Takım Kütüphaneleri

İşleme Verimliliğini Ve Güvenliğini Yükseltmek

  • Takım Kütüphaneleri
    Takım Kütüphaneleri

Üreticiler, üretim sürecinin her aşamasında kurulum süresini kısaltma, verimliliği ve güvenliliği arttırma baskısı hissetmektedirler. Bu da ürün kalitesini düşürmeden tasarruf yapma anlamına gelir. İşleme takımlarının montajı hep zaman alıcı bir süreç olmuştur. Bunun bir sebebi, kesici takım tedarikçileri arasında terminoloji farklılıkları olmasıdır ve bu sebepten dolayı bilgilerin toplanması, yorumlanması ve hedef sisteme aktarılması zordur. ISO 13399 bu duruma çözüm üretmek için ortaya çıkmıştır. CAD/CAM geliştiriciler, artık ISO 13399 tabanlı takım kütüphaneleri kendi platformlarına entegre ederek üretim şirketlerinin çok sayıda tedarikçiye ait takım veritabanlarını hızla oluşturmasına ve doğru işleme simülasyonu ve görüntülemesi için 3D modellere erişim vermesine yardımcı olmaktadır.

Geleneksel zorluklar

Son birkaç yıldır veriye olan ihtiyaç giderek artmaktadır. Artık kesici takımı bir kutuda sunmak yeterli değildir. Kesici takımla birlikte, takımın sanal ortamda kullanılmasını sağlayan bilgiler de gelmelidir. Gerçekte çok sayıda kaynağın talepte bulunması ve verilerin farklı formatlarda oluşturulması üretim sektöründe sorunlara yol açmıştır. Bu sorunlar sadece kesici takım tedarikçileri tarafından değil, doğru verilerin doğru formatta alınması açısından son kullanıcılar tarafından da yaşanmaktadır.Bu yüzden birçok şirket takımları için somut modeller oluşturmaya zaman harcamamaktadır. Yani, CAM işlemi sırasında simülasyondan ve CAM sistemlerinin diğer özelliklerinden faydalanamamaktadırlar. CAM yazılım geliştiricileri açısından bu problem aynı derecede büyüktür. CAM bayileri, çok farklı sektörlerde çok sayıda üreticiyle çalışmaktadırlar. En büyük sorunlardan birisi, takım kütüphanelerinde genellikle içerik olmamasıdır. CAM tedarikçilerinin gereken verileri bulması ve müşterilerin de bu verileri sistemlere girmesi zordur.

Standardizasyonun avantajları

Standardizasyon, kesici takımların fiziksel özellikleri için ortak bir tanım getirir ve bu da tüm takım tedarikçilerinin ürün açıklamalarının uyumlu hale gelmesini sağlar. Yani, CAM yazılımı takım kütüphaneleri gibi sistemlere farklı takım bayilerinin ortak olarak yapılandırılmış takım verileri girilerek fiziksel takım verileri hızlı ve kolay bir şekilde kullanılabilmektedir.Standardizasyon, genelde ön ayar ekipmanları ile takım ofset verilerinin üretim düzeyinde kullanımını da desteklemektedir. Ayrıca, birden çok fonksiyona sahip takımlar da tanımlanabilir. Bir sağ el kullanımlı freze ve iki sol el kullanımlı torna takımı içeren bir takım buna örnek olarak verilebilir. Sonuç olarak, sektördeki tüm takımlar aynı parametrelere ve tanımlara sahip olduğunda, takım bilgilerinin yazılım sistemleri arasında aktarılması oldukça kolaylaşmaktadır.

'ISO 13399 kesici takım veri tanım ve değişimi' olarak bilinen standart, kesme verilerinin tanımlanmasında ilk kez bir standart yöntem sunmaktadır. Standart; SandvikCoromant, RoyalInstitute of Technology (Stockholm), French Cetim (Fransa Makine Mühendisleri için Teknik Merkez) ve talaşlı imalat sektöründeki diğer aktörlerin ortak çalışmaları sonucu geliştirilmiştir. Şirketlerin tüm tedarikçilere ait takımları kullanmasını sağlayan ve geometrik bilgilerin doğruluğunu temin eden standart, dört ana grupta parametreleri tanımlar:

• Kesme parçası (kesici uç)

• Takım parçası (kesici uç tutucu)

• Uyarlanır parça (takım tutucu uzatması/arka uç)

• Yardımcı parça (vidalar, bağlama)

Eksiksiz takım grupları - son kullanıcı tarafından farklı takım öğelerinden oluşturulur - standart ile tanımlanabilir. Şirketler takım tedarikçilerinin web sitesinden ürün verilerini indirip üretimdeki takımların montajı için bu verileri doğrudan CAM yazılımlarında kullanabilirler.

Adveon takım kütüphanesi

Kademeli takım kütüphanesi Adveon™, CAM sistemlerine tamamen entegre açık bir platformdur. Bu kütüphane, hızlı ve güvenli CAM programlamasını kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmıştır. Adveon™ 'un kullanıcılara kendi takım kütüphanesini geliştirme, üretim takımlarını seçebilme, çeşitlerini değerlendirebilme ve koruyabilme, hızlı ve güvenli şekilde takım montajları oluşturabilme, hızlı sonuçları 2D ve 3D olarak görebilme imkanı sunar. Ayrıca, CAM veya simülasyon yazılımına hemen göndermeyi de sağlar. Adveon, ISO 13399 standardıyla kategorisini hazırlayan tüm takım tedarikçileriyle çalışarak tüm geometrik bilgilerin doğruluğunu sağlar.

Adveon™'un avantajları bununla da sınırlı değildir. Açık katalog alanı, kesici takımları bulup tamamlamak için harcanan zamanı büyük ölçüde azaltır ve kataloglarda bilgi arama ve sistemler arasında veri yorumu yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu da üreticinin gereken kesici takım bilgilerine çok hızlı erişmesini sağlar ve en verimli kesici takımla birlikte en uygun işleme çözümünü elde etmesine yardımcı olur. Kullanıcılar Adveon ile günlük işlemlerinde kullandıkları takımları seçebilir, çeşitlerini koruyup değiştirebilir ve katalog alanından kopyalama-yapıştırma yoluyla kendi takım kütüphanelerini oluşturabilirler. Sanal takımlar hızlı ve güvenli bir şekilde monte edilebilir ve veriler CAM programlaması ve simülasyonu için hızla aktarılabilir.Bir başka avantaj ise, takım kataloglarını CAM sistemlerine giren müşterilerin artık standart veri formatı ile yeni teknolojilere çok daha kolay hakim olabilmesidir.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim