BT Altyapı Zorluklarına Uygun Çözümler

Bütünsel Bir Yaklaşıma Sahip Tek Bir Tedarikçi

  • BT Altyapı Zorluklarına Uygun Çözümler
    BT Altyapı Zorluklarına Uygun Çözümler
  • BT Altyapı Zorluklarına Uygun Çözümler
    BT Altyapı Zorluklarına Uygun Çözümler
  • BT Altyapı Zorluklarına Uygun Çözümler
    BT Altyapı Zorluklarına Uygun Çözümler

İster küçük bir veri deposunun isterseniz büyük bir veri merkezinin çalışmasını göz önüne alın, çok azı bugünün BT servisi sağlayanların karşı karşıya kaldığı geniş ve gittikçe büyüyen zorluklara karşı koyabilir. Eaton Elektrik Türkiye Ülke Müdürü olan İpek Demiray, bu zorlukların çoğunu karşılamada önemli noktanın doğru altyapıyı kurmak olduğunu ve en iyi altyapının da sadece birbirinden ayrı en iyi şekilde kullanılan değil, aynı zamanda birlikte uyum içinde çalışmak üzere tasarlanmış elemanlardan oluşması gerektiğini söylüyor.

BT yapıları her ne kadar tek racklı küçük bir bilgisayar odasından ve birkaç server'dan başlayıp, birkaç hektarlık alanı kaplayan veri merkezlerine kadar değişik boyutlarda da olsa ihtiyaçları birbirine çok benzeEmektedir. Hepsinin de maksimum güvenilir, en uygun performansa sahip bir altyapıya ihtiyaçları vardır. Bu gereksinimlerin etkin bir şekilde karşılanması, önemli zorlukların ve bu zorlukların boyutlarının sürekli olarak arttığını da ortaya çıkarıyor. Örneğin, dün iyi çalışma verimliliği olarak kabul edilen şey, bugünün standartlarında vasattır, bu alanda kazanımlar elde edilmesine rağmen, hâlâ daha yüksek verimlilik için sürekli bir baskı vardır. Aynı şey güvenilirlik ve esneklik için de söz konusudur - yeterli olmak, asla yetmez! Pek çok organizasyonda bu zorlukların karşılanmasına yardımcı olacak hazır mühendislik kaynakları artacağı yerde azalmaktadır.

Öyleyse ileriye doğru hangi yol izlenmeli? Cevap, bunun genellikle verimliliği ve esnekliği belirleyenin BT altyapısı olduğunu anlamaktır. Doğru altyapıya sahip olunduğunda, sözünü ettiğimiz önemli sorunların çoğu çözümlenmiş olacaktır. Elbette bu, şu soruya da yol açacaktır: "Peki doğru altyapı hangisi?" Detaylar uygulamaya göre değişir, ancak kısaca doğru altyapı, birlikte uyumlu bir şekilde çalışan güvenilir yüksek performanslı elemanlardan oluşturulur.

Bu makalenin devamında, seçimlerinde kılavuz sağlamak için Eaton tarafından sunulan alçak gerilim dağıtım ekipmanları, UPS sistemleri, hava akışı yönetimi ve raf düzenleme gibi bazı önemli altyapı elemanlarına bakacağız, şimdilik bu elemanların uyumlu çalışmalarına olan ihtiyacı inceleyelim. Bu en kolay, beyaz ve gri alanları kapsayacak şekilde komple bir altyapı çözümü sunabilen, giriş şebekesinden rack kabindeki güç çıkışına kadar enerji sağlamaya kadar bütünsel bir yaklaşıma sahip tek bir tedarikçi seçerek kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Tek bir tedarikçi ile çalışmak büyük kazanımlar sağlar. Her şeyden önce, tek bir tedarikçiden gelen ekipman parçalarının hepsi bir arada çalışmak üzere tasarlandığından, mühendislik gereksinimleri en aza iner. Uyumluluk sorunları ortadan kalkar ve bir arada verimli çalışma garanti edilir. Yani kurulum hızlı olacaktır ve devreye alma süresi en aza inecektir, pazara daha hızlı çıkma veya hızlı bulunabilirlik için olan gereksinimler böylece karşılanacaktır.

Dahası, bir proje için komple bir altyapı çözümü sunan bir şirket "büyük resmi" görebilir ve altyapı çözümünün sadece bir kısmını sağlayan şirketler için mümkün olmayan yararlı fikirlerle gelecektir. Aslında en iyi tedarikçi, geniş kapsamlı tasarım ve proje yönetimi servislerini sağlayabilir olmalıdır, böylece klasik anahtar teslimi maliyetlerinin çok altında bir maliyetle anahtar teslimi bir paket sunabilir.

Bu elbette, mühendislik ekibinin örneğin giriş şalterinden güç dağıtım panolarına kadar güç zincirinin her yönüyle belirleyebildiği yeni tasarlanan veri merkezleri gibi projeler için çok iyidir. Ancak küçük veya orta boy işletmelerde sadece veri kabinetinin içeriğini belirleyebilen BT yöneticisi ne olacak? Böyle durumlarda, altyapı elemanlarının uyumlu çalışması önemli bir gerekliliktir ve mevcut proje için mümkün olduğunca elemanların çoğunu tek bir noktadan sağlayabilen tek bir tedarikçi seçmek yine iyi bir stratejidir. Böyle tedarikçiler, üçüncü taraf kaynaklardan gelecek altyapı elemanlarının tedarik ihtiyacını da anlayarak, bunun en iyi bir şekilde nasıl gerçekleştirilebileceğine dair öneriler sunabileceklerdir.

Elden geldiğince BT altyapı elemanları için tek bir tedarikçi ile çalışmanın belirli faydalarına sahip olmak, tek tek elemanlar üzerinde ilerlemeye ve özellikle de, şartnameyi hazırlayanların verimliliği, güvenirliği, esnekliği ve mali değeri en yüksek seviyede sağlayan son teknolojilerinden bazılarını incelemesine izin verir.

Alçak Gerilim Şalt Sistemleri BT güç zincirinin temel taşıdır, ancak genellikle BT profesyonellerinden sınırlı bir karşılık görmektedir. Ne yazık ki önemli bir şalt hatası, BT sistemlerine sağlanan enerjide uzun süreli bir kesintiyle sonuçlanabilir. Bu nedenle, büyük tesislerde alternatif şebeke kaynakları arasında anahtarlamalarda hataya dayanıklı bir şalt tasarımı talep edilir. Çekmeceli fonksiyonel elemanlar, servis kesintisi olmaksızın bakım ve güncellemelerin uygulanmasına izin vermesi nedeniyle önemli bir avantaj sağlar. Ayrıca, Şalt ekipmanları, gerektiğinde yapılacak değişikliklere uymak için hızlı, kolay ve uygun maliyetli genişlemeye izin verecek şekilde tasarlanmış olmalıdır.

BT güç zincirindeki bir sonraki önemli eleman, kesintisiz güç kaynağı (UPS) sistemidir. Son UPS'ler, bulut temelli ve sanallaştırılmış ortamlarda kullanılmak üzere en uyarlanmıştır ve bütün modern işletim sistemleri ve sanallaştırma paketleri ile kolayca entegre olan güçlü güç yönetimi yazılımları tarafından desteklenirler. Bunu anlamı kullanıcıların her zaman UPS tesisatının kontrolünü sağlayabilmeleri ve duruma ilişkin detaylı bilgiye hızla erişebilmeleridir.

Şebeke kaynağındaki güç kalitesi iyi olduğunda verimliliği %99'a kadar çıkan Enerji Tasarruf Sistemi (ESS) teknolojisini içeren modeller ile son yıllarda UPS'lerin işletme verimliliğinde büyük kazançlar sağlandı. Bu büyük veri merkezlerinde sadece güç maliyetlerinde değil özellikle soğutma maliyetlerinde de büyük tasarruflara dönüşmüştür.

Son geliştirilen UPS'lerin diğer önemli avantajları arasında, bataryanın durumunu belirlemek için kolayca yapılan kapasite testi ve gelişmiş batarya yönetimi, dahili yedekleme ve artan güç gereksinimlerini karşılamak için kolaylıkla uyarlanabilen ölçeklenebilir bir mimari sağlayan hot-sync paralelleme de vardır.

Rack kabinetler örneğin bir UPS ile ilişkili biraz teknolojik gelişme içeren basit elemanlar gibi görünse de BT tesisatında temel bir rol oynar ve aslında göründüklerinden çok daha gelişmişlerdir. Örneğin en modern rack sistemleri, ekipman arızalarına yol açabilen sıcak bölgelerin oluşturduğu riski ortadan kaldırmak için gelişmiş hava yönetimi sağlarlar ve rack temelli elektronik erişim kontrolü gibi çok yönlü güvenlik özellikleri içerirler. Ekipman düzenini ve yoğunluğunu en uygun şekilde sağlama yeteneği operatörlere tesislerini ve Yatırımlarının Geri Dönüşünü (Return On Investment - RIO) gerçekten en üst düzeye çıkarma özelliği sağlar.

İlave olarak bu ePDU'lar, genel şemada nispeten küçük bileşenler gibi görünseler de önemsenmesi gereken elemanlardır. Pahalı olmayan standart IEC güç kabloları ile bile güvenilir bir priz koruması sağlayan tipleri mevcuttur, böylece bağımsız sunuculara güç sağlamada oluşabilecek sürpriz bir kesintiye yol açan nedenler ortadan kalkmaktadır.

Özetlersek, BT servisinin güçlüklerle dolu dünyadaki başarısının anahtarı altyapıda yatar. Bu altyapıyı oluşturan bağımsız elemanlar, geniş bir deneyime, ürün güvenilirliği ve desteği açısından da sağlam bir üne sahip olan bir tedarikçi tarafından sağlanmalıdır. Bu ürün ve sistemler verimlilik, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik açısından pek çok kazanım sağlarken, son teknolojileri içermelidirler. Altyapı elemanlarının mümkün olduğunca hepsinin aynı tedarikçiden gelmesi ile uyumluluk sorunu riskini ortadan kaldırır ve bütün elemanların uyum içinde bir arada çalışmasını garantilenir.

BT dünyasının zorlukları tamamen ortadan kalkmayacak gördüğümüz gibi, muhtemelen daha da artacaktır. Bu makalede sunulan öneriler umut verici bir şekilde zorlukların boyutunun azaltılmasına yardım edecektir.

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim