenip OK/NOK değerlendirmesi yapılır. Bu kriterlerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1.    UNI-BOX: Grafik üzerinde eğrinin giriş ve çıkış kısımları tanımlanır.
2.    ENVELOPE: Grafikte belli bir aralığa zarf tanımlanır
3.    GRADIENT: Belirlenen aralık içerisindeki grafik eğimi tanımlanır.
4.    AVERAGE: Kutu içerisindeki eğrinin ortalama değeri tanımlanır.
5.    BREAK: Grafikte bir kırılma olduğunda uyarı tanımlanır.
6.    HYSTERISIS: Çift yönlü operasyonlarda oluşan maksimum fark tanımlanır
7.    TUNNELBOX: Grafik üzerinde eğrinin geçmesi ve geçmemesi gereken alanlar tanımlanır.
8.    CALCULATE: Grafikte kutu içerisindeki parametreler ile hesaplama işlemi tanımlanır.
9.    TIME: Belli bir yol yada açının ne kadar sürede alınması gerektiği tanımlanır.
10.    SPEED: Belli bir yol ya da açının ne kadar hızda katedilmesi gerektiği tanımlanır.

Görüldüğü üzere gerçekleştirilen işlemin başarım kriterleri çok geniş bir değerlendirme yelpazesi üzerinden belirlenebilmektedir. Tüm bu işlemler süresince yapılan dijital haberleşme sayesinde üretimin yönetilmesi, robot entegrasyonu, veri kaydı ya da istatistiksel analiz imkanları da sağlanmaktadır.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim