BİMED Teknik Aletler Genel Müdür Yardımcısı Tolga YAROĞLU ile yapılan Röportaj

1. Sizi ve Bimed’i tanıyabilir miyiz? - 1995 ODTÜ Makine Mühendisliği mezunuyum. 25 yıldır bilfiil sektörün içindeyim. İmalat sanayinin; otomotiv, beyaz eşya, savunma sanayi gibi üretim ağırlıklı sektörlerinde farklı görevlerde bulundum. Bu yıl Bimed’deki 3. yılım; 2017’de Ar-Ge ve Kalite Güvence Direktörü olarak başladığım görevimi, 2020...

  • BİMED Teknik Aletler Genel Müdür Yardımcısı Tolga YAROĞLU ile yapılan Röportaj
    BİMED Teknik Aletler Genel Müdür Yardımcısı Tolga YAROĞLU ile yapılan Röportaj
  • BİMED Teknik Aletler Genel Müdür Yardımcısı Tolga YAROĞLU ile yapılan Röportaj
    BİMED Teknik Aletler Genel Müdür Yardımcısı Tolga YAROĞLU ile yapılan Röportaj

1.    Sizi ve Bimed’i tanıyabilir miyiz?

- 1995 ODTÜ Makine Mühendisliği mezunuyum. 25 yıldır bilfiil sektörün içindeyim. İmalat sanayinin; otomotiv, beyaz eşya, savunma sanayi gibi üretim ağırlıklı sektörlerinde farklı görevlerde bulundum. 

Bu yıl Bimed’deki 3. yılım; 2017’de Ar-Ge ve Kalite Güvence Direktörü olarak başladığım görevimi, 2020 yılı itibariyle Genel Müdür Yardımcısı olarak sürdürüyorum.

- Bimed Teknik Aletler, faaliyetlerine Türkiye merkezli olarak 1978’de metal şırınga üretimiyle başlamıştır. Hakim olduğu pazarları genişletme hedefi ve gelişen teknolojinin de etkisiyle bugün; beyaz eşya, otomotiv, otomasyon sanayi, bina teknolojileri, yenilenebilir enerji, aydınlatma, elektronik ve patlayıcı ortamlara yönelik pazarlara metal-plastik kablo bağlantı parçaları ve basınç dengeleme elemanları üreten, üretiminin %85’ini 48 ülkeye ihraç eden global bir firmadır. 
Bimed, özellikle rakor üretimi ve satışında Türkiye pazarının %30’una hakim. Uluslararası arenada da birçok başarıya sahip. Almanya pazarının %25’ini kontrol ederken; otomasyon, bina teknolojileri, yenilenebilir enerji ve aydınlatma sektörüne sağlanan kablo bağlantı parçaları ve basınç dengeleme elemanlarının üretimi ve satışında ise Avrupa’nın 3. büyük üreticisi konumunda. Özellikle OEM pazarında çok büyük markalarla çalışıyor, müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine özel çözümler sunarak, Avrupa pazarını domine ediyoruz.
Ayrıca, medikal sektöründeki faaliyetlerimiz de hız kesmeden devam ediyor. Özellikle inhaler üretiminde, Türkiye’de çok önemli bir konuma gelmiş durumdayız. Yeni yaptığımız yatırımlarla üretim kapasitemizi arttırdık. İlerleyen yıllarda da artırmaya devam edeceğiz. Böylece, ithalat ağırlıklı medikal sektöründe, mevcut dış ticaret açığını daha da azaltmayı hedefliyoruz.

2.    Bimed’i rakiplerinden farklı kılan faktörler, teknolojiler nelerdir?

Rakiplerimizden en büyük farkımız, bir söz veriyorsak o sözü her ne olursa olsun yerine getiriyor olmamız; bu işi yaparsa Bimed yapar dedirtebilmemiz ve müşteri ihtiyaçlarına çok kısa sürede cevap verebilmemizdir. 

Bunu sağlayan en önemli unsur da güçlü Ar-Ge merkezimiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezimizde, 30’un üzerinde çalışanımızla Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Ar-Ge Merkezimizin verim, yenilik, yaratıcılık gibi güçlü yanlarını, hızla bir araya getirerek; kaliteli ürün, hızlı ve güvenilir hizmet gibi hassas konularda standardı yükselterek farkımızı ortaya koyuyoruz.

Mühendislik ortaklığı yapma misyonumuzla, müşterilerimizin talep ve problemlerine yönelik özel olarak geliştirdiğimiz butik çalışmalarımızla, hızlı ve güvenilir bir çözüm üreticiliği süreci yürütüyoruz.

En son teknolojiye sahip, Türkiye’de bir benzeri olmayan UL, VDE, İntertek, IMQ, CESI akredite Ar-Ge laboratuvarımız sayesinde korozyon ve direnç testleri yapabiliyor, bir ürünün doğumundan, sertifikasyon sürecine gelene kadar bütün aşamaları kendimiz yürütebiliyoruz. 

ProManage TPM odaklı anlık görüntüleme sistemiyle anlık takip ve raporlama sağlıyoruz.; tüm makinalarımızın verimliliklerini, üretim iş emirleri, üretilmiş ve üretilmekte olan ürün takiplerini günlük, aylık ve yıllık olacak şekilde takip edebiliyoruz. 

ProManage Kalite modülünü de sürece dahil ederek kalite güvence faaliyetleri yürütüyor; katma değeri yüksek, kaliteli ürünler yaratıyoruz.

3.    Hedef pazarlarınız, ürün ve hizmetlerinizden kısaca bahseder misiniz?

Yenilenebilir enerji, aydınlatma, bina teknolojileri gibi çevresel koşulların değişkenlik gösterdiği sektörlerde kullanılan muhafazalar için basınç dengeleme elemanları ve havalandırma güvenlik cihazları (VSD); temiz oda sistemleri, medikal, ilaç ve tıbbi cihaz, yeme-içme gibi insan sağlığının ve hijyenin önemli olduğu endüstriler içinse hijyenik rakorlar üretiyoruz. 

Maden işletmeleri, petrol, gaz ve petrokimya tesisleri gibi tehlikeli alanlar için toza, gaza ve patlamaya dayanıklı kablo rakorları üretiyoruz.

Özellikle otomotiv sektörüne yönelik pazarlara, elektrikli araçlarda kullanılan bataryalar için havalandırma ve koruma sağlayan EV Solutions ürünlerimizle müşterilerimize hızlı ve kaliteli çözümler sağlıyoruz. 

Medikal sektöründe, Türkiye ve Avrupa merkezli birçok ilaç üreticisine inhaler, şırınga ve benzeri medikal ürünlerin tasarımı ve üretiminde destek veriyoruz. 

Ayrıca, müşteri odaklı mühendislik, tasarım ve üretim çözümleri geliştirerek, müşterilerimizin taleplerine yönelik butik çalışmalar da yapıyoruz.

4.    Üretim tesisleriniz ve kapasiteniz hakkında bizi kısaca bilgilendirebilir misiniz?

3,000 m2‘i Romanya’da bulunan, toplamda 25,000 m2’lik bir üretim alanımız mevcut. Kuzey Amerika, Almanya ve Mısır’da ofislerimiz var. Toplamda 600 kişinin üzerinde bir istihdam gücüne sahibiz.

Türkiye fabrikamızda geçtiğimiz yıl; 72 milyon plastik, 10 milyon metal rakor olmak üzere toplamda 82 milyon parça ürettik. 36 plastik enjeksiyon ve 40 CNC destekli son teknoloji talaşlı üretim tezgahlarımızla toplamda 76 adet makineye sahibiz.

Romanya fabrikamızda, 45 kişilik bir ekibimiz, 3 adet enjeksiyon ve 5 adet CNC tezgahımız var.  Ayrıca, montaj istasyonları ve lazer markalama da mevcut.  Bimed Romanya ‘da 2020 yılında; 9 milyonu enjeksiyon, 1 milyonu ise CNC olmak üzere, toplamda 10 milyon parça ürettik.

Montaj hatlarımıza yaptığımız otomasyon yatırımlarını da her yıl katlayarak arttırmaktayız. Endüstri 4.0’ı kendimize hedef olarak aldık, bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor.


5.    Geçen yıl Turkishtime’de ilk 250’deydiniz, bu yıl Ar&Ge faaliyetleri & yatırımlarınız ne yönde ilerliyor?

30 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz var. 2017’den beri Ar-Ge Merkezi’yiz ve bu sayede Sanayi Bakanlığı’nın teşviklerinden faydalanabilmekteyiz. 

Uzman kadromuz ve akredite laboratuvarımız sayesinde bugüne kadar 40’tan fazla Ar-Ge Merkezi projesi yürüttük ve 50’den fazla patentimiz mevcut. 

Geçtiğimiz sene şirket cirosunun %2,7’si kadarını Ar-Ge harcamalarına ayırdık ve yine cironun %1,3’ü kadarını da teşvik olarak geri almış durumdayız.

Proje çeşitlilik ve adetlerimiz ürün ve müşteri portföyümüze göre artış göstermekle birlikte, rakor bağlantıları ve medikal inhaler cihazlarının yanı sıra otomotiv sektörüne yönelik projelerimizde de artış oldu. 

Tasarım odaklı Ar-Ge projelerine ek olarak çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik odaklı projelerimizde de artış sağladık. Özellikle plastik hammadde geri dönüşümü ve kauçuk hammadde formülasyon geliştirme çalışmalarımız 2021’de öne çıkan projelerimizden. 

İhracat odaklı bir firma olarak global pazardaki trendleri takip etmek, müşterilerimizin yenilikçi ve sürdürülebilir vizyonlarına Ar-Ge projelerimizle cevap vermek gibi bir yükümlülüğümüz de bulunuyor. Bu bağlamda, 2021 senesindeki öncelikli hedeflerimiz arasında Eureka ve Ufuk 2021 gibi uluslararası ölçekte projelere katılım yer alıyor.

6.    2021 hedef & projelerinizden bahseder misiniz?

2020 büyüdüğümüz bir yıl oldu.  Pandemi koşullarına rağmen birçok firmanın aksine, büyümemize paralel olarak kadromuzu artırmaya devam ettik.  2021 yılında da en önemli önceliğimiz, hem Türkiye’de hem de Romanya’da büyümeye devam etmek. 

Türkiye’de ürettiğimiz ürünlerimizi ağırlıklı olarak Avrupa’ya ihraç ediyoruz. İçinde bulunduğumuz yılda, Avrupa dışındaki pazarlarda da büyümeyi hedefliyoruz. Bu hedefle, Amerika ve Rusya pazarlarına ağırlık veriyoruz.  Bu bölgelerde yoğun olarak faaliyete geçmiş durumdayız. Bu yıl yoğunlaştığımız bir diğer konu ise; elektrikli araçlarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak, araçlarda kullanılacak pillere özel geliştirdiğimiz aksesuarların pazar payını arttırmak.

Romanya fabrikamızda ise, plastik enjeksiyon parçaların tasarımı, kalıplarının tasarımı ve üretimi, enjeksiyonlarının gerçekleştirilmesi ve montajlarının yapılması ana faaliyet alanlarımızdan birisi. Tüm sektörler için paslanmaz parçaların üretilmesi de bir diğer faaliyet alanımız. Yüksek teknoloji üretim tezgahlarımız ile, otomotivden medikale, üretim tezgahlarından gıda tesislerine kadar tüm talaşlı imalat ihtiyaçları karşılayabiliyoruz. Bölgede yoğun bir şekilde faaliyet gösteren otomotiv pazarı ile ilgili yeni projeler geliştiriyoruz.

Yeni pazarlarda yaratacağımız gelirler ile, bu yıl ciromuzu en az %10 artırmayı hedefliyoruz. Gerçekleştireceğimiz bu hedefler ile, Türkiye’nin ihracat gelirlerine en az 4 milyon dolarlık bir getiri sağlamış olacağız. 

Onur Dil

Editör

Endüstri-Dünyası’nın amacı; endüstriyel mühendisliğine dünyanın her yerinde üretilip Türkiye pazarına sunulan yeni ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermektir. Eğer siz de firmanızın yeni ürünlerinin Endüstri Dünyası’nda yer almasını istiyorsanız lütfen teknik basın bültenlerinizi editörlerimize gönderin.

Ürün yazılarımız ile ilgili görüşleriniz ve önerileriniz var ise lütfen editorlerimizle irtibata geçiniz.

Daha Fazla Yazı İletişim