Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar ile Röportaj

Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lider firması konumunda

  • Mart 25, 2022
  • 188 Görüntüleme
  • Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar ile Röportaj
    Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar ile Röportaj
  • Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar ile Röportaj
    Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar ile Röportaj
  • Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar ile Röportaj
    Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar ile Röportaj

1.Elektra Elektronik’i kısaca okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Elektra Elektronik olarak, 42 yıl önce İstanbul’da hikayemiz başladı. Bugün elektronik alanında köklü geçmişimizi ve bilgi birikimimizi yeni nesil teknoloji ile birleştirerek öncü ürünler ve çözümler sunuyoruz. Üretim kapasitemiz, çalışan sayımız ve ihracat oranımız açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lider firması konumundayız. Transformatör, reaktör, sargılı elemanlar, enerji kalitesi ve güç elektroniği çözümlerimizle Türkiye’de ve dünya genelinde inşaat, raylı sistemler, elektrik, elektronik, otomasyon, robotik, demir çelik, makine, vinç sanayi, asansör, aydınlatma, sağlık, savunma sanayii ve denizcilik başta olmak üzere pek çok farklı sektörün önde gelen projelerinde enerji kalitesi için hizmet sağlıyoruz. 

İstanbul’daki fabrikamızdan Çin, İspanya, Almanya, Fransa, Yeni Zelanda ülkeleri başta olmak üzere Afrika, Ortadoğu ve Güney Amerika bölgeleri ile toplamda 6 farklı kıtada 60 ülkeye kendi ürettiğimiz trafo ve elektronik ürünlerin ihracatını gerçekleştiriyoruz. Toplam ciromuzun yüzde 50’sini oluşturan ihracatımızın yüzde 40’ını Avrupa’ya yapıyoruz. Almanya Köln merkezli Elektra Power Quality adlı şirketimizle Almanya pazarında da yer alıyoruz. Bu şirketimiz Elektra’nın yurt dışına yönelik ticari faaliyetlerine büyük katkı sağlayan önemli bir yatırımımız olarak öne çıkıyor. Çin’e elektronik ürün satmayı başarabilen nadir Türk firmaları arasındayız. Bununla birlikte Çin’de satış ofisimiz de bulunuyor. 

2. Firma olarak Ar-Ge yatırımlarına büyük önem veriyorsunuz. Ar-Ge çalışmalarınız hakkında güncel bilgi alabilir miyiz?
Elektra Elektronik olarak, 2010 yılından itibaren Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımlarla sektörümüzde daha da öne çıkmaya başladık. 2019’da fabrikamızın kapasitesini iki katına çıkararak 10 bin metrekareye ulaştıran bir yatırım gerçekleştirdik. Sürekli gelişim anlayışımız ışığında tüm ürünlerimizde geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. TÜBİTAK TEYDEB (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) projeleri ile sanayi-üniversite iş birliği çalışmalarını destekliyor; bu projeler neticesinde yakın zamanda ‘Elektra Elektronik Ar-Ge Merkezi’ olma sürecini başlatmayı planlıyoruz. Tüm yatırımlarımızı tamamladık, bu kapsamda önümüzdeki 5 yıl boyunca satış odaklı olmayı hedefliyoruz. Bu yıl pazarın da yönlendirmesi ile üretimde kapasite artışı için makine yatırımı yapmayı planlıyoruz. İstihdamımızı da bu yönde artırmayı amaçlıyoruz. 

Hedefimiz daha güçlü Ar-Ge çalışmaları ile yeni nesil elektronik ürünler üretmek, test ve ölçüm faaliyetlerini kendi bünyemize almak, üretim, depo takibi ve diğer bütün süreçlerimizi buluttan takip etmek. Tüm bu çalışmalarımız sonucunda Türk markalı elektronik ürünlerin dünya pazarlarındaki hakimiyetini daha da artırmayı amaçlıyoruz. Harmonik çözümlerimiz arasında yer alan, Türkiye’de ilk ve tek üreticisi olduğumuz, sanayicilerin enerji kalitesi sorunlarına son veren yüksek teknoloji ürünümüz DynamiX Aktif Harmonik Filtre’mizi daha da geliştirerek dünya çapında bir ürün haline getirmeyi planlıyoruz.

DynamiX Aktif Harmonik Filtre ürünümüze haberleşme sistemini entegre ederek ürünümüzü buluttan takip etmek ve yazılımsal özelliklerini geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş kayıplarını ve üretim verimsizliklerini ortadan kaldırmayı hedefleyen DynamiX ile dünya çapında sektördeki en yüksek performansa sahip aktif harmonik filtreleri üreten şirketlerden biri olarak konumlanıyoruz. 2022 yılında DynamiX Aktif Harmonik Filtre’yi daha da geliştirerek tek modül kapasitesini 150 ampere çıkarmayı planlıyor, böylece daha küçük alanda daha fazla güç sağlamayı planlıyoruz. Yanı sıra, bu yıl DynamiX Aktif Harmonik Filtre’nin satışlarını iki katına çıkarmak için çalışmalarımız devam ediyor. 

Tüm bunların yanında DynamiX serimize bir yeni ürün daha ekledik. Endüstriyel ve ticari tesislerde hızlı kompanzasyon ve harmonik filtreleme yapabilen bir cihaz olan DynamiX serisi yeni Static Var Generator (SVG) ile rezonans riskini ortadan kaldırarak üretimdeki gereksiz duruşları önlüyor ve güç kalitesini artırıyoruz. DynamiX Static Var Generator, reaktif güç ihtiyacı değişken olan çelik fabrikaları, madencilik ve inşaat sektöründe yoğunlukla kullanılıyor. Yanı sıra düşük kayıp, yüksek verim, maksimum izolasyon seviyesi, sessiz çalışma ve neme dayanıklılık başta olmak üzere pek çok özelliğiyle Türkiye’de talep gören transformatörlerimiz hızlı tren konusunda dünyaya referans olan Çin’de de yoğun olarak tercih ediliyor.

3. Tasarruf son dönemin en büyük gündemlerinden birisi. Endüstriyel işletmelerde elektrik enerjisini verimli kullanmak nasıl mümkün olur?
Elektrik enerjisini verimli kullanmak endüstriyel işletmelerde “kompanzasyon” ile sağlanabiliyor. Kompanzasyon, elektrik akımı ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirilerek sistemi olumsuz etkileyen reaktif güçlerin sıfıra yaklaştırılması anlamına geliyor. Böylece enerji iletim hatlarının ve şebekenin gereksiz yere yüklenmesine sebep olan ve kayıpları artıran “reaktif güç” minimum seviyede tutuluyor. Reaktif gücü dengeleme ve akım ile gerilim arasında oluşan faz farkını olabildiğince azaltma işlemine ise “reaktif güç kompanzasyonu” deniyor. Reaktif güç kompanzasyonu yapılmadığı zaman şebekede kayıplar oluşuyor, iletim hatları ve kablolar daha fazla akım çekiyor ve bu yüzden büyük gerilim düşümleri meydana geliyor. Hatlarda gerilim düşümlerinin meydana gelmesi ise enerji taşıma kapasitesini düşürüyor. Sonuç olarak kompanzasyon sayesinde daha kaliteli, daha ucuz ve daha verimli bir enerji kullanmak mümkün oluyor. 

Reaktif güç kompanzasyonunu başarılı bir şekilde gerçekleştiremeyen üretim tesislerinde, ihtiyaç duyulan aktif elektrik enerjisinden hariç olarak elektrik sistemi şebekeden düzensiz olarak güç çekiyor. Sürekli olarak çekilen ve tüketilmeyip üretim tesisine geri gönderilen bu reaktif enerji sonucu kaybedilen milli kaynaklar nedeniyle bu bedel işletmelere ceza olarak yansıtılıyor. Bu cezaya ise “reaktif güç cezası” deniyor. 
Elektra Elektronik, değişken elektrik enerjisi yüklerine sık rastlanılan otomotiv, beyaz eşya gibi sektörlerde kritik önem taşıyan reaktif güç kompanzasyonunu sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilen aktif harmonik filtreler sayesinde işletmelerin yüksek meblağlarda reaktif güç cezası ödemelerinin önüne geçiyor. 

4. Elektra Elektronik olarak yurt içinde ve yurt dışında ürünlerinizle ülkemizi temsil ediyorsunuz. 42 yıllık başarınızı hangi faktörlere bağlıyorsunuz?
Dünyadaki teknoloji trendlerinin yakından takibine, Ar-Ge yatırımlarına ve inovasyona büyük önem veren bir şirket olarak, yönetim anlayışımızın temelini “önce insan” felsefesi üzerine kurduk. Üretim hattında sarım yapan çalışanlardan depodaki görevliye, proje müdüründen satış direktörüne kadar pek çok farklı pozisyonda 20 seneyi aşkın süredir şirket bünyemizde görev alan çalışanlarımız bulunuyor. Ekibimizin sürekli gelişimi ve kariyer hedeflerine ulaşması için yatırım yapıyoruz. Kadın istihdamına büyük önem veriyoruz, 130 kişilik ekibimizin yarısı kadınlardan oluşuyor. Alanında uzman, doktora ve yüksek lisans eğitim seviyesine sahip mühendis kadromuz ile sunduğumuz çözümlerin mühendisliğini, tasarımını ve üretimini tamamen kendi insan kaynaklarımızla gerçekleştiriyoruz.

5. Elektra Elektronik olarak 2022 yılında üretim, yatırım ve ihracat tarafında hedefleriniz nelerdir? 
Elektra Elektronik olarak, 42’nci yılımızı kutladığımız 2022’de üretim kapasitemizi, istihdamımızı ve ihracat pazarlarımızı artırma hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımız sürüyor. 2021’de pandemi ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisiyle ham madde tedarikinde yaşanan gecikmelere rağmen hedeflerimize ulaştık. Bu yıl Kanada ve Portekiz pazarlarına girmeyi hedefliyoruz. 2021’i döviz bazlı yüzde 15 büyüme ile kapatırken 2022’de yüzde 10 büyüme öngörüyoruz. Bir önceki soruda da ifade ettiğim gibi yakın zamanda ‘Ar-Ge Merkezi’ olma sürecimizi tamamlayacağız. 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim