Endüstri 4.0 Platformu

Otomasyon Sektöründe

  • Tedarikçi Festo
  • Mart 7, 2016
  • 763 Görüntüleme
  • Endüstri 4.0 Platformu
    Endüstri 4.0 Platformu
  • Endüstri 4.0 Platformu
    Endüstri 4.0 Platformu

Endüstri 4.0 Platformu'nun kurucu üyeleri arasında yer alan Festo bu platformun otomasyon sektörü açısından barındırdığı fırsat ve zorlukları erken dönemde tespit etti. Festo yeni teknolojiler, gelişmelere ayak uydurabilen mesleki eğitim & ileri eğitim ile merkezi önem arzeden insan faktörü başlıkları ile ifade edilen "3 Ana Kaide"den oluşan yaklaşım tarzına odaklanmış bulunuyor.

Ostfildern-Scharnhausen'de yer alan yeni teknoloji tesisinde halihazırda Endüstri 4.0 Platformu'nun kurucu üyeleri arasında yer alan Festo bu platformun otomasyon 4.0 potansiyelleri günlük uygulama ortamına aktarıldı. Burada verim artışı, emisyonların ve enerji kayıplarının azaltılması bir "enerji şeffaflığı sistemi" ile gerçekleştiriliyor. Teknoloji tesisine entegre edilen bir öğretim birimi ile de personelin Endüstri 4.0 talep ve ihtiyaçlarına uygun meslek eğitimi ve ileri eğitim alması sağlanıyor. Modüler montaj hatları maksimum düzeyde uygulama esnekliği ve değişim kabiliyeti sunuyor.

Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı geleceğimize dair en önemli konular arasında yer alıyor. Bu nedenle geleceğin üretim tesislerinde enerji verimliliği ve emisyonların düşürülmesi de aynı oranda önem kazanacak. Energietransparenzsystem - ETS, yani enerji şeffaflığı sistemi, üretim esnasında gerçekleşen tüketim değerleri ile bina içindeki tüketim arasındaki ilişkiyi sistemsel olarak inceleyerek Scharnhausen teknoloji tesisinde gerek enerji akışları gerekse enerji tüketimi konularında şeffaflığı sağlayacak. Makine düzeyinde sistemsel ve dağınık esaslı bir enerji verisi kaydını mümkün kılan ETS'de esnek bir sistem mimarisine ve standardize arabirimlere (OPC UA) özen gösterilmiş. Değişik app yaklaşımları verilerin mobil cihazlarda görüntülenmesine izin veriyor. Bu sayede personel tam ihtiyaç duyduğu yerde - üretim alanında - verilere erişebiliyor. Veri erişiminin bu kadar kolay gerçekleşmesi personelin kendi alanındaki enerji şeffaflığı konusunda hassasiyet geliştirmesine katkı sağlarken yönetim kademesi de kendi sorumluluk alanında gerçekleşen enerji tüketiminin şeffaflığından yararlanabiliyor. ETS Scharnhausen teknoloji tesisinin üretkenliği ve enerji şeffaflığı konusunda gelecekte de değerli katkılar yapmaya devam edecek.

Bir teknoloji platformu ve öğrenim tesisi olarak OIF (Open Integrated Factory)

Festo Didaktik, Elster ve SAP Co-Innovation Lab işbirliğiyle gerçekleştirilen "Open Integrated Factory" Endüstri 4.0 kapsamında diğer bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. OIF üretim ve IT alanlarını, SAP teknolojisinin desteğiyle kendisini neredeyse tümüyle kendi başına yöneten, verimli bir üretim sistemi şeklinde birleştiriyor. Tesis birim ve alanları birbiriyle iletişim kurmakla kalmayıp tüm adımları otomatik olarak yönetiyor. Festo Didaktik'in siber-fiziksel "CP Factory" araştırma ve öğretim platformu üzerinde temellenen OIF'in esas özelliği şu: 8,60 metre uzunluğundaki üretim tesisinde bizzat iş parçaları makineye ne şekilde işleneceklerini bildiriyor. Sadece birbirinden tamamen farklı iki ürünün montajı söz konusu değil; bu ürünler isteğe bağlı 16 farklı versiyonda üretilebiliyor. Böylece "Open Integrated Factory" esnek üretime verilecek şaşırtıcı bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Her şeyin başı insan

Festo için Endüstri 4.0 sadece yeni teknolojilerin geliştirilmesi anlamına gelmiyor; geleceğin üretim dünyasında merkezi bir konumda yer alacak olan insanları eğitim ve vasıflandırma tedbirleriyle donatarak yeni görevlere hazır hale getirmek gerekiyor. Dr. Veit'in bu konudaki görüşü şöyle: "Personelimiz geleceğin talep ve zorluklarını algılayacak hassasiyette olmakla birlikte, gerekli çözümleri arayıp bulma motivasyonuna da sahip ve bu konuda sürekli olarak eğitim görmekte: Çalışanlarımız geleceğin üretim dünyasına hazır." Tabii bu hazır olma halinde Scharnhausen teknoloji tesisinde yer alan 220 metrekare büyüklüğündeki öğretim tesisinin de payı var. Festo çalışanları burada gündelik çalışma pratiğine ve üretim ihtiyaçlarına en yakın biçimde eğitim alıp vasıflarını artırabiliyorlar. Pilot eğitimleri, ürün eğitimleri veya proses kalifikasyonunu artırma çalışmaları günlük olağan çalışma sürecinde de her daim mümkün ve süre, içerik veya katılımcı sayısı bakımından da çok esnek, çalışma şartlarına uyacak şekilde tasarlanmışYüksek derecede uygulama esnekliği, değişim kabiliyeti yüksek, tam otomatik valfler, küçük ebatlı, kompakt manyetik valflerin tam otomatik olarak birleştirildiği en modern valf montajı hattında da öğretim tesisindeki kontrol konseptinin aynısı uygulanıyor. Buradaki tesislerde 50'yi aşkın farklı ebatların değişik versiyonları üretiliyor. Üretim hücreleri gerek donanım gerekse yazılım açısından modüler yapıda ve birbirleriyle irtibat halinde, yani bir ağ yapılandırması (örgülenme) söz konusu. Burada Festo ürünlerinin üretimi için yine Festo ürünleri kullanılıyor. Valf montaj hattının hücreleri otark, kendine yetebilen yapıda. Hücrelerarası arabirimler standard tipte. Hücre modifikasyonu, değiş tokuşu veya eklentileri büyük zahmetlere girişmeden mümkün. Tutarlı standardizasyon sayesinde başka üreticilerin montaj hücreleri veya modülleri bile ihtiyaca göre entegre edilebilir. Yüksek optimizasyon sayesinde sipariş değişikliğinde, ürün versiyonlarında donanım değişikliği için ek süre harcanmıyor. Scharnhausen teknoloji tesisi Festo'nun bir üretim ve referans tesisi. Burada müşterilere, Festo ürünleriyle gerçekleştirilebilecek otomasyon olanakları sunuluyor.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim