Siemens Türkiye uzmanlığı ile Konya OSB’de kesintisiz enerji

Siemens Türkiye, “Akıllı Enerji Dağıtımı” ve 8DB10 Çift Baralı Gaz Yalıtımlı Orta Gerilim Pano çözümü

  • Eylül 27, 2022
  • 714 Görüntüleme
  • Siemens Türkiye uzmanlığı ile Konya OSB’de kesintisiz enerji
    Siemens Türkiye uzmanlığı ile Konya OSB’de kesintisiz enerji
  • Siemens Türkiye uzmanlığı ile Konya OSB’de kesintisiz enerji
    Siemens Türkiye uzmanlığı ile Konya OSB’de kesintisiz enerji
  • Siemens Türkiye uzmanlığı ile Konya OSB’de kesintisiz enerji
    Siemens Türkiye uzmanlığı ile Konya OSB’de kesintisiz enerji

Türkiye’de ilk kez bir OSB’de kullanılan bu ürün için Siemens Türkiye, proje aşamasında danışmanlık desteği ve proje mühendisliği ile birlikte 115 adet 36 kV’luk orta gerilim panosunun Almanya’dan temin edilerek saha montajı, kablo başlıklarının yapılması, çeşitli yan ekipmanlarla birlikte devreye alınması ve kurulum sonrası hizmet sağladı. Minimum 30 yıl işletme ömrü olan ve farklı hava koşullarından etkilenmeksizin hiçbir kesintiye izin vermeden enerji sürekliliği sağlayan panolar, bakıma ihtiyaç duymadan kusursuz bir şekilde çalışma özelliğine sahip.

Etkili, güvenilir ve tutarlı bir enerji temininin tüm iş operasyonlarının vazgeçilmez parçası olduğu günümüzde Siemens, “Akıllı Enerji Dağıtımı” yaklaşımıyla binalardan kampüslere, şehirlere ve üretim sahalarına köklü elektrifikasyon uzmanlığı sunarak güvenlik, verimlilik ve dayanıklılık gibi kritik ihtiyaçlara yanıt veriyor. Siemens’in sunduğu çözümler optimizasyon ile çalışma süresini en üst düzeye yükseltirken varlıklardan en iyi şekilde yararlanmayı mümkün kılıyor. Bakım ihtiyacını azaltarak enerjideki dalgalanmayı kontrol altına alan Siemens’in bu kapsamlı “Akıllı Enerji Dağıtımı” yaklaşımının hayat bulduğu son projelerden biri Konya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) oldu. 

Konya şehir merkezine yaklaşık 20 km mesafede, 2 bin 300 hektarlık bir alan üzerinde kurulu olan Konya Organize Sanayi Bölgesi, 785 sanayi parselinden oluşuyor. 52 bin kişiye istihdam sağlayan bölgede 40 farklı sektörde üretim yapılıyor. Konya OSB’nin, yaklaşık 40 yıl önce, o günün teknolojisi ile açık şalt çift baralı olarak tesis edilen 2. ve 3. bölge enerji altyapılarındaki katılımcı fabrikalarına sunduğu kesintisiz ve sürekli elektrik enerjisi esnekliğini, 2018’de kurulan 5. genişleme bölgelerinde de devam ettirmek ihtiyacı karşısında  açık şalt tesisleri hem yeni kanun ve yönetmelikler hem de iş ve işçi sağlığı güvenliği, aynı zamanda işletme açısından birtakım zorluklar yaşanması  çözüm için  Konya OSB ile Siemens Türkiye’yi bir araya getirdi.  Öte yandan Konya OSB’nin yeni bölgelerinde de etkili bir çift bara çözümüne ihtiyaç duyulmasıyla Siemens Türkiye, bu ihtiyaca Almanya’daki Frankfurt Fabrikası’nda ürettiği 8DB10 çift baralı gaz yalıtımlı orta gerilim panosu ile cevap verdi.

Kesintisiz enerji ihtiyacı daha az sayıda pano ile karşılanarak maliyet avantajı sağlıyor 
Siemens Türkiye’nin “Akıllı Enerji Dağıtımı” danışmanlık desteği ile başlayan süreç, Siemens tarafından üretilen 115 adet panonun, 6 adet trafo köşkü ve içerisindeki trafoların, 115 adet kumanda panosunun, panolar için kablo başlıklarının sahada panoların monte edileceği demir kaide bazanın temini ve tüm bu ürünlerin sahaya nakliyesini, montajını ve devreye alınmasını kapsıyor.   
Konya OSB’nin bu projede Siemens uzmanlığını tercih etmesindeki en önemli faktörler arasında 166 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteren Siemens markasının güvenilirliği, teknolojisinin sağladığı maliyet avantajı ve Siemens’in “Müşteri Etkisi” odağı ile müşterilerine sunduğu mükemmel deneyimlerin önemli bir payı bulunuyor. Gerilim ölçümü için normalde ayrı panolara ihtiyaç duyulurken Siemens uygulamasında gerilim ölçü trafosunun mevcut enerji panolarındaki kuplaj hücrelerine yerleştirilmesi, kullanılacak pano sayısından tasarruf sağlayarak önemli bir maliyet avantajı sunuyor. Bununla birlikte, ilk kez Konya OSB’de gerçekleştirilen bu uygulamada Siemens’in proje öncesindeki danışman desteği, proje yönetimi, mühendislik hizmetleri, satış sonrası hizmetlerinin farklı OSB’lerin de dikkatini çekmesiyle bu çözümü ve Siemens Türkiye uzmanlığını tercih eden OSB’lerin sayısı artmaya başladı. 

“Konya OSB’de hayata geçirdiğimiz proje ile farklı OSB’lerin de tercihi olduk”
Konya OSB’de gerçekleştirilen proje ile ilgili olarak görüşlerini belirten Siemens Türkiye Elektrifikasyon ve Otomasyon İş Birimi Ülke Müdürü Alper Çelebi: “Siemens olarak binalardan kampüslere, şehirlerden endüstrilere köklü uzmanlığımızı sunarak enerji tedariğinde güvenilirlik, verimlilik ve sürdürülebilirlik ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz. 165 yılı aşkın süredir ülkemizin gelişimine bu çerçevede katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz. Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin kesintisiz enerji tedariği ihtiyacına dünyadaki son teknolojik yenilikleri içerisinde barındıran orta gerilim dağıtım sistemlerimizden 8DB10 Çift Baralı Gaz Yalıtımlı Pano çözümümüz ile yanıt verdik. Türkiye’de ilk defa bir OSB’de kullanılan bu ürün için ihtiyacın belirlenmesinden kurulum sonrası hizmete kadar her aşamada yer aldık. Buradaki başarılı uygulamamız diğer OSB projelerinde de Siemens olarak tercih edilmemizde önemli bir rol oynadı. Konya OSB’ye ve tüm tüketicilere güvenilir, verimli ve sürdürülebilir enerji tedariği sağlayacak alt yapının parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Konya OSB Bölge Müdürü Vahit Türkyılmaz, Siemens Türkiye ile yapılan uygulamayı şöyle değerlendirdi: “Konya OSB’de katılımcılarımız için sürdürülebilir üretim ve kesintisiz enerjinin önemi göz ardı edilemez bir gerçektir. Bu nedenle 5. Genişleme Bölgesi’nde Siemens uzmanlığını tercih ettik. Bu tercihimizin sebepleri arasında köklü geçmişe sahip olan Siemens markasına duyduğumuz güven başta geliyor.

Organize sanayi bölgeleri gibi yüksek enerji tüketilen sahalarda enerjilendirmenin kesintisiz bir şekilde yapılması kritik bir önem taşıyor. Örneğin, elektrik şebekesinde, bir katılımcıdan dolayı herhangi bir arıza yaşandığı zaman bu durum, diğer katılımcıları da olumsuz etkileyebiliyor. Anlık bir elektrik kesintisi bile üretimin uzun bir süre durmasına ve tekrar imalatın başlaması için yüksek maliyetlere yol açabiliyor. 
Konya OSB’de enerji, TEİAŞ’tan, iki ayrı kaynak trafo üzerinden temin edilerek bölgedeki bütün fabrikalara dağıtılıyor. Siemens’in çift baralı sistemi, bu iki kaynağı tek bir panoda birleştiriyor. Kaynaklar tek panoda birleştiği için bu kaynaklardan birinde bir arıza veya kesinti olursa diğer trafodan yükleri beslemeye devam ediyor. Bu sayede kesintisiz enerji akışı sağlanıyor ve bu sistem, kaynak yedeklemesi yaptığı için herhangi bir kesintiye izin vermiyor. 
Bununla birlikte 36 kV’luk gaz yalıtımlı orta gerilim panoları, küçük boyutlarına bağlı olarak daha az yer kaplayarak alan ve inşaat maliyeti tasarrufu sağlıyor. Ayrıca nem, sıcaklık farkları, yağış gibi ortam şartlarından etkilenmiyor. Sıcaklık farkları normalde hava yalıtımlı   panolarda yoğuşmalara neden olarak arızalara yol açarken, 8DB10 panolarında bu durum yaşanmıyor. 
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim