Buhar Kaçaklarının Önemi

Boşa Harcanan Buhar = Boşa Harcanan Yakıt = Boşa Harcanan Para

  • Buhar Kaçaklarının Önemi
    Buhar Kaçaklarının Önemi
  • Buhar Kaçaklarının Önemi
    Buhar Kaçaklarının Önemi
  • Buhar Kaçaklarının Önemi
    Buhar Kaçaklarının Önemi
  • Buhar Kaçaklarının Önemi
    Buhar Kaçaklarının Önemi

Buhar kapanları, globe vanalara nazaran daha yüksek oranda aşınma ve yıpranmaya tabi oldukları için çeşitli nedenlerden dolayı çalışmayabilir. Buhar kaçakları nedeniyle hatalı açılabilir veya kondensle dolması nedeniyle hatalı kapanabilir. Normal aşınma, yıpranma ve sürüklenme ile oluşan tabaka, kapanı bloke edebilir. Pislik tutucu filtre bakımının yapılmaması, korozyona neden olan asidik kondens, koç darbesi, donma, yanlış montaj, yetersiz bakım, yanlış çaplandırma veya yanlış tip seçimi buhar kapanlarının arızalanmasına neden olan diğer sebepler arasındadır.

Kaçıran buhar kapanları ile oluşan problemler

Bir buhar kapanı hatalı açılırsa:

Boşa Harcanan Buhar = Boşa Harcanan Yakıt = Boşa Harcanan Para Tesis ekipmanlarındaki yüksek hız, kondens hattında buhar, kondens hattında basınç artışı, diğer kapanlara etki eden fazla karşı basınç, sabit basınç ve sıcaklığı sürdürme sorunu, iyi durumdaki buhar kapanlarında azalan fark basıncı ile oluşan kondens tahliye miktarında düşüş ve görünmeyen buhar kaçakları ortaya çıkabilecek problemler arasındadır.

Örneğin, 6 bar basınçta 7,5 mm delikten geçen kaçak buhar ile 110 kg/saat buhar boşa harcanmış olur. Bir yıl için 8.400 saat çalışmada 700.000 kWh/yıl kayıp meydana gelir. Kaçıran buhar kapanları, buhar ve besi suyu tüketiminin artmasına neden olur. Kondens sistemlerinde artan basınç ve sıcaklık, kapan ve vana gövdeleri üzerinde hasarların oluşmasına neden olur. İki-fazlı akış nedeniyle kavitasyon, kaçıran buhar kapanları nedeniyle ise kondens tankında kaynama oluşur.

Buhar kapanlarının hatalı kapanması; su dolmasına, düzensiz sıcaklık kontrolüne, üretim kayıplarına, ısı çıkışında düşüşe, hasar görmüş tesis ekipmanına ve koç darbesine neden olur. Muayene için kapan ve kapağı sökülerek iç aksamın durumunu kontrol edilir. Blöf vanası ile kapanı atmosfere tahliye edilir, gözetleme camı ile izlenir. Isı değiştiricilerin ve buhar kapanlarının kontrolü için gözetleme camı kullanılabilir. Kapanların giriş tarafına monte edilmesi önerilir. Kondens hatlarında akış koşullarının görsel olarak izlenmesi için DN15 ile DN150 çaplar arasında demir döküm, karbon çelik ve paslanmaz çelik malzeme ile talep edilebilir

Çoğu kez atmosfere tahliye edilen kapanın izlenmesine ihtiyaç duyulur. Canlı buhar ve buhar-kondens karışımını ayırt etmek zordur ve sonuçları yorumlamak yüksek tecrübe gerektirir. Atmosfere açılan blöf vanasını kullanmak uzmanlık gerektirir; bu ihtiyaç sürekli olacağı için de nispeten pahalı bir yöntemdir. Kapanın atmosfere açılması ve karşı basıncın ortadan kalkması kapanın yanlış çalışmasına neden olabilir.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim