ÜRETİMDE GÜÇ KAZANMANIN FORMÜLÜ SANAYİ 4.0

Mitsubishi Electric Konya Innopark’ta yeni sanayi evresine yanıtı e-F@ctory konseptini anlattı

  • Aralık 14, 2016
  • 114 Görüntüleme
  • ÜRETİMDE GÜÇ KAZANMANIN FORMÜLÜ SANAYİ 4.0
    ÜRETİMDE GÜÇ KAZANMANIN FORMÜLÜ SANAYİ 4.0
  • ÜRETİMDE GÜÇ KAZANMANIN FORMÜLÜ SANAYİ 4.0
    ÜRETİMDE GÜÇ KAZANMANIN FORMÜLÜ SANAYİ 4.0
  • ÜRETİMDE GÜÇ KAZANMANIN FORMÜLÜ SANAYİ 4.0
    ÜRETİMDE GÜÇ KAZANMANIN FORMÜLÜ SANAYİ 4.0

Türkiye'nin yükselen şehri Konya'nın ileri teknolojiye sahip katma değerli üretim ve yüksek ihracat hedefi için çalışan Konya Sanayi Odası, sanayicilerini yeni endüstri evresi konusunda bilinçlendirmek amacıyla Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Innopark) ile birlikte "Endüstri 4.0 Bilgi Günleri"ni düzenledi. Sanayi 4.0'a dijital fabrika konsepti e-F@ctory ile yanıt veren otomasyon devi Mitsubishi Electric markasının Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel, bu etkinlikte Konyalı sanayicilere dördüncü sanayi devrimine geçiş için önemli ipuçları verdi. Bizel, Mitsubishi Electric'in yüksek teknolojisi ve mühendislik gücüyle Türkiye'nin parlayan yıldızı Konya'nın başarılı sanayicilerinin çözüm ortağı olmaya hazır olduğu mesajını verdi.

Günümüzde birçok sektörde üretim yaparak "tahıl ambarı" kimliğinin yanına "sanayi şehri" kimliğini de ekleyen Konya, Anadolu'nun yükselen yıldızı olarak dikkat çekiyor. Konya Sanayi Odası'nın verilerine göre 130 ülkeye ihracat yapan Konya, başta otomotiv yan sanayi ve makine sanayi olmak üzere pek çok sektörde önde gelen şehirlerimizden biri. Konya Ticaret Odası'nın raporuna göre Türkiye'nin 500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine 15 milyar dolar katkı sağlamayı hedefleyen Konya sanayisi ülkemiz için büyük bir potansiyel taşıyor. Bu doğrultuda, ileri teknolojiye sahip yüksek katma değerli üretime odaklanma hedefiyle Türkiye'nin ilk bölgesel inovasyon merkezi projesini hayata geçirmiş olan Konya Sanayi Odası, sanayicilerini yeni endüstri evresi konusunda bilgilendirmek ve işbirlikleri oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Innopark) ile birlikte "Endüstri 4.0 Bilgi Günleri"ni düzenledi. Etkinlikte konuşma gerçekleştiren Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel, Konyalı sanayicilere Sanayi 4.0'a geçiş için önerilerde bulunurken Mitsubishi Electric'in bu yeni endüstri evresine yanıtı olan dijital fabrika konsepti e-F@ctory hakkında da bilgi verdi.

"Üretim kalitesi artarken maliyetler düşmeli"

Türkiye'nin üretim kabiliyetinin sürdürülebilir olması için global düzeyde rekabet edebilmesi gerektiğini hatırlatan Tolga Bizel, "Sanayicilerin dünya kalitesinde üretim yaparak küresel pazarlarda rekabet edebilmeleri ve ihracatta güç kazanmaları için üretim kalitesini artırırken maliyetlerini düşürmeleri gerekiyor. Bu noktada, fabrika otomasyon sektörünü yakından takip edip yeni teknolojilere hızla uyum sağlayabilmek ve gerekli altyapı yatırımlarını yapmak önem kazanıyor" dedi.

Geleceğin haberleşme üzerine kurulmasının beklendiğini ifade eden Bizel, bu bağlamda firmaların yüksek hızlı ve kaliteli haberleşme sistemlerini kurmalarının daha da önemli hale geldiğini söyledi. Hammadde ve kaynakların çok daha etkin şekilde yönetilmesinin de bu süreçte firmalara avantaj sağlayacağını belirten Bizel, Sanayi 4.0 süreciyle ilgili önemli bir konuya dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti; "Yeni dönemde en önemli konulardan biri de sanayicilere sunulan çözümlerin gerçekten Sanayi 4.0 ile uyumlu olup olmadığına dikkat etmeleri diyebiliriz. Türk iş dünyası yöneticilerinin, Sanayi 4.0'ın gerçekten ne olduğu konusunda kapsamlı araştırmalar yaparak, ekiplerini de bu araştırmalar çerçevesinde eğitmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz."

"Türkiye Sanayi 4.0'ı yakalayabilir"

Sanayi 4.0 evresinde, hızla değişen ve kişiselleşen insan ihtiyaçlarını en hızlı ve verimli şekilde karşılayabilecek üretim bantlarını kurma konusunun sanayinin en önemli gündem maddesi haline geldiğini vurgulayan Bizel, "Bu süreçte, Türkiye'nin de üretim gücünü pekiştirmesi için birbirleriyle konuşabilen ileri robot teknolojisi ile donatılmış dijital fabrikalara geçişi önem kazanıyor" dedi. Bu noktada, Mitsubishi Electric'in Türk sanayisine geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurabilme imkanı sunduğunu bildiren Bizel, markanın Sanayi 4.0'a yanıtı olan e-F@ctory konsepti ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

"Mitsubishi Electric olarak Türkiye'nin hızlı bir şekilde Dördüncü Sanayi Devrimi'ni yakalayacağını düşünüyoruz. Biz de yeni endüstri evresinin iddialı oyuncusu olarak Türk sanayisinin, hayal gücümüzü zorlamaya hazırlanan geleceğin fabrika otomasyonuna hazır olması için teknolojik çözümler sunuyoruz. Mitsubishi Electric'in Sanayi 4.0'a yanıtı olan e-F@ctory konsepti; üretimde hızı, kaliteyi ve verimliliği artırırken çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayabilecek evrimsel bir adım olarak öne çıkıyor. Üstelik, Sanayi 4.0 son yıllarda gündeme taşınmış bir konu olmasına rağmen e-F@ctory yeni bir oluşum değil. Mitsubishi Electric, e-F@ctory konseptini kendi üretim bantlarında 2003 yılından bu yana kullanıyor, bu sayede edindiği tecrübelerini ürünlerine ve müşterilerine yansıtıyor."

Yüksek hızlı, bilgiye dayalı üretim çağı

Mitsubishi Electric'in güvenilir ve esnek üretim sistemleri kurmaya yönelik entegre konsepti e-F@ctory ile kullanıcıların yüksek hızlı ve bilgiye dayalı üretim hedeflerine ulaşmalarına katkıda bulunduğunu söyleyen Bizel, "Fabrikalarda hızın ve verimliliğin artmasını, süreçlerin anlık olarak izlenebilmesiyle hata paylarının büyük oranda azaltılmasını, üretim maliyetlerinin iyileşmesini ve dolayısıyla iş hacminin büyümesini mümkün kılıyoruz. Üretim hattındaki cihazlardan veri toplama yeteneğimiz ile enerji maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olurken, tam entegre otomasyon platformumuzla devreye alma ve kurulum sürelerinin kısalmasını da sağlıyoruz" dedi.

Birbirleriyle konuşabilen ileri robot teknolojisi

Mitsubishi Electric'in dijital fabrika konsepti e-F@ctory içinde robotların da önemli bir rol oynadığını ifade eden Bizel, "Birbirleriyle konuşabilen ileri robot teknolojilerimiz sayesinde özellikle büyük üretim serileri pratikleşiyor ve üretimde esneklik artıyor. İnsan kolu ya da eline yakın hassasiyete sahip robotlarımız, üretim bandındaki hemen her işi yapabiliyor. Bu robotlar özellikle zor ve tehlikeli işlerde tercih edilmesi nedeniyle iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından da fabrikalara büyük bir katma değer sağlıyor" diye konuştu.

"Konyalı sanayicilerin çözüm ortağı olmaya hazırız"

Dünya genelinde üreticilerin, ileri otomasyon ekipmanları için 75 yılı aşkın süredir Mitsubishi Electric'e güvendiğini belirten Bizel; "Mitsubishi Electric olarak; kompakt ve modüler PLC'ler, hareket kontrolörleri, CNC'ler, inverterler, servo sürücü ve motorlar, operatör panelleri, şalt, SCADA, DCS, endüstriyel PC'ler, enerji analizörleri ve robotlardan oluşan otomasyon çözümlerimiz ile geniş otomasyon ürün gamına sahibiz. İnovatif ürünlerimizi ve deneyimimizi hızla büyüyen Türk sanayisinin çağın gereklerine uygun üretim kabiliyeti kazanması, kalitede en üst seviyeye ulaşması ve küresel ölçekte çok daha kolay rekabet edilebilmesi için kullanıyoruz. Otomotiv, gıda, paketleme, metal işleme makineleri, PVC işleme makineleri gibi Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarının bulunduğu alanlarda hizmet veriyoruz. Yüksek teknolojimiz ve mühendislik gücümüzle Türkiye'nin parlayan yıldızı Konya'nın başarılı sanayicilerinin de çözüm ortağı olmaya hazırız" diyerek sözlerini tamamladı.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim