Tekstil Sektörü için 1Ci ERP Çözümü Uygulaması

Drive E-ticaret sitesi entegrasyonlarıyla tekstil firmaları üçüncü parti platformlar ile anlık stok ve satış yönetimi

  • Tekstil Sektörü için 1Ci ERP Çözümü Uygulaması
    Tekstil Sektörü için 1Ci ERP Çözümü Uygulaması

Pazara giriş engellerinin düşük olması, tekstil ve hazır giyim endüstrisinde şiddetli bir rekabet ortamı yarattı. Yalnızca şık ve kaliteli giysiler tasarlamak zaten hiçbir zaman yeterli değildi. Her yeri kasıp kavuran dijitalleşme, tüm iş süreçlerini hızlandırdığı için tüketicilerin hızla ve sürekli değişen taleplerini karşılamak daha da zor bir hale geldi. Ayrıca çok kanallı ticaretin ortaya çıkmasıyla birlikte tekstil şirketlerinin birçoğu rakiplerinin hızına yetişmekte zorlanırken bir kısmı da pozisyonlarını kaybetmeye başladı. 

Tekstil üretim şirketleri açısından en yaygın karşılaşılan zorlukları ele alıp ve iş dünyasındaki hızlı değişikliklere uyum sağlamak için olası çözümleri belirleyen 1C firması.

Verimsiz üretim planlama ve depo yönetimi

Çoğu zaman, üretim şirketleri otomasyon eksikliğinden dolayı etkin bir planlama yapamazlar. Excel'de manuel planlama zordur ve yüksek iş yükü nedeniyle hatalara neden olur. Ayrıca bu geleneksel yaklaşım, şirketlerin stoklarını verimli bir şekilde yönetmelerine engel olmaktadır.

1C:Drive, tekstil üretim şirketlerinin iş yüklerini analiz etmelerini ve  fason üretim süreçlerini etkin bir şekilde planlamalarını sağlar. Ayrıca depo yönetimi çözümü, işletmelerin farklı lokasyonlardaki depoları da dahil olmak üzere depolarını barkodlu olarak kontrol etmelerine ve ürünlerin raflardaki anlık stok durumunu görmelerine olanak tanır.

Üretim atölyelerinin düzenli takip ve kontrol edilmemesi

Yöneticiler genellikle geçmiş deneyim ve performans verilerine dayanarak üretim çıktısını tahmin etmeye çalışırlar. Üretim verilerinin takibi ve analizinin yapılmaması, tekstil üretim çıktısı hakkında yanlış varsayımlara yol açabilir. Sonuç olarak ya stok fazlası ya da yetersiz üretim ile karşılaşılır. Her ikisi de belirli bir miktar zarara neden olur ve yönetim ekibini aceleye gelen kararlar almaya zorlar.

Bu nedenle tekstil fabrikalarında, çalışan performansının kontrolü ve analizi çok önemlidir. Uygun yazılım çözümü, çalışan iş yükü denetimi ve gereken hammaddenin zamanında sağlanması için iş performansının izlenmesine olanak tanır.

Ayrıca firmalar, ürünlerinin farklı lokasyonlarda kontrol edilebilmesi için, personelinin RDP programları ile firma sunucularına uzaktan bağlanmasını ve böylece programlarına veri girişi yapmalarını isterler. 1C:Mobil uygulaması sayesinde, çalışanlar ister telefon ister tablet üzerinden tek dokunuşla çok hızlı bir şekilde kendi programlarına veri girebilmektedir.

Zaman israfına yol açan, elle hazırlanan raporlar

Takip ve kontrol eksikliğinin yanı sıra manuel raporları hazırlamak da oldukça zahmetlidir. Binlerce e-postada veya basılı kopya olarak teslim edilen ve daha sonra A4 öbekleri arasında kaybolan raporlar kaos yaratır ve genel süreci karmaşıklaştırır. Tedarik zincirindeki taraflar, sözde "kamçı etkisi" ile karşı karşıya kalabilirler. Arz ve talep hakkında genellikle zayıf iletişimden kaynaklanan çarpık bilgi yine zarara neden olur. Aşırı envanter yatırımından, etkisiz nakliyeden zayıf müşteri hizmetlerine kadar çok büyük kayıplara yol açabilir.


Tekstil sektörü için özel işlevler sunan 1Ci ERP çözümü, bahsedilen tüm sorunları giderir ve ortadan kaldırır. Yazılım sayesinde sadece ana fabrikadan değil, üretimle ilgili tüm lokasyonlardan ve taşeronlardan (dağıtılmış fabrikalar, departmanlar, depolar ve mağazalar dahil) performansı izleyebilir ve raporlar alabilirsiniz.

Ayrıca tekstil firmaları ürünlerini sıklıkla e-ticaret siteleri üzerinden satmaktadır. Farklı birçok pazar yerinden gelen raporları analiz etmek genellikle çok zor ve zaman alıcı bir iştir. Manuel olarak yapıldığında birçok hata ortaya çıkar, satış performansının takibi ve yatırım getirisinin kontrolü zorlaşır. 1C:Drive E-ticaret sitesi entegrasyonları sayesinde, tekstil firmaları üçüncü parti platformlar ile anlık stok ve satış yönetimi gerçekleştirebilmektedir.

Çalışanların sorumlu ve yetkin hissetmemesi

Fabrikadaki çalışan sayısı birkaç yüz kişiye ulaşabilir. Çoğu genellikle çok çalışır ve belirli bir göreve odaklanır. Dikimde veya kalite kontrolde olsun, genellikle minimum etkileşimde bulunurlar ve geri bildirim vermezler. Bu durum çalışanların motivasyonunu ve verimliliği düşürebilir.

Verimsizliği önlemek için dikiş, yıkama, ütüleme, kalite kontrol vb. tüm üretim aşamalarını tek bir bilgi sisteminde birleştirebilirsiniz. Rakamlarla performansı denetlemek, rapor ve geri bildirim almak, çalışanlar arasındaki sorumluluk düzeyini yükseltecektir. Her bölüm için ayrı KPI'lar ayarlamak aynı etkiye sahip olacaktır. Ayrıca, bir ödül sistemi oluşturarak “Ayın en iyi çalışanı” unvanıyla beraber adil bir prim uygulamasıyla çalışanlarınızı teşvik edebilirsiniz. 

Üretim kusurları

Elbette ki düşük çalışan memnuniyeti, demode raporlama yöntemleri ve tutarsız veriler kusurlu üretim oranını artırır. Örneğin, talep artışını karşılamak çalışan bazında önemli bir performans artışı gerektirecek ve bu da büyük ihtimalle daha fazla sayıda kusurlu parça üretilmesiyle sonuçlanacaktır.

Sonuç bir hayli sarsıcı olabilir: sadece karı değil aynı zamanda markanın itibarını da olumsuz etkiler.

Sonuç olarak;
Bazen tedarik zinciri döngüsü aşamalarını kusursuz bir şekilde yürütmek, aynı zamanda müşterileri elde tutmak ve rekabette bir adım önde olmak zordur. Başarmak için tekstil sektörüne özel tasarlanmış entegre bir yaklaşımla firmanızda güncel çözümler uygulayabilirsiniz.
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim