IAS Genel Müdürü Akın Mumcuoğlu ile Röportaj

Dijital Dönüşümde Dünya İle Rekabet İçin Çalışıyoruz

  • Nisan 17, 2019
  • 2090 Görüntüleme
  • IAS Genel Müdürü Akın Mumcuoğlu ile Röportaj
    IAS Genel Müdürü Akın Mumcuoğlu ile Röportaj

Tüm dünyanın gündeminde olan dijital dönüşüm süreçlerini değerlendiren IAS Genel Müdürü Akın Mumcuoğlu, “Küresel rekabette başarı, firmaların kendi dijital dönüşümüyle değil, bütün olarak tüm sistemlerin dijitalleşmesi ile elde edilebilir. Bunun için herkesin kendi üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. IAS, yazılım üreten bir firma olarak bu değişimlere yön verecek güçlü yatırımları ve arge çalışmaları ile sektöre liderlik eden uygulamalarını firmaların hizmetine sunuyor” dedi. 

Dijital dönüşüm başlığında KOBİ’ler hangi öncelikleri ve kurumsal gereklilikleri baz alarak adımlar atmalı?

Günümüzde iş hayatını en çok meşgul eden konulardan biri olan dijital dönüşüm; kimi zaman yeni bir yatırım, kimi zaman yasal bir mevzuat kimi zamansa yapıcı bir iş çözümü olarak karşımıza çıkıyor. Fakat çoğu zaman bu süreç tam anlamıyla anlaşılamıyor. Kulağa klişe gelse de bu yolda sağlam adımlarla ilerleyebilmek için yeniliklere açık olmak gerekiyor. Tüm dünyada önem arz eden dijital çözüm süreçlerine samimi, içten ve ön yargısız bi bakış açısı ile yaklaşmak gerekiyor. Dönüşümün gerekliliğini kabullendikten sonra ise iş, uygulama alanlarını belirlemeye kalıyor. İşletmeler için en büyük faydayı sağlayabilecek alanları belirlemek ve önceliklendirmek gerekiyor. Bu alandaki farklı kavramları bir arada kullanarak çok daha güçlü sistemler tasarlamak mümkün. İşte bu aşamada danışmanlık firmalarının  tecrübelerinden faydalanmak, doğru değerlendirmleri yapabilmek gerekir.

KOBİ’lerin bu dönüşüm konusunda danışmanlık desteği alma ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dijital dönüşüm dediğimiz süreç geniş bir alanı kapsıyor. Bu alanda en doğru adımları atmak ve en kısa zamanda en yüksek verimi elde etmek için doğru kararlar verilmeli. Bunun için de konusunda başarılı ve tecrübeli danışmanlardan destek alınmalı. Aksi taktirde alınacak yanlış kararlar, sürecin beklenen faydayı sağlamasına engel olur. İşletmeler için önemli olan, üretkenliği ve verimliliği artıracak yeni olguları üretebilmek ve belli bir disiplin içinde bunları hayata geçirmektir. Unutulmamalı ki bir işe başlamak veya bitirmek kadar sürdürülebilir olmak da önemli. Danışmanlık desteği, bir yandan kurduğunuz sistemi kullanırken diğer yandan o sistemi etkileyen güncel gelişmeleri ve bu alandaki yenilikleri yönetilebilecek önemli adımlar konusunda yol gösterir. 

Dönüşüme Ayak Uyduramayan Yok Olmaya Mahkum

Gerek 2019 yılı gerekse orta vadede Türkiye’de KOBİ’ler dijital dönüşümde nasıl bir strateji ile ilerlemesi gereklilik? Siz bu ilerlemede nasıl konumlanmayı hedefliyorsunuz?

Birey olarak kullandığımız dijital eşyaların birkaç dakikalığına çalışmayı durdurması bile hayatımızda tahammül edilemez bir durum oluşturuyor. Aslında bireysel olarak hissettiğimiz bu hızlı değişim, benzer şekilde işletmelerin hayatında da gerçekleşiyor. Dijital dönüşüm sürecinin çok hızlı ilerlediğini unutmamalıyız. Bu hızlı değişim sürecinde yeniliklerin etkileri de bir o kadar etkili oluyor. Eğer işletmeler bu sürece dahil olmazsa çok kısa bir zaman içinde rakiplerinden geride kalabilir. Dijital dönüşümü doğru anlayan firmalar ise yine aynı hızla rakiplerinin çok daha ilerisine geçebilir. IAS, ERP üreticisi bir firma olarak her zaman, her ölçekteki işletmelerin Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemlerine ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. İşletmerin organizasyonel yapılarının oluşması, birimlerin koordinasyon içinde çalışması öte yandan da gelişim sürecini hızlandırması ve tüm kavramlar üzerinde sürdürülebilirliğini sağlaması için en önemli ihtiyaç, gelişmeleri yakından takip eden bir kurumsal kaynak planlama yazılımdır. Dijital dönüşüm sürecinde kurumsal kaynak planlama sistemleri zorunluluk haline geldi diyebiliriz. Kurumsal kaynak planlama sistemlerinin güncel gelişmleri bünyesinde barındırması, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi, kendini sürekli yenileyen bir vizyona sahip olması ve kendi kontrol alanına giren konularda entegre çalışması dijital dönüşüm sürecinde üstlendikleri önemli görevi başarılı bir şekilde yerine getirmelerini sağlar. Bu açıdan bakıldığında, kurumsal kaynak planlama yazılımı üreticisi olarak işletmelerin dijital dönüşüm sürecinde kendimizi tam merkezde konumlanmış olarak görüyoruz. Dijital dönüşüm sürecinde işletmelere rehberlik ederek, sürecin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için hizmet veriyoruz.

Bunu yapmayan KOBİ’ler ve Türkiye’de reel sektör nasıl etkilenebilir? Kamunun bu konuda teşviklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dönüşüm sürecini benimsemeyip mevcut durumunu korumayı tercih eden işletmeler maalesef beklemedikleri bir durum ile karşılaşacaklar. Hep değişimin hızından bahsettik. Değişim hızlı, yenilikler hızlı ve yeniliklerin geri dönüşü de hızlı. Bu nedenle kapsamın dışında kalmayı tercih etmenin sonuçları da bir o kadar hızlı olacaktır! Dönüşüme dahil olmayan işletmelerin varlıklarını sürdürebilmesinin pek mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Kamu tarafından baktığımızda; bu değişimin hızlıca gerçekleştiğini görüyoruz. Bütün orta ve büyük ölçekli kamu iştiraklarının da kurumsal kaynak planlama yazılımı ihtiyaçları sürekli artıyor ve devlet de bu dönüşüm sürecini destekleyerek ERP kullanan kamu firmalarının sayısını arttırıyor. Bununla birlikte mevzuat olarak getirilen zorunluluklar da hem firmaların hem de kamu iştiraklarının dijital dönüşümün içinde yer almasını sağlıyor. Kamu otoritesinin de iradesiyle gerçekleştirilen en hızlı dönüşümlerin başında e-Devlet uygulamaları geliyor. Hızlı gelişen dönüşüm süreçlerinde devlet alt yapı ve teşvik gibi avantajlarla piyasaya gerekli desteği sunarak, hem yazılım üretici firmalarını destekliyor hem de kullanıcıların sistem içerisinde kalmasını sağlıyor. Küresel rekabette başarı, sadece firmaların kendi dijital dönüşümüyle değil, bütün olarak ülkenin tüm sistemlerinin dijitalleşmesi ile elde edilecek. Bunun için herkesin kendi üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmesi ve dijitalleşmeye önem vermesi gerekiyor. IAS, yazılım üreten bir firma olarak bu değişimlere yön vermek için güçlü yatırımlar ve arge çalışmaları ile sektöre liderlik edecek uygulamalarını hayata geçirmeye devam ediyor. 
 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim