İnsan İle Makine Arasındaki İletişim

Sesli İletişim Ve Kontrol

  • Tedarikçi Festo
  • Kasım 19, 2012
  • 585 Görüntüleme
  • İnsan İle Makine Arasındaki İletişim
    İnsan İle Makine Arasındaki İletişim

Festo insan ile makine arasındaki iletişim ve kontrolü sağlayan yeni konseptler sunuyor. Festo insan ile makine arasında gerçekleşen işbirliğine yönelik çeşitli yeni konseptler ile ilgili çabalarını sergiliyor: İnsan ile makine arasındaki etkileşimi eğlenceli bir hale getiren "CogniGame"; aynı etkileşimi ses yoluyla gerçekleştiren "SoundMachines 2.0" programı ve gerçek endüstriyel bir uygulama teşkil eden "Bionic Handling Assistant 3.0" gibi ürünleri izlemek mümkün.

Düşüncelerinle kontrol et

"CogniGame" 70'li yıllarda pazara sürülen tanınmış bir video oyununun yeni bir yorumundan ibaret. O zamanlar oyuncular, masa tenisine benzer bir biçimde, ekranda izlenebilen bir çubuğu, gelen bir topu savurmak ve onu rakibin yönüne hareket ettirmek için Joystick yardımıyla aşağı ya da yukarı hareket ettirirlerdi. CogniGame için Festo tasarımcıları sanal oyun ortamını Festo komponentlerinden oluşturulan gerçek bir oyun alanına aktardılar. Bir oyuncu bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) aracılığıyla sadece düşünce ile onun raket kontrol eder. Eklenen bu elektrodlar aracılığıyla kafa (EEG (EEG) ile olduğu gibi) yüzeyi üzerinde gerilim dalgalanmalarına ölçer. Onun karşısında, ikinci bir oyuncunun kas gücünü kullanarak bir koluna basarak onun raket taşır. Oyun için, Festo düşünce ve Biyosinyallerin kullanarak bir raket kontrol etmek için bir yazılım çözümü geliştirmek için CogniWare ile çalıştı. Bu ses veya giriş aygıtları aracılığıyla kullanıcı etkileşimi olmadan beyin ve donanım arasında bir iletişim kanalı kurar. Tahrikleri temel çizgisi boyunca sola ve sağa sürülen iki lineer eksen raketleri topu savurmak ve oyun içinde tutmak için hareket ettiriyor. Bunu sağlamak için oyuncu raketini bir BCI (Brain-Computer-Interface/beyin-bilgisayar arayüzü) aracılığıyla sadece düşünerek, yani düşünce gücüyle kontrol ediyor. BCI aynen EEG (elektroansefalografi)'de olduğu gibi kafa derisi üzerinde oluşan ve elektrodlarla algılanan voltaj dalgalanmalarını ölçüyor. Oyuncunun rakibi kendi raketini hareket ettirmek için bir koldan yararlanıyor, kas gücünü kullanıyor. Festo bu oyun için CogniWare ile birlikte raketi düşünceler ve biyosinyalleriyle yönetmeyi başaran bir yazılım geliştirdi. Bu yazılım beyin ile donanım arasında bir iletişim kanalı oluşturuyor, kullanıcının herhangi bir girdi aygıtına ya da konuşmaya ihtiyacı kalmıyor. Festo geleceğin fabrikasına yönelik vizyonlar geliştirirken sürekli değişen ve devinen teknoloji karşısında insan ve makine arasındaki iletişimin nasıl daha etkili bir hale getirilebileceği sorusuna "CogniGame" gibi projelerle cevaplar bulmaya çalışıyor. Geleceğin fabrikasında da her alanda tam otomatik süreçler söz konusu olmayacak. Ancak Joystick'li çözümlerden sesli (dilsel) veri girdi sistemlerine ve kısmi süreçlerin düşünce vasıtasıyla kontrolüne kadar insanın teknolojiyle daha hızlı, daha dolaysız ve daha kolay bir şekilde iletişim kurabileceği kontrol konseptlerine ihtiyaç duyulacak.

İnsan ile makine arasında sanatsal iletişim

Festo oyun alanında sergilediği insan-makine iletişimini geleceğin fabrikası konusunda da sanatsal bir yorumla ortaya koyuyor: Sound Machines 2.0 akıllı, robot kontrollü bir ses tertibatı. Bu tertibat kendiliğinden çalan beş adet müzik enstrümanından oluşuyor.Tertibat kaydedilmiş bir melodiyi alıyor, yeni bir müzik parçasının kompozisyonu için kullanıyor ve yeni müzik parçasını çalıyor. Enstrümanlar, yani iki keman, bir viyola, bir viyolonsel ve bir kontrbas, iyi bir ses kalitesi elde etmek için havada asılı duruyorlar. Her birinin sadece tek teli var. Beşli CPX serisi otomasyon platformu tarafından kontrol edilen elektriksel tahrikler ve pnömatik silindirler tarafından çalınıyor. Enstrümanlar daha önce programlanmış ve kaydedilmiş olan kompozisyon kurallarına göre bir melodiyi yeniden yorumluyorlar. Bu arada ses ya da daha doğru bir ifadeyle tını robotları birbirini işitmelerini sağlayan bir ağ şeklinde yapılandırılmıştır. Bu şekilde sürekli olarak melodinin yeni varyasyonları üretilmekte ama kompozisyonun esas teması korunmaktadır. İnsan bir melodi girerek kendisi ile makine arasındaki interaksiyonun başlangıç aşamasını belirlemekte, prosesi başlatmaktadır.

Bir vizyon: Geleceğin fabrikası Sanatçı Roland Olbeter'in işbirliğiyle gerçekleştirilen Sound Machines 2.0 geleceğin fabrikasında dağınık esaslı komponentlerin kendi kendini kontrol eden mekatronik toplu sistemler halinde bir ağ içinde yapılandırılacaklarını gösteriyor. Komponentler bu ağ içinde otonom davranış kalıpları geliştirebilecek, insanın direkt olarak müdahale etmesi gerekmediği kararları kendi kendine verebilecekler.

Bionic Handling Assistant 3.0:

Konuşarak ve görsel tanımlamalı kontrol Bionic Handling Assistant 3.0 ile softrobotic alanından bir örnek teşkil etmektedir. Bionic Handling Assistant yapısal esnekliği ve yeni kontrol konseptleri sayesinde insanın geleceğin fabrikasında makinelerle basit ve her şeyden önce güvenli bir şekilde etkileşimde bulunabileceğini, çalışmalarında aktif destek alabileceğini gösteriyor. Bionic Handling Assistant fil hortumundan esinlenerek tasarlanan esnek yapılı bir eşlik-destek sistemidir. Sistemin esnek yapısı insan ile makine arasındaki direkt kontaktı güvenli kılmakla birlikte insan-makine arasındaki iletişim ve etkileşiminde yepyeni bir yöne işaret ediyor. Bu sistem insan ile bir çarpışma durumunda herhangi bir tehlike yaratmıyor ve konvansiyonel fabrika robotları gibi itinalı bir şekilde insanlardan uzak tutulması, ayrı tutulması gerekmiyor. Bionic Handling Assistant onbir serbestlik derecesi sayesinde mekan içinde serbest biçimde her yönde hareket edebiliyor. Yeni geliştirilen versiyon sesli/dilsel kontrol ve görüntü tanıma sistemleriyle donatılmıştır. Yani biyonik asistan artık tek başına, herhangi bir programlama zahmetine girişmeksizin ve manüel bir müdahaleye gerek duymaksızın nesneler alabilecekler. Tutma modülünde yer alan minyatür bir kamera çalışma alanını algılayabiliyor, hedef nesnelerini tanıyabiliyor, onları takip edebiliyor ve doğru anda tutma emrini verebiliyor. Ses tanıma sistemi için Festo mühendisleri uygun bir arayüzden yararlanıldı. Önceden tanımlanmış bir emir kütüğü üzerinden sistem nesneleri kolayca ve güvenle hareket ettirebilmektedir.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim